Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Zastupnicima se skine 150 kuna s plaće, pa to je ništa'

'Znali smo da ćemo pobijediti u Domovinskom ratu i sretan sam da smo uspjeli stvoriti zajedno hrvatsku državu i da nas ovdje na Markovom trg šaljemo poruku dostojanstva, zajedništva i pobjedničke hrvatske vojske', rekao je ministar Krstičević
08. listopada 2017. u 18:08 24 komentara 3106 prikaza
Gordan Jandroković
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/16

Prigodnim programom na Markovom trgu u Zagrebu kojem su uz brojne građane i turiste nazočili i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković, saborski zastupnici i ministri, obilježena je 26. obljetnica Dana neovisnosti odnosno 8. listopada 1991. kada je prvi saziv Sabora donio povijesnu odluku o neovisnosti Hrvatske.

Državni vrh na Mirogoju Dan neovisnosti 'Domovinski rat je bio osloboditeljski. Komentari iz Beograda su neprihvatljivi...'

Program je, nakon intoniranja himne i minute šutnje, počeo ceremonijom Velike smjene straže Počasno zaštitne bojne, čime je ujedno završena ovogodišnja sezona njihovih nastupa. Svečanosti su se tada pridružili predsjednik Sabora Jandroković i premijer Plenković zakasnivši na sam početak službenog programa i intoniranje himne.

Pripadnici Počasno-zaštitne bojne izveli su vojno-akrobatsku vježbu, a u glazbenom djelu programa uz Orkestar Oružanih snaga RH nastupili su Dražen Žanko otpjevavši pjesmu "Od stoljeća sedmog", Nina Kraljić pjesmu "To je moja zemlja" te Šibensko pjevačko društvo "Kolo“ ariju "Bratska zakletva".

Nakon svečanosti, u izjavi novinarima, čestitku za Dan neovisnosti svim hrvatskim građanima uputili su izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, njezin bivši posebni savjetnik za ustavnopravna pitanja Vladimir Šeks, koji je na povijesnoj saborskoj sjednici održanoj u zgradi Ine i pročitao odluku Sabora o neovisnosti, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te ministar branitelja Tomo Medved.

Stjepan Mesić i Franjo Tuđman Dan neovisnosti Atentat vrha JNA na Tuđmana: morao je otići, milom ili silom

Šeks: Obilježavamo krunu političke borbe hrvatskog naroda

Šeks je rekao kako se danas obilježava jedan od najznačajnijih datuma u hrvatskoj povijesti, dan kada je Sabor donio odluke "kojima je Hrvatska neopozivo krenula putem svoje države suverenosti i nezavisnosti. To je dan kojim obilježavamo krunu političke borbe hrvatskog naroda", kazao je.

Istaknuo je da je Sabor zaključcima tada utvrdio i da je na Hrvatsku izvršena oružana agresija od strane Srbije i tzv. JNA, koja je proglašena okupatorskom vojskom.

Gordan Jandroković
1 / 13
Državni vrh na Mirogoju

To danas treba posebno podsjećati - da je Republika Hrvatska stvorena na temeljima pobjede hrvatskog naroda i branitelja u pravednom, obrambenom, osloboditeljskom Domovinskom ratu, da je na Hrvatsku izvršena oružana agresija, da je agresor bila Srbija i da smo mi u tom rat pobijedili. Dakle, da se nije radilo ni o kakvom građanskom ratu nego da se radilo o agresiji na Republiku Hrvatsku. Nisu hrvatski vojnici ratovali na području Srbije nego su četničke horde, paravojne razne formacije i grupe iz Srbije, srpska vojska, posrbljena JNA, oni su okupirali i nanijeli neporeciva zla hrvatskom  narodu i cjelokupnoj Hrvatskoj, pa i Srbima u Hrvatskoj, naglasio je Šeks.

Posebna pijetet, ističe, treba iskazati svim hrvatskim braniteljima jer, kaže, odluka Sabora ostala bi 'mrtvo slovo na papiru' da nije bio herojske borbe i žrtve branitelja.

Šeks je, prisjećajući se današnjeg dana prije 26 godina, podsjetio na granatiranje Banskih dvora dan ranije, kojim se, naglasio je, htjelo ubiti cijeli državni vrh Hrvatske te je kazao kako je prije same sjednice i donošenja odluke bilo strepnje i ponosa.

"Takvo nešto događa se jednom životu pojedinca. Sjećam se te strepnje jer se moglo očekivati raketiranje… To je najponosniji dan u mom životu", rekao je.

Obrovac ZABORAVLJENI GRAD 'Dobro je ovdje. Nema više nikog pa ste prvi na redu u banci'

"Sada je na sadašnjim i budućnim naraštajima da svoj hrvatski dom urede tako da bude na zadovoljstvo svih građana i da se čvrsto uhvatimo u koštac sa svim nedaćama koje donosi današnje vrijeme i neprilika u kojima se Hrvatska našla", zaključio je.

Medved: Ovo je Vlada stabilnosti, ostvarit ćemo svoj program

Ministar Krstičević također je iskazao duboku zahvalnost žrtvi hrvatskih branitelja, za to što danas građani Hrvatske žive u miru i slobodi.

Na današnji dan prije 26 godina bio je, kaže, kao mladi zapovjednik na terenu. "Bilo nam je teško, ali vjerovali smo da radimo nešto dobro za svoj narod, za svoju državu i znali smo da pravda i istina moraju pobijediti. Da hrvatski čovjek zaslužuje neovisnost. I znali smo da ćemo pobijediti u Domovinskom ratu i sretan sam da smo uspjeli stvoriti zajedno hrvatsku državu i da nas ovdje na Markovom trg šaljemo poruku dostojanstva, zajedništva i pobjedničke hrvatske vojske…", rekao je.

Gordan Jandroković
1 / 12
Povodom Dana neovisnosti Sabor otvorio vrata građanima

Izrazio je zadovoljstvo što je nakon 17 godina na Markov trg ponovno vraćena smjena straže te nadu da će ovakav način proslave Dana neovisnosti postati tradicija jer je Markov trg, kako je rekao, temelj hrvatske neovisnosti.

Danas se, dodao je, trebamo fokusirati na gospodarstvo, iskorištavanje ogromnih potencijala koje zemlja ima "da ljudi u Hrvatskoj mogu živjeti kvalitetno od svog rada. "Ja vjerujem u takvu Hrvatsku", dodao je.

Uz zahvalu braniteljima na njihovoj žrtvi u stvaranju države, ministar Medved ističe sinergiju politike, naroda, branitelja u vrijeme obrane Hrvatske te izrazio ponos jer je ostvarena neovisnost Hrvatske.

"Pred nama su danas novi izazovi i mi smo spremni. Ovo je vlada stabilnosti, koja ima vrlo jasne ciljeve i koja će realizirati sav svoj program koji je predložila. Ponosan sam što sam danas ovdje", rekao je.

Na današnji dan prije 26 godina Medved se, s obzirom na to da je početkom listopada 1991. godine bio ranjen, nalazio u bolnici. "Bili smo ponosni na ono što činimo i uvjereni da će naša obrana i borba završiti pobjedom", kazao je prisjećajući se tih dana.

U sklopu obilježavanja Dana neovisnosti navečer će u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" s početkom u 19,30 sati biti održan i prigodni glazbeni program u sklopu kojeg je i koncertna izvedba rock-opere "Gubec beg".

Prvu hrvatsku rock-operu izvest će Simfonijski puhački orkestar OSRH pod dirigentskom palicom pukovnika Miroslava Vukovojca – Dugana, uz soliste Adalberta Turnera, Barbaru Suhodolčan, Ervina Baučića i Ivana Androića.

Plenković: Otvorena granična pitanja rješavati dijalogom

Premijer Andrej Plenković opetovao je u nedjelju, na Danu otvorenih vrata Hrvatskog sabora, hrvatsku spremost da se otvorena granična pitanja rješavaju dijalogom, u duhu dobrosusjedskih odnosa.

"Za nas postoji samo dobra volja, da u duhu dobrosusjedskih odnosa, u europskom duhu, otvorena pitanja granica rješavamo dijalogom sa Slovenijom, da prijateljima u BiH pojasnimo da Pelješki most i u najkreativnijoj varijanti ne može biti nigdje drugdje nego na hrvatskom teritoriju", istaknuo je premijer na svojevrsnom 'aktualnom satu' s građanima u Hrvatskom saboru.

Dan otvorenih vrata Sabora manifestacija je koja dva puta godišnje, u prigodi Dana Sabora, 30. svibnja i Dana neovisnosti, 8. listopada omogućuje građanima da bez najave dođu u Sabor i susretnu se s njegovim predsjednikom i zastupncima.

Ove godine, po prvi put na Dan otvorenih vrata došao je i premijer Plenković sa dijelom Vlade, pa su građani tako dobili mogućnost u svom 'aktualnom satu' postavljati pitanja koja su mahom bila vanjskopolitičke prirode.

Premijer je, tako, otklonio bojazan jedne građanke da se Hrvatsku u svemu blokira, od ulaska u Schengen, preko gradnje Pelješkog mosta...

Blokada u punom smislu te riječi, u ovom trenutku nema, jedino što ste čuli bilo je izražavanje neslaganja s našom ambicijom da uđemo u OECD, rekao je premijer.

Potvrdio je da Hrvatska ima nekoliko otvorenih pitanja sa susjedima, da ih većina datira iz vremena današnje obljetnice (8. listopada 1991.), da su svi manje-više vezani na "rezidualna pitanja" raspada bivše SFRJ i procesa koji su ostali nedovršeni.

Politika Hrvatske, kad je riječ o granicama svo to vrijeme je jasna, Hrvatska smatra da su granice bivših republika na dan 25. lipnja 1991. ujedno granice samostalnih država koje su nakon toga nastale, rekao je Plenković i naveo kako preostaje proces uređivanja te granice, te kako je načelo kojim se Hrvatska vodi načelo katastarskih granica.

Svi koji su u Vladi, Saboru, predsjednica države jako dobro znaju što su nacionalni interesi, što je državni teritorij i s kolikom pažnjom i osjećajem za odgovornost pristupamo rješavanju tih procesa, poručio je premijer.

Sabornica nikad nije bila ovako puna!

Domaćin današnje manifestacije, predsjednik Sabora Gordan Jandroković zahvalio je brojnim građanima koji su došli u Sabor te najavio intenzivniju komunikaciju sa njima, kako bi se iz 'prve ruke' čuli problemi koji ih muče.

Sabornica nikad nije bila ovako puna, 'priznao' je građanima koji su ispunili sabornicu do posljednjeg mjesta, pljeskom poprativši njegovu konstataciju.

S građanima svih uzrasta, od djece stare nekoliko mjeseci do onih treće životne dobi, družio se i potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner te nekolicina zastupnika.

Ozbiljna pitanja Jandroković je 'omekšavao' ležernijim komentarima.

U jednom trenutku učinilo mu se da jedan dječak diže pločicu za repliku pa ga je upitao želi li replicirati, no dječak je odgovorio da ne zna što to znači.

"Ima i puno zastupnika koji isto ne znaju", primijetio je predsjednik Sabora i 'zaradio' pljesak brojnih građana.

Jedna umirovljenica pitala je Jandrokovića koliko plaće dobiju zastupnici koji ne dolaze na posao.

- Tko ne dođe u Sabor, a nema opravdani razlog, za taj dan plaća kaznu od 150 kuna. To je korak naprijed - odgovorio je Jandroković, prenose 24 sata. Istaknuo je da veliki broj zastupnika ipak dolazi na posao, ali ne sjede u sabornici, ako na dnevnom redu nije tema iz njihovog područja rada već su na odborima ili kabinetima, no odgovor nije zadovoljio umirovljenicu.

- Zastupnicima se skine 150 kuna s plaće, pa to je ništa. Kad bi se meni s mirovine skinuo taj iznos to bi bilo puno. Sabor ne traje od ponedjeljka do petka, ima slobodnih dana kad mogu odbori raditi. Deset posto zastupnika je pretežno u sabornici dok traje sjednica - rekla je. Jandrokoviću nije preostalo drugo nego da uzvrati kako "ne postoji način da nekog natjera da radi, ako on to ne želi".

Plenković: Nismo nacionalizirali Agrokor

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je odbacio ocjene koje dolaze iz Sberbanke da je hrvatska država nacionalizirala koncern Agrokor te da stoga mora vratiti i dug koji koncern ima prema toj ruskoj banci ističući da je u slučaju Agrokora na snazi zakon koji omogućava izvanrednu upravu u ograničenom vremenskom razdoblju.

Sberbanka je jedan od stalnih, potpuno informiranih članova privremenog vjerovničkog vijeća od nultog dana, podsjetio je premijer u izjavi novinarima u sklopu Dana otvorenih vrata Sabora u prigodi Dana neovisnosti.

"Njihovi su predstavnici sudjelovali u razgovorima i s bivšom upravom (Agrokora) i s Vladom i u okviru koordinacije različitih banaka koje su ključni vjerovnici. I imaju sve informacije i mislim da njihovi pravnici jako dobro čitaju što je bio smisao izvanredne uprave. Dakle, otklanjam tezu o nacionalizaciji. Nacionalizacija je nešto drugo. Ovo je zakon koji omogućava izvanrednu upravu u ograničenom vremenskom razdoblju", rekao je Plenković.

 Sberbanka je, dodao je, jedan od bitnih vjerovnika koji je imao i prilike i trenutka i mogućnosti "da kaže sve što želi u ovom proces i da u njemu sudjeluju".

"Vjerujem da imaju legitiman interes štititi svoj novac. Međutim, isto tako, treba reći da oni kada su taj novac davali, nisu pitali ništa ni vas ni mene, ni Vladu. Dakle, oni su komercijalna banka koja je, vjerujem, uz odgovarajući due dilligence, donosila odluke o tako velikom kreditiranju, a sada su u procesu restrukturiranja i nagodbe jedan od aktera", rekao je Plenković.

'S Rusijom namjeravamo graditi stabilne odnose'

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić poručila je na susretu s građanima u okviru Dana otvorenih vrata Hrvatskog sabora kako Hrvatska s Rusijom namjerava graditi stabilne odnose kakve ima i do sada, te potvrdila posjet predsjednice države Rusiji.

"S Rusijom imamo namjeru graditi stabilne odnose kakve imamo i do sada i u onim dijelovima u kojima možemo, a to su prije svega razvoj gospodarstva, kulture...", odgovorila je ministrica građaninu kojeg je zanimalo zašto Hrvatska ne vodi bolju politiku prema Rusiji.

Ministrica ističe da je u tijeku priprema za visoki posjet, da će predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović tijekom ovog mjeseca posjetiti Rusiju.

Sa svim zemljama, posebno onima koje su velike i važne, kao što je Rusija, imamo namjeru njegovati odnose u dijelovima koji su korisni i za jednu i za drugu stranu, kazala je ministrica na Danu otvorenih vrata.

Plenković: Otvorena granična pitanja rješavati dijalogom

Premijer Andrej Plenković opetovao je u nedjelju, na Danu otvorenih vrata Hrvatskog sabora, hrvatsku spremost da se otvorena granična pitanja rješavaju dijalogom, u duhu dobrosusjedskih odnosa.

"Za nas postoji samo dobra volja, da u duhu dobrosusjedskih odnosa, u europskom duhu, otvorena pitanja granica rješavamo dijalogom sa Slovenijom, da prijateljima u BiH pojasnimo da Pelješki most i u najkreativnijoj varijanti ne može biti nigdje drugdje nego na hrvatskom teritoriju", istaknuo je premijer na svojevrsnom 'aktualnom satu' s građanima u Hrvatskom saboru.

Dan otvorenih vrata Sabora manifestacija je koja dva puta godišnje, u prigodi Dana Sabora, 30. svibnja i Dana neovisnosti, 8. listopada omogućuje građanima da bez najave dođu u Sabor i susretnu se s njegovim predsjednikom i zastupncima.

Ove godine, po prvi put na Dan otvorenih vrata došao je i premijer Plenković sa dijelom Vlade, pa su građani tako dobili mogućnost u svom 'aktualnom satu' postavljati pitanja koja su mahom bila vanjskopolitičke prirode.

Premijer je, tako, otklonio bojazan jedne građanke da se Hrvatsku u svemu blokira, od ulaska u Schengen, preko gradnje Pelješkog mosta...

Blokada u punom smislu te riječi, u ovom trenutku nema, jedino što ste čuli bilo je izražavanje neslaganja s našom ambicijom da uđemo u OECD, rekao je premijer.

Potvrdio je da Hrvatska ima nekoliko otvorenih pitanja sa susjedima, da ih većina datira iz vremena današnje obljetnice (8. listopada 1991.), da su svi manje-više vezani na "rezidualna pitanja" raspada bivše SFRJ i procesa koji su ostali nedovršeni.

Politika Hrvatske, kad je riječ o granicama svo to vrijeme je jasna, Hrvatska smatra da su granice bivših republika na dan 25. lipnja 1991. ujedno granice samostalnih država koje su nakon toga nastale, rekao je Plenković i naveo kako preostaje proces uređivanja te granice, te kako je načelo kojim se Hrvatska vodi načelo katastarskih granica.

Svi koji su u Vladi, Saboru, predsjednica države jako dobro znaju što su nacionalni interesi, što je državni teritorij i s kolikom pažnjom i osjećajem za odgovornost pristupamo rješavanju tih procesa, poručio je premijer.

Sabornica nikad nije bila ovako puna!

Domaćin današnje manifestacije, predsjednik Sabora Gordan Jandroković zahvalio je brojnim građanima koji su došli u Sabor te najavio intenzivniju komunikaciju sa njima, kako bi se iz 'prve ruke' čuli problemi koji ih muče.

Sabornica nikad nije bila ovako puna, 'priznao' je građanima koji su ispunili sabornicu do posljednjeg mjesta, pljeskom poprativši njegovu konstataciju.

S građanima svih uzrasta, od djece stare nekoliko mjeseci do onih treće životne dobi, družio se i potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner te nekolicina zastupnika.

Ozbiljna pitanja Jandroković je 'omekšavao' ležernijim komentarima.

U jednom trenutku učinilo mu se da jedan dječak diže pločicu za repliku pa ga je upitao želi li replicirati, no dječak je odgovorio da ne zna što to znači.

"Ima i puno zastupnika koji isto ne znaju", primijetio je predsjednik Sabora i 'zaradio' pljesak brojnih građana.

Jedna umirovljenica pitala je Jandrokovića koliko plaće dobiju zastupnici koji ne dolaze na posao.

- Tko ne dođe u Sabor, a nema opravdani razlog, za taj dan plaća kaznu od 150 kuna. To je korak naprijed - odgovorio je Jandroković, prenose 24 sata. Istaknuo je da veliki broj zastupnika ipak dolazi na posao, ali ne sjede u sabornici, ako na dnevnom redu nije tema iz njihovog područja rada već su na odborima ili kabinetima, no odgovor nije zadovoljio umirovljenicu.

- Zastupnicima se skine 150 kuna s plaće, pa to je ništa. Kad bi se meni s mirovine skinuo taj iznos to bi bilo puno. Sabor ne traje od ponedjeljka do petka, ima slobodnih dana kad mogu odbori raditi. Deset posto zastupnika je pretežno u sabornici dok traje sjednica - rekla je. Jandrokoviću nije preostalo drugo nego da uzvrati kako "ne postoji način da nekog natjera da radi, ako on to ne želi".

Kolinda Grabar-Kitarović Dan neovisnosti Predsjednica Grabar Kitarović: Naša stvarna snaga je u zajedništvu Andrej Plenković zapamćen u hrvatskoj povijesti Premijer Plenković čestitao Dan neovisnosti, 8. listopada Gordan Jandroković Gordan Jandroković: 'Spremni smo bez SDP-a osnovati povjerenstvo za Agrokor'

Do prve polovice 2019. ispuniti kriterije za schengenski prostor

Premijer je potvrdio da je Hrvatska ostvarila svoje ključne starteške ciljeve i zadaće: slobodu, demokraciju, neovisnost, vlastitu državu, te naglasio da sada, u okviru europskog projekta, do prve polovice 2019. želi ispuniti kriterije za ulazak u schengenski prostor, a nakon toga postati i članica eurozone.

Imao je i poruku za susjede koji žele u EU i NATO.

"Želimo da svi koji žele ući u EU i NATO to naprave na temelju individualnih postignuća i kriterija, a Hrvatska će im u tome pomoći, kao što i do sada radi", rekao je.

Slavonija, na žalost, nije jedina, praktično od Dugog Sela nailazite na slične probleme, odgovorio je premijer Vinkovčaninu čije su pitanje što će Vlada učiniti za razvoj Slavonije i zaustavljanje dramatičnog iseljavanja, građani popratili snažnim pljeskom.

Prepoznali smo koliko je Slavonija pogođena raznim nedaćama, pitanje demografske obnove, revitalizacije po nama je ključno gospodarsko i razvojno pitanje, rekao je premijer, tumačeći kako Projektom Slavonija Vlada na "koherentan način" želi angažirati nacionalna, sredstva iz EU, privatnog sektora i lokalnih jednica, kako bi se došlo do uvjeta, odnosno trenutka u kojem će mladi željeti ostati u Slavoniji.

U Vladi je troje Slavonaca, "strateški trokut" za razvoj Slavonije, rekao je premijer, navodeći ministricu Gabrijelu Žalac, ministre Tomislava Tolušića i Zdravka Marića.

Ova je Vlada prepoznala važnost Slavonije, osnovala Savjet za Slavoniju, za regionalni je razvoj u državnom proračunu ove godine osigurala četiri puta više sredstava nego proteklih godina, rekla je Žalac.

Ministar zaštite okoliša, ranije ministar rada Tomislav Ćorić najavio je da će mirovine slijedeće godine biti nešto veće.

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
 • prepri43:

  Kad bi u Hrvatskoj vladla takva demokracija kao u njegovoj majčici Rusiji anticenzura bi već odavno bio na hlađenju!

 • mikrogrizzly:

  Nadajmo se (skupa s pol. vrhom RH) da će cijela ova "nadaljevanka" oko Agrokora ostati poslastica za odvjetničke urede, pri čemu mislim na trgovačko pravo. To bi bio neki happy end, tko će koga i sve u tom stilu. Ali, ... prikaži još!, ako se pretvori u posao za odvjetničke urede specijalizirane za krvne delikte, e to će već biti tragedija. Ne zaboravite, novac je glavni motiv za mnoga krim. djela - u ovom konkretnom slučaju u pitanju su vrtoglavi iznosi, kakvi još do sada nisu susretani u tom kontekstu. Prevedeno, bilo je puno belaja i za daleko manje iznose...

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  SDP se boji otkrivanja svojih rabota , Jakovina, Rohatinski i co jos niko ne spomijne, nadam se uskoro DORH. S druge strane uzmimo - Roglic i Most pobjedili - desetke tisuca radnika na burzi o trosku poreznih obaveznika a Rusiusi ... prikaži još!i nam plijene zemlju i tvrtke ??? HDZ je s Lex Agrokorom odradio super posao, spasio drzavu od propasti, usprkos MoBstu i "saveznicima..