Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat u Europi

Rusi digli lovce zbog američkih bombardera: 'Letjeli su u smjeru državne granice'

Su-35
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
21.03.2023.
u 14:57

Pred ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom drugi je dan razgovora s gospodarskim odnosima u središtu i dvije strane trebale bi u utorak potpisati dva velika sporazuma o proširenju "sveobuhvatnog partnerstva" i "strateške suradnje".

U eksploziji u gradu Džankoju na Krimu uništeni su ruski projektili koji su se prevozili željeznicom, tvrdi ukrajinsko ministarstvo obrane. Projektili su bili namijenjeni ruskoj crnomorskoj floti, kaže Ukrajina, a operativni doseg im je više od 2500 kilometara na kopnu i 375 km na moru. Napad nastavlja proces "demilitarizacije Rusije" i priprema Krim za oslobođenje od ruske okupacije, navodi ministarstvo u priopćenju. Ministarstvo nije preuzelo odgovornost za napad. S ruske strane nije bilo potvrde da su projektili uništeni.Sergej Aksjonov, čelnik Krima kojeg je postavila Rusija, rekao je da je zračna obrana srušila ukrajinske dronove u Džankoju.

VIDEO: Kineski predsjednik Xi Jinping stigao u Moskvu: 'Zajedno s Rusijom čuvat ćemo svjetski poredak'

Tijek događanja:

14:55 - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je Kinu da Rusiji ne isporučuje oružje, dok se Xi Jinping i Vladimir Putin sastaju u Moskvi na razgovorima.

"Nismo vidjeli nikakve dokaze da Kina isporučuje oružje Rusiji, ali smo vidjeli neke znakove da je to bio zahtjev Rusije i da je to pitanje koje kineske vlasti razmatraju u Pekingu", rekao je Stoltenberg novinarima u Bruxellesu. "Kina ne bi trebala pružati pomoć Rusiji, to bi značilo podržavanje ilegalnog rata", dodao je.

14:50 - SAD namjerava poslati obnovljene starije modele svojih teških tenkova Abrams u Ukrajinu za osam do deset mjeseci, rekli su američki dužnosnici novinskoj agenciji AP, piše Sky News. Prvotni plan, koji je potvrdio predsjednik Joe Biden u siječnju, bio je poslati Kijevu 31 moderniji tenk M1A2 Abrams - ali njihova izrada i isporuka mogla je trajati godinu ili dvije.

Starije verzije mogu se uzeti iz vojnih zaliha i lakše će ih ukrajinske trupe naučiti koristiti, rekli su dužnosnici, govoreći anonimno jer se planovi još uvijek drže u tajnosti.

Vjeruje se da će dužnosnici Pentagona to uskoro objaviti.

13:08 - Moskva tvrdi da je borbeni zrakoplov Su-35 jučer poletio iznad Baltičkog mora nakon što su dva američka strateška bombardera letjela u smjeru ruske granice, ali da se vratio u bazu nakon što su se udaljili. "Radarski objekti snaga protuzračne obrane Zapadnog vojnog okruga koji dežuraju iznad Baltičkog mora otkrili su 20. ožujka dva zračna cilja koja su letjela u smjeru državne granice Ruske Federacije", objavilo je rusko Ministarstvo obrane na Telegramu. Rečeno je da su mete bili strateški bombarderi američkih zračnih snaga B52H.

Ministarstvo tvrdi da se borbeni zrakoplov Su-35 digao u zrak kako bi spriječio povredu granice, dodajući da se "nakon što se strani vojni zrakoplov udaljio od državne granice Ruske Federacije, ruski lovac vratio na svoju bazu". Ministarstvo je priopćilo da je let Su-35 bio strogo u skladu s međunarodnim pravilima korištenja zračnog prostora.

"Nije dopuštena povreda državne granice Ruske Federacije", rečeno je.

Incident je uslijedio nakon prošlotjednog pada američkog vojnog drona u Crno more nakon što su ga presreli moskovski zrakoplovi, u prvom poznatom izravnom vojnom sukobu između Rusije i Amerike od početka rata.

12:48 - Snage Kijeva odbile su pokušaje Rusije da napreduju u središte Bahmuta, ustvrdio je visoki ukrajinski general. Višemjesečna bitka za mali istočni grad postala je jedna od najkrvavijih u gotovo 13-mjesečnom ratu Rusije u Ukrajini.

"Jurišne skupine neprijatelja pokušavaju napredovati s periferije prema središtu grada, ali naše obrambene snage rade i uništavaju ih 24/7", napisao je na Telegramu Oleksandr Syrskyi, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga. Ustvrdio je da su se duž istočne crte fronte vodile intenzivne borbe.

Rusija je zauzimanje Bahmuta postavila kao prioritet u svojoj strategiji preuzimanja kontrole nad ukrajinskom industrijskom regijom Donbas. Ako ruske snage zauzmu Bahmut, to će biti prvi značajan teritorijalni dobitak Moskve od prošlog ljeta.

12:35 - Dva ruska strateška bombardera letjela su nad Japanskim morem dulje od sedam sati, reklo je rusko ministarstvo obrane u utorak u priopćenju objavljenom kad je japanski premijer počeo posjet Ukrajini. Zrakoplovi Tupoljev Tu-95MS osposobljeni su za nošenje nuklearnog oružja, a Moskva ih redovito šalje u letove nad međunarodnim vodama u Artiku, Sjevernom Atlantiku i Tihom oceanu da pokaže svoju snagu.

Čini se da je vrijeme zadnjeg leta pomnije odabrano nego inače, jer je japanski premijer Fumio Kishida u utorak u Kijevu da pokaže solidarnost s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u ratu protiv Rusije.

Japanska nacionalna televizija NHK pokazala je Kishidu kako se ukrcava na vlak u poljskome gradu Przemyslu blizu ukrajinske granice.

Rusija je rekla da su strateški bombarderi obavili "planirani let", u pratnji borbenih aviona. 

Let je izveden potpuno u skladu s međunarodnim pravom i iznad neutralnih voda, priopćilo je ministarstvo.

U veljači su snage sjevernoameričke protuzračne obrane poslane da presretnu nekoliko ruskih strateških bombardera koji su letjeli u međunarodnom zračnom prostoru  blizu Aljaske.

Japan, koji i sam ima teritorijalni spor s Moskvom zbog otoka u sjevernom Tihom oceanu koji datira iz doba Drugoga svjetskog rata, ključni je azijski saveznik SAD-a i član skupine sedam bogatih demokracija te se pridružio sankcijama protiv Rusije.

12:28 - Japanski premijer Fumio Kishida stigao je u glavni grad Ukrajine na razgovore s Volodimirom Zelenskim. Njegov iznenadni posjet dolazi dan nakon što je Xi Jinpinga, kineskog čelnika, jučer toplo dočekao Vladimir Putin u Moskvi u trodnevnom državnom posjetu.

11:27 - Tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev rekao je da su “SAD i njegovi vazali” “već sudionici” u sukobu u Ukrajini.  "U potrazi za ciljem poraza Rusije, SAD i njegovi vazali nastavljaju upumpavati oružje ukrajinskom režimu i, zapravo, već su sudionici u sukobu. Oni naoružavaju i opskrbljuju kijevski režim obavještajnim podacima, obučavaju neonaciste i pomažu u planiranju vojnih operacija. Pritom značajne ljudske gubitke od Ukrajinaca ne smatraju svojim problemom. A borbe se ne vode na njihovim teritorijima", kazao je na sastanku u Uljanovsku piše državna novinska agencija Tass, javlja Guardian.

Patrušev, ključni saveznik Vladimira Putina, rekao je da će "oslobađanje Ukrajine od neonacizma biti važna faza u formiranju multipolarnog svijeta, povratku stabilnosti i jačanju međunarodne sigurnosti".

Patrušev je također upozorio na porast onoga što je nazvao ekstremističkim aktivnostima u Rusiji, koje se uglavnom provode na internetu. Rekao je da su "napori ekstremista prvenstveno usmjereni na smanjenje razine podrške stanovništva posebnoj vojnoj operaciji".

10:57 - Reuters izvještava da je Kremlj u utorak rekao da su ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski čelnik Xi Jinping održali "temeljitu" razmjenu mišljenja tijekom prvog dana razgovora i da su razgovarali o kineskom mirovnom planu za Ukrajinu, bez daljnjih elaboracija.

10:27 - Studentima na jednom od najboljih ruskih sveučilišta uskraćuju se diplome ako ne potpišu naloge za mobilizaciju, tvrdi se, javlja Sky News. Potencijalni diplomanti Moskovskog zrakoplovnog instituta rekli su da im se svjedodžbe ne potpisuju osim ako ne pristanu prijaviti se u vojsku. Jedan je student rekao nezavisnoj ruskoj web stranici Vertska: "Diploma se ne izdaje dok ne potpišete poziv. U uredu gdje se izdaje diploma sjedi kao vojni komesar".

Drugi student je rekao: "Zajedno s diplomom, traže da odmah potpišete dnevni red. Ovo je za one koji 5,5 godina studiraju za specijaliste." Vjeruje se da je to dio ruskog šireg plana mobilizacije prema kojem su tisuće mladića pozvane u vojsku diljem zemlje.

10:10 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su dva njegova strateška nosača raketa Tu-95MS izvršila rutinski let iznad Japanskog mora. Reuters javlja, pozivajući se na ruske novinske agencije, da je ministarstvo obrane citiralo izjavu da su letovi izvedeni u skladu s međunarodnim pravom i da su izvedeni iznad neutralnih voda.

8:56 - Moskovske snage izvele su 21 zračni napad u protekla 24 sata, prema ukrajinskom Glavnom stožeru. U ažuriranoj objavi objavljenoj na Facebooku, Kijev je rekao da su napadi bili usmjereni na Slaviansk i Kramatorsk u Donjeckoj oblasti. Infrastruktura je oštećena u oba grada, ali u oba nisu zabilježene civilne žrtve, navodi se u objavi. Povrh zračnih napada i ispaljivanja projektila, ruske su snage izvele više od 57 raketnih napada, tvrdi Kijev.

8:48 - Ukrajina čeka da čuje hoće li doći do razgovora između predsjednika Volodimira Zelenskog i kineskog čelnika Xi Jinpinga, rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Iryna Vereshchuk u intervjuu objavljenom danas."Ne znam, čekamo potvrdu", rekla je Vereshchuk na pitanje hoće li doći do razgovora između dvoje čelnika."To bi bio važan potez. Imaju si što reći", rekla je za talijanske novine Corriere della Sera.  "Smatram ključnim da kineski čelnik naglasi Putinu da su zločini protiv čovječnosti počinjeni u Ukrajini, uključujući deportaciju djece, masakre nad civilima, bombardiranje energetske infrastrukture, neprihvatljivi.", kazala je.

Na pitanje misli li da će Kina poslati oružje Rusiji, odgovorila je: "Ne vjerujem. To bi uključivalo izravnu konfrontaciju sa Zapadom. Umjesto toga, mislim da su kineski čelnici puno inteligentniji od ruskih."

8:37 - Današnji obavještajni podaci Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva usredotočeni su na oslobađanje zarobljenika koje je Wagnerova grupa rasporedila u Ukrajini. Opće je poznato da je ruska plaćenička skupina koristila osuđenike za borbu za Vladimira Putina na istoku zemlje. Wagner je ovim zatvorenicima obećao slobodu nakon šest mjeseci službe - i čini se da je Putin odobrio da se ovo obećanje ispuni. Može li to stvoriti društvene probleme?

Ovo je procjena Ministarstva obrane: "U nadolazećim tjednima tisuće ruskih osuđenika koji su se borili za Wagnerovu grupu vjerojatno će biti pomilovani i pušteni. Iako je otprilike polovica regrutiranih zatvorenika vjerojatno ubijena ili ranjena, dokazi iz Rusije sugeriraju da skupina ispunjava svoje obećanje da će osloboditi preživjele. Potvrde izdane oslobođenim veteranima Wagnera tvrde da su potvrđene dekretom predsjednika Putina. Iznenadni priljev često nasilnih prijestupnika s nedavnim i često traumatičnim borbenim iskustvom vjerojatno će predstavljati značajan izazov za rusko ratno društvo".

Wagneru je sada zabranjeno novačiti zatvorenike, a analitičari kažu da bi to mogao biti dio pokušaja Kremlja da smanji svoj utjecaj, pri čemu se smatra da osnivač Jevgenij Prigožin postaje previše moćan.

7:58 -  Pred ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom drugi je dan razgovora s gospodarskim odnosima u središtu i dvije strane trebale bi u utorak potpisati dva velika sporazuma o proširenju "sveobuhvatnog partnerstva" i "strateške suradnje". 

Xijevo putovanje u Moskvu smatra se velikim poticajem za njegova strateškog partnera Putina, koji je predmet tjeralice Međunarodnog kaznenog suda zbog optužbi za nezakonitu deportaciju ukrajinske djece. U ponedjeljak su Xi i Putin razgovarali četiri i pol sata, nazivajući jedan drugoga "dragim prijateljem", a međunarodno izolirani ruski čelnik rekao da je otvoren za razgovor o kineskim prijedlozima o rješenju rata u Ukrajini.


7:23 - Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je kako mu planovi EU-a za ubrzanje opskrbe Ukrajine streljivom daju "povjerenje u naše jedinstvo". "Ova odluka je vrijedna 2 milijarde eura. Omogućuje trenutnu isporuku i proizvodnju streljiva. Ovo je strateški potez", rekao je u svom noćnom obraćanju u ponedjeljak. 


7:03 - Na sjeveru anektiranog Krima eksplozijom su uništeni ruski projektili koji su se prevozili željeznicom, javlja ukrajinsko ministarstvo obrane. Iako je Ukrajina potvrdila da je došlo do eksplozija, nije rekla da stoji iza toga. Kijev je objavio da su rakete bile namijenjene ruskoj crnomorskoj floti. "Eksplozija u gradu Džankoju na sjeveru privremeno okupiranog Krima uništila je ruske krstareće rakete Kalibr-KN dok su bile transportirane željeznicom", objavili su.

Ako je ovaj napad istinit, onda je riječ o jednom od rijetkih napada Ukrajine na aneksirani Krim. "Eksplozije nastavljaju proces demilitarizacije Rusije i pripremaju ukrajinski poluotok Krim za deokupaciju", navodi se u priopćenju ukrajinskog ministarstva obrane. 

Ruski dužnosnici na Krimu rekli su da je grad bio meta napada dronom. Sergej Aksenov, guverner Krima imenovan od strane Rusije, rekao je da je u blizini Džankoja aktivirano protuzračno oružje te da su srušeni ukrajinski dronovi, ali nije rekao zašto niti je govorio o krstarećim projektilima. "Krhotine koje su padale ozlijedile su jednu osobu i oštetile kuću i trgovinu", rekao je Aksenov.

Rusija je 2014. nezakonito anektirala poluotok Krim, koji mnoge zemlje priznaju kao ukrajinski teritorij.

Japanski premijer Fumio Kishida sastat će se u utorak u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u prigodi nenajavljenog posjeta, priopćilo je japansko ministarstvo vanjskih poslova.

Kishida će "prenijeti predsjedniku Zelenskom svoje poštovanje zbog odvažnosti i ustrajnosti ukrajinskog naroda u obrani svoje zemlje pod njegovim vodstvom te solidarnost i čvrstu potporu Japana i G7 Ukrajini" jer će Japan ove godine biti domaćin sastanka čelnika sedam najrazvijenijih zemalja svijeta, navodi se u priopćenju ministarstva.

 

Ključne riječi

Komentara 23

AK
Al kemičar
20:19 21.03.2023.

"Državna duma Ruske Federacije predlaže četiri puta povećanje cijena plina za građane kako bi se nadoknadili gubici Gazproma u Europskoj uniji zbog sankcija", piše ruski RosSMI...ahahahhaa

GE
geler203
07:16 22.03.2023.

"operativni doseg im je više od 2500 kilometara na kopnu i 375 km na moru" tu sam prestao čitati članak tako nadobudnog polupismenog copy/paste djeteta na radu od doma kojem plaćaju crkavicu za članke u nazovi novinama.

JP
josip.pivar11
11:05 22.03.2023.

Jasno je da Putin neće pred sud, ali će u povijesti biti zabilježen kao osumnjičenik za ratne zločine. I to je već nešto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije