Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNI MINIMUM

Na Dravi u Osijeku oboren rekord, ovako nizak vodostaj nikad nije izmjeren

Nizak vodostaj rijeke Drave kod Osijeka
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/6
18.08.2022.
u 19:47

U 18 sati vodostaj Drave iznosio je -171 centimetar, a prije toga rekord je bio iz 2003. godine kada je izmjeren minimum od -168 centimetara

Na Dravi u Osijeku zabilježen je povijesno niski vodostaj. Naime, na vodomjeru u 17 sati Drava je bila na -170 centimetara. 

- Imamo novi povijesni minimum rijeke Drave u Osijeku. Treba reći da se mjerenja provode od daleke 1827., a 2003. smo imali zadnji minimum od -168 centimetara - rekao je u Dnevniku HRT-a generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. 

Zbog tako niskog vodostaja plovidba Dravom više nije moguća. 

- Treba upozoriti, ovo je doba kada su rijeke tople i puno je kupača. Sprudovi su na puno mjesta u rijeci Dravi, ali ona još uvijek ima protok od nekih 250 kubnih metara protoka. Ne bi trebalo prehodavati rijeke, u tim plićacima dolazi neko mjesto gdje je kraj spruda pa onda se pojavi dubina. Djeca i slabiji plivači modu doći u situaciju neke nezgode. Molim građane da budu oprezni, neka uživaju u sprudovima sa sigurne udaljenosti - kaže Đukorović. 

20.07.2022., Osijek - Vodostaj rijeke Drave kod Osijeka biljezi - 139 cm te ga samo 29 cm dijeli od rekorda koji je zabiljezen 2003., a iznosio je - 168. Na ogoljenim sprudovima uzivaju kupaci, a nerijetko su vidljivi i ostaci mostova, nasukani camci... Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

 

Idućih dana najavljuju se oborine, no to, prema Đurokovićevim riječima, neće pomoći da se situacija preko noći "vrati u normalu".

- To će pomoći vodoopskrbi, pomoći će poljoprivredi, no tlo je iznimno suho, kako u poljima tako i u šumama. Neće biti do ozbiljnijeg dotoka u rijeke pa da se one oporave. Računamo da se i nadalje nastaviti trend iznimno niskih vodostaja, kako na Dravi tako i na Savi, tu smo na nekih 15 do 20 centimetara od povijesnog minimuma u srednjem toku, a Dunav je na 30-ak centimetara - pojašnjava generalni direktor Hrvatskih voda.

U 18 sati vodostaj Drave bio je još niži te je iznosio -171 centimetar. Najveći vodostaj Drave u Osijeku izmjeren je 25. lipnja 1965. i bio je 542 centimetra. 


 
Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
21:08 18.08.2022.

Drava ima protok od nekih 250 kubnih metara protoka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije