Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVSTVO

Na liječenje u inozemstvo uglavnom se šalju djeca

VL
Autor
Diana Glavina
12.11.2008.
u 18:57

Za liječenje u inozemstvu na teret HZZO-a preklani je za 437 pacijenata plaćeno blizu 21 milijun kuna, a ove godine do 31. kolovoza za 287 pacijenata troškovi iznose gotovo 29 milijuna kuna. Na liječenje se najviše upućuju djeca u dobi do dvije godine, i to na kardiološke operacije, zatim onkološki pacijenti, oftalmološki pacijenti itd.

Direktor HZZO-a dr. Većeslav Bergman naglašava da u toj instituciji ne rade bešćutni državni činovnici, ali da se zakon mora poštovati. Naveo je primjer jedne poznate osobe koja je samoinicijativno otišla na liječenje u inozemstvo, a sada traži povrat novca od HZZO-a.

Povrat novca moguć je samo u slučaju kad pacijent pokrene postupak za liječenje u inozemstvu, ali zbog medicinskih razloga mora otići na liječenje prije nego što stigne rješenje HZZO-a te ako povjerenstvo HZZO-a utvrdi da je liječenje opravdano. Bergman je iznio slučaj novorođenčeta kojemu je nužna transplantacija jetre. Operacija će se obaviti u Padovi, što je zbog dobi djeteta bila preporuka dvoje domaćih eksperata. No, drže da se medicinska obrada djeteta može obaviti u Hrvatskoj. Roditelji to nisu prihvatili, već žele sve obaviti u talijanskoj bolnici i, prema Bergmanovim riječima, bit će plaćeno presađivanje, ali ne i obrada.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije