Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ ZDRAVICE

Na dočeku Nove godine u Sarajevu alkohol zabranjen

01.01.2012., Britanski trg, Zagreb - Na zagrebackom Britancu za docek Nove godine nastupila je poznata splitska grupa The Beat Fleet. TBF napravio je dobru novogodisnju atmosferu svojim prepoznatljivim hitovima na odusevljenje mnogobrojnih obozavatelja. P
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
22.12.2016.
u 21:50

Da poprave imidž vlasti dovode Dinu Merlina za 250 tisuća KM

Uoči Božića i Nove godine glavni grad BiH i ove je godine privukao veliku medijsku pozornost.

Naime, posljednjih godina problem je bio Djed Mraz, koji je bio proglašen nepoželjnim gostom u pojedinim ustanovama u Sarajevu. Još od 2008. kada su ga istjerale odgojiteljice iz jednog od vrtića Djed Mraz je postao nepoželjan, a Islamska zajednica BiH je 2010. neposredno pred novogodišnje praznike izdala priopćenje u kojem se navodi da “Djed  Mraz” nije poznat i priznat u tradiciji Bošnjaka te da se osobito bošnjačkoj djeci taj kršćanski simbol pokušava progurati kao neutralan lik.

No, u nakon protesta roditelja, Djed Mraz je ponovno postao poželjna ličnost. No, ove se godine pojavio novi problem, a riječ je o zabrani točenja alkohola na javnim mjestima u novogodišnjoj noći.

Naime, kako je prošlogodišnji doček Nove godine u Sarajevu doživio turistički fijasko, a prije toga je godinama na najluđu noć privlačio brojne turiste, posebno iz susjednih zemalja, gradski oci, u želji da vrate stari sjaj dočeka Nove godine, odlučili su organizirati koncert Dine Merlina, glazbene zvijezde, i na taj način privući mnoge da Novu godinu dočekaju u Sarajevu.

Novogodišnji koncert Dine Merlina podigao je dosta prašine u glavnom gradu BiH, posebno zato što će županija za taj koncert izdvojiti 250 tisuća konvertibilnih maraka, a ulje na vatru dolila je informacija kako će na Trgu BiH, gdje će biti organiziran koncert i doček, biti zabranjeno točenje alkohola.

Mnogi mediji u Federaciji BiH, a pogotovo u Republici Srpskoj i u susjednim zemljama, dali su mnogo prostora ovoj informaciji, povezujući takvu odluku s navodnom islamizacijom društva u Bosni i Hercegovini.

Histerija oko zabrane točenja alkohola na javnom mjestu poprimila je tolike razmjere da se morao oglasiti i premijer Županije Sarajevo Elmedin Konaković, inače bivša košarkaška zvijezda. Naime, prema Zakonu o javnom okupljanju, Županiji Sarajevo zabranjeno je točenje alkohola te se ne može dopustiti njegova nekontrolirana prodaja na otvorenom.

Stoga se Konaković prilično sarkastičnim priopćenjem obratio javnosti:

“U ovom ‘šerijatskom’ Zakonu o javnim okupljanjima regulira se način organiziranja javnih skupova i tretira i javne priredbe. Ovaj je zakon donesen i u Narodnoj skupštini RS i objavljen u studenom 2008. Potpisao ga je predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, sadašnji gradonačelnik Banje Luke”, napisao je Konaković.

S njim se složio i dogradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. Prema njegovim riječima, ne postoje nikakvi drugi razlozi za nedopušteno točenje alkohola osim da je to zbog zakona. Ugostiteljski objekti u blizini Trga BiH, u srcu Sarajeva, radit će prema uobičajenom radnom vremenu.

S obzirom na to da je ovogodišnji suorganizator Holiday Marketa Grad Sarajevo, na toj lokaciji moći će se kupiti sve što je turistima i građanima potrebno. Upravo zbog organizacije dočeka Nove godine, Sarajevo Holiday Market je ove godine premješten na lokalitet Marijin-Dvora.

Inače, prema Zakonu o javnom okupljanju Županije Sarajevo, sudionicima mirnog okupljanja, kao i osobama koja se kreću prema mjestu održavanja okupljanja, zabranjeno je nositi oružje, predmete kojima se mogu nanijete tjelesne ozljede i alkoholna pića.

Novčana kazna za svakog tko prekrši taj zakon jest od 100 do 300 KM. I proteklih godina na javnim dočecima Nove godine u Sarajevu bilo je zabranjeno točenje alkohola. 

>> Novinar koji je vrijeđao predsjednicu Hrvatske, Dodika je u studio zvao da se fizički obračunaju

Komentara 99

Avatar toxic alien
toxic alien
22:16 22.12.2016.

U Sarajevu je sve teze naci i restorane koji toce alkohol, tako da ovo i nije iznenadjenje. Sto ocekivati od grada sa zelenim trotoarima?

AN
anticenzura
22:18 22.12.2016.

To su Serijatski zakoni iz Islamskih Republika Saudijske Arabije i slicnih. Bosna siri Islamski fundamentalizam po Europi, to cak ni u Turskoj ne postoji u zemlji. Oni slave i Bozic i Novu Godinu, svi krscani koji zive u Turskoj, i jedu i piju sto ih volja. Turska je super moderna drzava u odnosu na zaostale Bosance.

ST
stomugromova
23:11 22.12.2016.

I žene obavezno da dođu pod burkom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije