Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA PROMETNA SIGNALIZACIJA

Na autocestama novi znakovi: ‘Držite razmak’ i ‘Budite odgovorni’

Na autocestama novi znakovi: ‘Držite razmak’ i ‘Budite odgovorni’
Foto: HAC
1/6
20.05.2020.
u 13:52

Za nepoštovanje razmaka kazna je 2000 kuna, a razmak je definiran kao dvije sekunde, tj. 70 metara.

Hrvatske autoceste počele su na 20 lokacija na svih svojih šest autocesta postavljati novu prometnu signalizaciju koja vozače upozorava da se drže sigurnosnog razmaka između vozila na autocesti te da budu odgovorni i ne voze ako su pod utjecajem alkohola i lijekova te da ne koriste mobitel u vožnji.

Socijalna distanca

HAC je pripremu tog pilot-projekta počeo još lani, prije pandemije koronavirusa, a zbog čega se ovih dana poziva građane da drže razmak između sebe, odnosno na socijalnu distancu od najmanje dva metra te da ostanu odgovorni i pridržavaju se epidemioloških mjera. Na HAC-ovim autocestama tako će vozači odsad imati vrlo slične savjete, ali koji se odnose na sigurnost prometa.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, koji je izmijenjen i dopunjen u kolovozu prošle godine, jedna od novina je i to da je definiran sigurnosni razmak između vozila na autocestama od dvije sekunde ako se vozi najvećom dopuštenom brzinom, odnosno od najmanje sekunde ako se vozi u koloni. Kazna je za nepoštovanje sigurnosnog razmaka dvije tisuće kuna. U HAC-u su pak izradili pilot-projekt prometne signalizacije kako bi vozače upozorili na poštovanje toga sigurnosnog razmaka i pomogli im da vizualiziraju spomenute dvije sekunde.

A te dvije sekunde pri brzini od 130 km/h znače razmak između vozila od 70 metara. Stoga u HAC-u na ravnim dijelovima autocesta, na kojima se dosad dogodilo najviše nesreća zbog naleta vozila jedno na drugo, postavljaju horizontalnu i vertikalnu signalizaciju obavijesti kako bi vozače podsjetili na to da zadrže sigurnu udaljenost u odnosu na vozila ispred.

Foto: HAC

Na početku zone tako je postavljen prometni znak koji vozače poziva da drže razmak između vozila. Na voznim tracima je pak iscrtana vertikalna signalizaciju na razmaku od 70 metara i u dužini 1500 metara. Time se, kako su objasnili u HAC-u, osigurava sigurna udaljenost između vozila sve dok vozači drže najmanje dva odvojena razmaka od vozila ispred.

Projekt od 2,6 milijuna kuna

Nakon približno 500 i 1000 metara prometni znak obavijesti se ponavlja, ali kao preklopni s dvije informacije obavijesti. Tako će na tim znakovima osim poruke “Držite razmak” izmjenjivati i obavijesti “Budite odgovorni” kojima se vozače poziva da ne koriste mobitel u vožnji te da je vožnja pod utjecajem alkohola i lijekova opasna za život. Na Dalmatini (A1) nova prometna signalizacija postavlja se na dionicima Bosiljevo – Ogulin, Otočac – Perušić, Sveti Rok – Maslenica i Šestanovac – Zagvozd s desna strane, a s lijeve strane na dionicama Otočac – Žuta Lokva, Maslenica – Sveti Rok, Benkovac – Zadar 2 te Ravča – Zagvozd.

Na autocesti Bregana – Lipovac (A3) vozači će se pozivati da drže razmak i budu odgovorni na dionicama Lučko – Buzin, Kutina – Lipovljani i Nova Gradiška – Lužani s desne strane, te na dionicama Buzin – Lučko, Kutina – Popovača i Babina Greda – Kopanica s lijeve strane. Dionice autoceste Zagreb – Goričan (A4) Ludbreg – Varaždin s desne strane i Popovec – Sveta Helena s lijeve strane također dobivaju novu prometnu signalizaciju o razmaku kao i dionice Osijek – Češin s desne strane i Sredanci – Đakovo s lijeve strane na autoceste Beli Manastir – Svilaj (A5).

Na autocesti Ploče – granica BiH (A10) nova prometna signalizacija postavlja se na dionici Čerapine – Čvor Ploče s desne strane, a na dionici autoceste Zagreb – Sisak (A11), Velika Gorica jug – Velika Gorica sjever s lijeve strane. U HAC-u kažu da je izvođač radova tvrtka Pismorad, a ukupna vrijednost projekta je oko 2,6 milijuna kuna. Očekuje se da će tijekom ovog mjeseca kompletna prometna signalizacija biti postavljena na terenu.

U HAC-u kažu da vozači koji ne drže dovoljan razmak od vozila ispred predstavljaju problem otkako su sagrađene prve autoceste i, usprkos stalnom poboljšavanju dizajna prometne signalizacije i opreme, problem još postoji.

Ključne riječi

Komentara 4

SN
snovakor
10:53 20.05.2020.

Oni koji to konzumiraju i sjedaju za volan, onako ili drugačije će to raditi i dalje ... problem je u sistemu, koji na adekvatan način NE kažnjava te ljude kada ih uhvati ....

KO
Kokoiduhovi
09:05 20.05.2020.

Kako je Zakon o sigurnosti na cestama propisao taj razmak u kolovozu prošle, 2019. godine, zašto tek sada primjena Zakona? Jer je sada moderna parola "Držite razmak"?

PU
paul-umpe
09:32 20.05.2020.

razmak je uvjek bio polivina brzine kretanja u metrima.I tu je prici kraj. Kakve sekunde 70m....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije