Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napala Jandrokovića:

'Zastupnicima se skine 150 kuna s plaće, pa to je ništa'

Gordan Jandroković
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/16
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.10.2017.
u 18:08

'Znali smo da ćemo pobijediti u Domovinskom ratu i sretan sam da smo uspjeli stvoriti zajedno hrvatsku državu i da nas ovdje na Markovom trg šaljemo poruku dostojanstva, zajedništva i pobjedničke hrvatske vojske', rekao je ministar Krstičević

Prigodnim programom na Markovom trgu u Zagrebu kojem su uz brojne građane i turiste nazočili i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković, saborski zastupnici i ministri, obilježena je 26. obljetnica Dana neovisnosti odnosno 8. listopada 1991. kada je prvi saziv Sabora donio povijesnu odluku o neovisnosti Hrvatske.

Program je, nakon intoniranja himne i minute šutnje, počeo ceremonijom Velike smjene straže Počasno zaštitne bojne, čime je ujedno završena ovogodišnja sezona njihovih nastupa. Svečanosti su se tada pridružili predsjednik Sabora Jandroković i premijer Plenković zakasnivši na sam početak službenog programa i intoniranje himne.

Pripadnici Počasno-zaštitne bojne izveli su vojno-akrobatsku vježbu, a u glazbenom djelu programa uz Orkestar Oružanih snaga RH nastupili su Dražen Žanko otpjevavši pjesmu "Od stoljeća sedmog", Nina Kraljić pjesmu "To je moja zemlja" te Šibensko pjevačko društvo "Kolo“ ariju "Bratska zakletva".

Nakon svečanosti, u izjavi novinarima, čestitku za Dan neovisnosti svim hrvatskim građanima uputili su izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, njezin bivši posebni savjetnik za ustavnopravna pitanja Vladimir Šeks, koji je na povijesnoj saborskoj sjednici održanoj u zgradi Ine i pročitao odluku Sabora o neovisnosti, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te ministar branitelja Tomo Medved.

Šeks: Obilježavamo krunu političke borbe hrvatskog naroda

Šeks je rekao kako se danas obilježava jedan od najznačajnijih datuma u hrvatskoj povijesti, dan kada je Sabor donio odluke "kojima je Hrvatska neopozivo krenula putem svoje države suverenosti i nezavisnosti. To je dan kojim obilježavamo krunu političke borbe hrvatskog naroda", kazao je.

Istaknuo je da je Sabor zaključcima tada utvrdio i da je na Hrvatsku izvršena oružana agresija od strane Srbije i tzv. JNA, koja je proglašena okupatorskom vojskom.

Gordan Jandroković
1/13

To danas treba posebno podsjećati - da je Republika Hrvatska stvorena na temeljima pobjede hrvatskog naroda i branitelja u pravednom, obrambenom, osloboditeljskom Domovinskom ratu, da je na Hrvatsku izvršena oružana agresija, da je agresor bila Srbija i da smo mi u tom rat pobijedili. Dakle, da se nije radilo ni o kakvom građanskom ratu nego da se radilo o agresiji na Republiku Hrvatsku. Nisu hrvatski vojnici ratovali na području Srbije nego su četničke horde, paravojne razne formacije i grupe iz Srbije, srpska vojska, posrbljena JNA, oni su okupirali i nanijeli neporeciva zla hrvatskom  narodu i cjelokupnoj Hrvatskoj, pa i Srbima u Hrvatskoj, naglasio je Šeks.

Posebna pijetet, ističe, treba iskazati svim hrvatskim braniteljima jer, kaže, odluka Sabora ostala bi 'mrtvo slovo na papiru' da nije bio herojske borbe i žrtve branitelja.

Šeks je, prisjećajući se današnjeg dana prije 26 godina, podsjetio na granatiranje Banskih dvora dan ranije, kojim se, naglasio je, htjelo ubiti cijeli državni vrh Hrvatske te je kazao kako je prije same sjednice i donošenja odluke bilo strepnje i ponosa.

"Takvo nešto događa se jednom životu pojedinca. Sjećam se te strepnje jer se moglo očekivati raketiranje… To je najponosniji dan u mom životu", rekao je.

"Sada je na sadašnjim i budućnim naraštajima da svoj hrvatski dom urede tako da bude na zadovoljstvo svih građana i da se čvrsto uhvatimo u koštac sa svim nedaćama koje donosi današnje vrijeme i neprilika u kojima se Hrvatska našla", zaključio je.

Medved: Ovo je Vlada stabilnosti, ostvarit ćemo svoj program

Ministar Krstičević također je iskazao duboku zahvalnost žrtvi hrvatskih branitelja, za to što danas građani Hrvatske žive u miru i slobodi.

Na današnji dan prije 26 godina bio je, kaže, kao mladi zapovjednik na terenu. "Bilo nam je teško, ali vjerovali smo da radimo nešto dobro za svoj narod, za svoju državu i znali smo da pravda i istina moraju pobijediti. Da hrvatski čovjek zaslužuje neovisnost. I znali smo da ćemo pobijediti u Domovinskom ratu i sretan sam da smo uspjeli stvoriti zajedno hrvatsku državu i da nas ovdje na Markovom trg šaljemo poruku dostojanstva, zajedništva i pobjedničke hrvatske vojske…", rekao je.

Gordan Jandroković
1/12

Izrazio je zadovoljstvo što je nakon 17 godina na Markov trg ponovno vraćena smjena straže te nadu da će ovakav način proslave Dana neovisnosti postati tradicija jer je Markov trg, kako je rekao, temelj hrvatske neovisnosti.

Danas se, dodao je, trebamo fokusirati na gospodarstvo, iskorištavanje ogromnih potencijala koje zemlja ima "da ljudi u Hrvatskoj mogu živjeti kvalitetno od svog rada. "Ja vjerujem u takvu Hrvatsku", dodao je.

Uz zahvalu braniteljima na njihovoj žrtvi u stvaranju države, ministar Medved ističe sinergiju politike, naroda, branitelja u vrijeme obrane Hrvatske te izrazio ponos jer je ostvarena neovisnost Hrvatske.

"Pred nama su danas novi izazovi i mi smo spremni. Ovo je vlada stabilnosti, koja ima vrlo jasne ciljeve i koja će realizirati sav svoj program koji je predložila. Ponosan sam što sam danas ovdje", rekao je.

Na današnji dan prije 26 godina Medved se, s obzirom na to da je početkom listopada 1991. godine bio ranjen, nalazio u bolnici. "Bili smo ponosni na ono što činimo i uvjereni da će naša obrana i borba završiti pobjedom", kazao je prisjećajući se tih dana.

U sklopu obilježavanja Dana neovisnosti navečer će u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" s početkom u 19,30 sati biti održan i prigodni glazbeni program u sklopu kojeg je i koncertna izvedba rock-opere "Gubec beg".

Prvu hrvatsku rock-operu izvest će Simfonijski puhački orkestar OSRH pod dirigentskom palicom pukovnika Miroslava Vukovojca – Dugana, uz soliste Adalberta Turnera, Barbaru Suhodolčan, Ervina Baučića i Ivana Androića.

Plenković: Otvorena granična pitanja rješavati dijalogom

Premijer Andrej Plenković opetovao je u nedjelju, na Danu otvorenih vrata Hrvatskog sabora, hrvatsku spremost da se otvorena granična pitanja rješavaju dijalogom, u duhu dobrosusjedskih odnosa.

"Za nas postoji samo dobra volja, da u duhu dobrosusjedskih odnosa, u europskom duhu, otvorena pitanja granica rješavamo dijalogom sa Slovenijom, da prijateljima u BiH pojasnimo da Pelješki most i u najkreativnijoj varijanti ne može biti nigdje drugdje nego na hrvatskom teritoriju", istaknuo je premijer na svojevrsnom 'aktualnom satu' s građanima u Hrvatskom saboru.

Dan otvorenih vrata Sabora manifestacija je koja dva puta godišnje, u prigodi Dana Sabora, 30. svibnja i Dana neovisnosti, 8. listopada omogućuje građanima da bez najave dođu u Sabor i susretnu se s njegovim predsjednikom i zastupncima.

Ove godine, po prvi put na Dan otvorenih vrata došao je i premijer Plenković sa dijelom Vlade, pa su građani tako dobili mogućnost u svom 'aktualnom satu' postavljati pitanja koja su mahom bila vanjskopolitičke prirode.

Premijer je, tako, otklonio bojazan jedne građanke da se Hrvatsku u svemu blokira, od ulaska u Schengen, preko gradnje Pelješkog mosta...

Blokada u punom smislu te riječi, u ovom trenutku nema, jedino što ste čuli bilo je izražavanje neslaganja s našom ambicijom da uđemo u OECD, rekao je premijer.

Potvrdio je da Hrvatska ima nekoliko otvorenih pitanja sa susjedima, da ih većina datira iz vremena današnje obljetnice (8. listopada 1991.), da su svi manje-više vezani na "rezidualna pitanja" raspada bivše SFRJ i procesa koji su ostali nedovršeni.

Politika Hrvatske, kad je riječ o granicama svo to vrijeme je jasna, Hrvatska smatra da su granice bivših republika na dan 25. lipnja 1991. ujedno granice samostalnih država koje su nakon toga nastale, rekao je Plenković i naveo kako preostaje proces uređivanja te granice, te kako je načelo kojim se Hrvatska vodi načelo katastarskih granica.

Svi koji su u Vladi, Saboru, predsjednica države jako dobro znaju što su nacionalni interesi, što je državni teritorij i s kolikom pažnjom i osjećajem za odgovornost pristupamo rješavanju tih procesa, poručio je premijer.

Sabornica nikad nije bila ovako puna!

Domaćin današnje manifestacije, predsjednik Sabora Gordan Jandroković zahvalio je brojnim građanima koji su došli u Sabor te najavio intenzivniju komunikaciju sa njima, kako bi se iz 'prve ruke' čuli problemi koji ih muče.

Sabornica nikad nije bila ovako puna, 'priznao' je građanima koji su ispunili sabornicu do posljednjeg mjesta, pljeskom poprativši njegovu konstataciju.

S građanima svih uzrasta, od djece stare nekoliko mjeseci do onih treće životne dobi, družio se i potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner te nekolicina zastupnika.

Ozbiljna pitanja Jandroković je 'omekšavao' ležernijim komentarima.

U jednom trenutku učinilo mu se da jedan dječak diže pločicu za repliku pa ga je upitao želi li replicirati, no dječak je odgovorio da ne zna što to znači.

"Ima i puno zastupnika koji isto ne znaju", primijetio je predsjednik Sabora i 'zaradio' pljesak brojnih građana.

Jedna umirovljenica pitala je Jandrokovića koliko plaće dobiju zastupnici koji ne dolaze na posao.

- Tko ne dođe u Sabor, a nema opravdani razlog, za taj dan plaća kaznu od 150 kuna. To je korak naprijed - odgovorio je Jandroković, prenose 24 sata. Istaknuo je da veliki broj zastupnika ipak dolazi na posao, ali ne sjede u sabornici, ako na dnevnom redu nije tema iz njihovog područja rada već su na odborima ili kabinetima, no odgovor nije zadovoljio umirovljenicu.

- Zastupnicima se skine 150 kuna s plaće, pa to je ništa. Kad bi se meni s mirovine skinuo taj iznos to bi bilo puno. Sabor ne traje od ponedjeljka do petka, ima slobodnih dana kad mogu odbori raditi. Deset posto zastupnika je pretežno u sabornici dok traje sjednica - rekla je. Jandrokoviću nije preostalo drugo nego da uzvrati kako "ne postoji način da nekog natjera da radi, ako on to ne želi".

Plenković: Nismo nacionalizirali Agrokor

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je odbacio ocjene koje dolaze iz Sberbanke da je hrvatska država nacionalizirala koncern Agrokor te da stoga mora vratiti i dug koji koncern ima prema toj ruskoj banci ističući da je u slučaju Agrokora na snazi zakon koji omogućava izvanrednu upravu u ograničenom vremenskom razdoblju.

Sberbanka je jedan od stalnih, potpuno informiranih članova privremenog vjerovničkog vijeća od nultog dana, podsjetio je premijer u izjavi novinarima u sklopu Dana otvorenih vrata Sabora u prigodi Dana neovisnosti.

"Njihovi su predstavnici sudjelovali u razgovorima i s bivšom upravom (Agrokora) i s Vladom i u okviru koordinacije različitih banaka koje su ključni vjerovnici. I imaju sve informacije i mislim da njihovi pravnici jako dobro čitaju što je bio smisao izvanredne uprave. Dakle, otklanjam tezu o nacionalizaciji. Nacionalizacija je nešto drugo. Ovo je zakon koji omogućava izvanrednu upravu u ograničenom vremenskom razdoblju", rekao je Plenković.

 Sberbanka je, dodao je, jedan od bitnih vjerovnika koji je imao i prilike i trenutka i mogućnosti "da kaže sve što želi u ovom proces i da u njemu sudjeluju".

"Vjerujem da imaju legitiman interes štititi svoj novac. Međutim, isto tako, treba reći da oni kada su taj novac davali, nisu pitali ništa ni vas ni mene, ni Vladu. Dakle, oni su komercijalna banka koja je, vjerujem, uz odgovarajući due dilligence, donosila odluke o tako velikom kreditiranju, a sada su u procesu restrukturiranja i nagodbe jedan od aktera", rekao je Plenković.

'S Rusijom namjeravamo graditi stabilne odnose'

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić poručila je na susretu s građanima u okviru Dana otvorenih vrata Hrvatskog sabora kako Hrvatska s Rusijom namjerava graditi stabilne odnose kakve ima i do sada, te potvrdila posjet predsjednice države Rusiji.

"S Rusijom imamo namjeru graditi stabilne odnose kakve imamo i do sada i u onim dijelovima u kojima možemo, a to su prije svega razvoj gospodarstva, kulture...", odgovorila je ministrica građaninu kojeg je zanimalo zašto Hrvatska ne vodi bolju politiku prema Rusiji.

Ministrica ističe da je u tijeku priprema za visoki posjet, da će predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović tijekom ovog mjeseca posjetiti Rusiju.

Sa svim zemljama, posebno onima koje su velike i važne, kao što je Rusija, imamo namjeru njegovati odnose u dijelovima koji su korisni i za jednu i za drugu stranu, kazala je ministrica na Danu otvorenih vrata.

Plenković: Otvorena granična pitanja rješavati dijalogom

Premijer Andrej Plenković opetovao je u nedjelju, na Danu otvorenih vrata Hrvatskog sabora, hrvatsku spremost da se otvorena granična pitanja rješavaju dijalogom, u duhu dobrosusjedskih odnosa.

"Za nas postoji samo dobra volja, da u duhu dobrosusjedskih odnosa, u europskom duhu, otvorena pitanja granica rješavamo dijalogom sa Slovenijom, da prijateljima u BiH pojasnimo da Pelješki most i u najkreativnijoj varijanti ne može biti nigdje drugdje nego na hrvatskom teritoriju", istaknuo je premijer na svojevrsnom 'aktualnom satu' s građanima u Hrvatskom saboru.

Dan otvorenih vrata Sabora manifestacija je koja dva puta godišnje, u prigodi Dana Sabora, 30. svibnja i Dana neovisnosti, 8. listopada omogućuje građanima da bez najave dođu u Sabor i susretnu se s njegovim predsjednikom i zastupncima.

Ove godine, po prvi put na Dan otvorenih vrata došao je i premijer Plenković sa dijelom Vlade, pa su građani tako dobili mogućnost u svom 'aktualnom satu' postavljati pitanja koja su mahom bila vanjskopolitičke prirode.

Premijer je, tako, otklonio bojazan jedne građanke da se Hrvatsku u svemu blokira, od ulaska u Schengen, preko gradnje Pelješkog mosta...

Blokada u punom smislu te riječi, u ovom trenutku nema, jedino što ste čuli bilo je izražavanje neslaganja s našom ambicijom da uđemo u OECD, rekao je premijer.

Potvrdio je da Hrvatska ima nekoliko otvorenih pitanja sa susjedima, da ih većina datira iz vremena današnje obljetnice (8. listopada 1991.), da su svi manje-više vezani na "rezidualna pitanja" raspada bivše SFRJ i procesa koji su ostali nedovršeni.

Politika Hrvatske, kad je riječ o granicama svo to vrijeme je jasna, Hrvatska smatra da su granice bivših republika na dan 25. lipnja 1991. ujedno granice samostalnih država koje su nakon toga nastale, rekao je Plenković i naveo kako preostaje proces uređivanja te granice, te kako je načelo kojim se Hrvatska vodi načelo katastarskih granica.

Svi koji su u Vladi, Saboru, predsjednica države jako dobro znaju što su nacionalni interesi, što je državni teritorij i s kolikom pažnjom i osjećajem za odgovornost pristupamo rješavanju tih procesa, poručio je premijer.

Sabornica nikad nije bila ovako puna!

Domaćin današnje manifestacije, predsjednik Sabora Gordan Jandroković zahvalio je brojnim građanima koji su došli u Sabor te najavio intenzivniju komunikaciju sa njima, kako bi se iz 'prve ruke' čuli problemi koji ih muče.

Sabornica nikad nije bila ovako puna, 'priznao' je građanima koji su ispunili sabornicu do posljednjeg mjesta, pljeskom poprativši njegovu konstataciju.

S građanima svih uzrasta, od djece stare nekoliko mjeseci do onih treće životne dobi, družio se i potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner te nekolicina zastupnika.

Ozbiljna pitanja Jandroković je 'omekšavao' ležernijim komentarima.

U jednom trenutku učinilo mu se da jedan dječak diže pločicu za repliku pa ga je upitao želi li replicirati, no dječak je odgovorio da ne zna što to znači.

"Ima i puno zastupnika koji isto ne znaju", primijetio je predsjednik Sabora i 'zaradio' pljesak brojnih građana.

Jedna umirovljenica pitala je Jandrokovića koliko plaće dobiju zastupnici koji ne dolaze na posao.

- Tko ne dođe u Sabor, a nema opravdani razlog, za taj dan plaća kaznu od 150 kuna. To je korak naprijed - odgovorio je Jandroković, prenose 24 sata. Istaknuo je da veliki broj zastupnika ipak dolazi na posao, ali ne sjede u sabornici, ako na dnevnom redu nije tema iz njihovog područja rada već su na odborima ili kabinetima, no odgovor nije zadovoljio umirovljenicu.

- Zastupnicima se skine 150 kuna s plaće, pa to je ništa. Kad bi se meni s mirovine skinuo taj iznos to bi bilo puno. Sabor ne traje od ponedjeljka do petka, ima slobodnih dana kad mogu odbori raditi. Deset posto zastupnika je pretežno u sabornici dok traje sjednica - rekla je. Jandrokoviću nije preostalo drugo nego da uzvrati kako "ne postoji način da nekog natjera da radi, ako on to ne želi".

Komentara 24

PR
prepri43
17:24 08.10.2017.

Kad bi u Hrvatskoj vladla takva demokracija kao u njegovoj majčici Rusiji anticenzura bi već odavno bio na hlađenju!

DU
Deleted user
17:23 08.10.2017.

Nadajmo se (skupa s pol. vrhom RH) da će cijela ova "nadaljevanka" oko Agrokora ostati poslastica za odvjetničke urede, pri čemu mislim na trgovačko pravo. To bi bio neki happy end, tko će koga i sve u tom stilu. Ali,, ako se pretvori u posao za odvjetničke urede specijalizirane za krvne delikte, e to će već biti tragedija. Ne zaboravite, novac je glavni motiv za mnoga krim. djela - u ovom konkretnom slučaju u pitanju su vrtoglavi iznosi, kakvi još do sada nisu susretani u tom kontekstu. Prevedeno, bilo je puno belaja i za daleko manje iznose...

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
19:16 08.10.2017.

SDP se boji otkrivanja svojih rabota , Jakovina, Rohatinski i co jos niko ne spomijne, nadam se uskoro DORH. S druge strane uzmimo - Roglic i Most pobjedili - desetke tisuca radnika na burzi o trosku poreznih obaveznika a Rusiusii nam plijene zemlju i tvrtke ??? HDZ je s Lex Agrokorom odradio super posao, spasio drzavu od propasti, usprkos MoBstu i "saveznicima..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije