Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO SE SVE KANDIDIRA

Na izbornim listama bračni parovi, cijele obitelji, djeca i roditelji političara

Foto: Kolaž/Pixsell
1/7
07.05.2021.
u 09:49

U Zagrebu u utrci i supružnici kandidatkinja za gradonačelnicu, sin ministra vanjskih poslova, iz iste ulice na jednoj listi 10 od 15 takmaca

Njegovo ime je Davorin Bogović, a sve oko njega, to je lista za Donju Dubravu. Bivši pjevač Prljavog kazališta rado bi postao vijećnik u četvrti, i to na listi grupe birača Antuna Bošnjakovića, a tko bi se, osim njega, prihvatio izrade plana malih komunalnih akcija i određivao kad će se koji dio kvarta pokositi, provjerili smo na popisu kandidata za sva zagrebačka naselja.

Dva Zlatka odmah su nam upala u oko, s jednim je u braku Anka Mrak Taritaš, a s drugim Vesna Škare Ožbolt. Oba su gospodina na listama za Donji grad, ali dok Zlatko Ožbolt ponosno nosi listu svoje supruge, Zlatko Taritaš listu GLAS-a s 14. mjesta tek podupire. Nisu oni, međutim, jedina poznata imena u ovoj četvrti, BM365, odnosno Jelena Pavičić Vukičević odlučila je u svoj tim uvrstiti i suprugu Mire Ungara Saru, brata Hameda Bangoure Sayona, ali i bivšeg SDP-ovca Petra Paradžika.

Majhen i još četiri Majhena

Suverenisti, u koaliciji s Hrastom, Neovisnima za Hrvatsku, HSP-om i Generacijom obnove Donji će grad probati osvojiti stanarima Ulice Tome Erdodyja, odakle im je čak 10 od 15 kandidata, a kad smo kod istih adresa, ne možemo ne spomenuti listu Domovinskog pokreta za Gornji grad koju nosi Krešimir Majhen, a uz njega stoje još četiri Majhena koji s njim dijele kućni broj.

I Ana Lederer na tom je popisu, baš kao i njena kći Petra. Što se djece tiče, vijećnik u Gornjem gradu na listi HDZ-a probat će postati i Ante Grlić Radman, sin ministra Gordana, ali i susjed U Hercegovačkoj upravo Ledererima te – Jošku Klisoviću.

Na listi SDP-a u Maksimiru je Ana Milčec, kći književnika Zvonimira, dok boje BM365 u Novom Zagrebu-zapad brani Goranka Holjevac Kosir, kći pokojnog gradonačelnika Većeslava. A kad smo kod obiteljskih veza, ne možemo bez Gornje Dubrave, u kojoj listu Centra nosi Dalija Orešković, a s njezina začelja podupiru je mama Štefica i tata Nikola. Mami Brankici Lalek svidjela se, čini se, ideja da će njen sin Vinko probati vratiti bankomat u njihov kvart, pa ga je također podržala svojom kandidaturom u njegovoj ekipi.

U susjednoj četvrti Stenjevec treći se na listi Mosta našao Natko Felbar, čovjek s možda najkraćim mandatom u Saboru u kojem je bio od 14. do 19. listopada 2016. Te je godine, podsjetimo, u Holdingu bez natječaja zaposlena Miss Universe Hrvatske Sarah Ivanković, a upravo se ona nalazi na listi BM365 u Trešnjevci-sjever.

Uz nju stoje i Vjekoslava Bach Vasić, ali i arhitektica Loredana Stunić, poznata po kontroverznim projektima Milana Bandića na Trgu žrtava fašizma i Britancu. A kad smo kod pokojnog gradonačelnika, valja spomenuti i da su Krešimir Kompesak iz Podsljemena te Darko Katuša iz Sesveta, nekadašnji najvjerniji članovi Bandićeve stranke, za ove izbore oformili svoje liste pod grupom birača. Da promjena tabora nije specifična samo za Zagreb, dokazuju i primjeri s istoka Hrvatske. Književnica Ivana Šojat ušla je 2017. u drugi izborni krug kao HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Osijeka, a sada je kandidatkinja za Gradsko vijeće na listi – SDP-a.

Dragan Vulin, bivši čelnik HDSSB-a ovog je puta HDZ-ov adut za dogradonačelnika Osijeka, odnosno zamjenika Ivanu Radiću.

Čokolade su, međutim, ostale. Podsjetimo, Vulin je u prošloj kampanji birače “lovio” i slasticom omotanom svojim likom, dok se Osječanima ovih dana dijele Radićeve čokolade. Bez fotografije, doduše, na omotu se nalazi samo ime.

Pogledaju li se izborna povjerenstva u Osječko-baranjskoj županiji, na njima su i imena sudaca na koje se proteklih tjedana okomio osuđeni Zdravko Mamić. Nevjerojatna igra ironije je to što se na popisu članova povjerenstva, nalazi i ime – Zdravka Mamića.

Zdravko Mamić, ali ne onaj

Doduše, riječ je o čelniku izbornog povjerenstva za Belišće, a ne o “vladaru hrvatskog nogometa”. Da ipak nema čvršćih veza od obiteljskih, zaključili su i u najvećoj međimurskoj općini, Nedelišću, gdje se na listi Domovinskog pokreta našlo troje kandidata iz istog kućanstva u Gornjem Hrašćanu; supružnici Davorka i Saša Novak te Davorkina majka Blaženka Boj.

– Politika me već dulje zanima, a sad sam dobila priliku za kandidaturu. Nemam ništa ni protiv koga, ali nešto treba mijenjati. No bojim se da nama malim ljudima neće biti ni bolje, a nadam se ni gore. Znamo kako je nama umirovljenicima – kaže nam Blaženka Boj.

A kako je braći, najbolje bi mogli znati Kajkići, Nikola i Goran. Prvi se, kao nezavisni kandidat, uz potporu HKS-a, Hrvatskih suverenista, Mosta, HSP-a i Stranke umirovljenika kandidirao za župana Vukovarsko-srijemske županije, dok će drugi, kao član Živog zida, probati postati gradonačelnik Vinkovaca. Koliko se politika na lokalnoj razini razlikuje od one na nacionalnoj, pokazuje i primjer iz Preloga, gdje je HDZ u koaliciji s HSS-om.

Nezavisnog kandidata za međimurskog župana Matiju Posavca podržava njegova bivša stranka HNS, dok je SDP-ov Mario Medved za zamjenika odabrao Danka Daniju koji stranku napustio potkraj 2019.

 

Profil zaposlenih u Hrvatskoj: Prosječna plaća u 2020. bila je 6763 kn, a 7% zaposlenih ima samo osnovno ili niže obrazovanje!

Komentara 17

DU
Deleted user
10:02 07.05.2021.

i sto je tu cudno ...zele parazitizirati nad nemocnima i slabijima...evo.pr. hrt ima oko 2800 zaposlenika i haraci hrvatska domacinstva sa 1.4 milijardi kuna..zbog cega ako je trziste neka budu ba trzistu i ako zarade 5 milijardi kuna neka ih potrose...itd

Avatar anlaser
anlaser
10:18 07.05.2021.

Kako si osigurati lagodan i bezbrižan život na grbači drugih . Ajmo svi u političare , razbojnici .Ajmo !

SI
siskic
10:27 07.05.2021.

U ovom jadu i bijedi od države, može svašta. Užas šta se i kako radi, još malo i neće više imati koga pljačkati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije