Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREBAMO MODEL

Na farmama opsadno stanje, traži se i pomoć vojske: 'Život ne smije biti prekinut'

Posavski Podgajci: U selima uz Savu prvi puta u Hrvatskoj pojavila se afrička svinjska kuga
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
24.07.2023.
u 08:37

Treba naći model po kojem će svinje koje nisu zaražene afričkom svinjskom kugom smjeti u slobodnu prodaju, poručuje D. Jagić

Opsadno stanje na farmama i sve ogorčeniji svinjogojci, koji smatraju da će mjere protiv afričke svinjske kuge (ASK), koje se provode na terenu, uništiti svinjogojstvo i njihova domaćinstva, trenutačna su stvarnost u sve više županija na istoku Hrvatske. Žarište su Drenovci, zatim Gunja, a dosad su potvrđena 163 slučaja. – Život ne smije biti prekinut i prodaja mora funkcionirati pod kontroliranim uvjetima. Svi moramo upregnuti snage da struka zajedno s Ministarstvom pronađe model kako bi one životinje koje nisu bile zaražene mogle ići u slobodnu prodaju. Ako se zabranjuje trgovina, pod okriljem noći događaju se nezakonite aktivnosti – upozorio je u subotu na saborskom Odboru za poljoprivredu Damir Jagić, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske.

– U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede ovlaštene veterinarske organizacije osigurale su dodatne timove za pomoć kolegama na područjima s ograničenjem da se provode mjere koje su propisane zadnjom naredbom od 20. srpnja 2023. Veterinari su se odazvali i došli s opremom koju su imali, ali nedostaje pomoći od civilne zaštite, vojske ili onih koji mogu osigurati da se iz dvorišta, u kojima se provodi mjera eutanazije, usmrćene svinje mogu izvesti do kamiona koji ih vozi u kafileriju – rekao je čelnik Hrvatske veterinarske komore Ivan Zemljak.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir naglašava da je situacija ozbiljna te da je važno nastaviti razgovore s klaoničarima i prerađivačima mesa kako se zdrave svinje ne bi eutanazirale, već bi išle na klanje i u preradu. U tom smislu pozitivnim je ocijenila izuzeće koje je Hrvatska dobila od EK za premještanje svinja u zatvorenim sustavima i održavanje klaonica koje će raditi po posebnim uvjetima. Osim odšteta za poljoprivrednike čije su životinje pogođene ovom bolešću, najava Ministarstva da će onim gospodarstvima koja su poboljšala standarde platiti prekategorizaciju objekata može biti pomoć kako bi se izbjegla eutanazija životinja, zaključila je Petir. 

Komentara 9

TU
tuto
11:28 24.07.2023.

Cilj je satrt Slavoniju i proizvodnju hrane.

LO
Lolita3
10:41 24.07.2023.

Ta potvrđena 163 slučaja, jesu li simptomatski ili asimptomatski slučajevi?

AC
acer7
09:19 25.07.2023.

Ostani doma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije