Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afganistan

'Muž koji siluje svoju suprugu ne smije biti kažnjen'

'Afghan women sit along a street as they wait for transportation in Kabul March 19, 2013.  REUTERS/Omar Sobhani (AFGHANISTAN - Tags: SOCIETY)'
'OMAR SOBHANI'
19.05.2013.
u 08:00

Jučerašnja rasprava o Zakonu o sprečavanju nasilja nad ženama u afganistanskom parlamentu prekinuta je nakon 15 minuta zbog optužbi konzervativaca da je Karzai zakonom prekršio šerijat

Nakon samo 15 minuta u afganistanskom parlamentu prekinuta je rasprava o Zakonu o sprečavanju nasilja nad ženama.

Zakon kojim se zabranjuje nasilje nad ženama, brakovi s maloljetnicama kao i prisilni brakovi, dekretom predsjednika Hamida Karzaija donesen je još 2009. godine, ali parlament o njemu dosad nikad nije glasao niti je o njemu raspravljao. Unatoč tome, u skladu s tim zakonom u Afganistanu je već osuđeno na stotine ljudi. Iako se očekivalo da bi jučer i u parlamentu mogli biti učinjeni neki pomaci, mule i drugi konzervativni zastupnici oštro su optužili Karzaija da je potpisavši dekret prekršio šerijat. Inzistirali su da novi zakon bude izmijenjen te da se u njega unese odredba po kojoj oni koji počine silovanje u bračnoj zajednici ne mogu kazneno odgovarati. Neki aktivisti za ljudska prava izričito traže da zakon bude prihvaćen i glasanjem u parlamentu jer se boje da bi u suprotnom u budućnosti mogao biti lako ukinut. Među njima je i Fawzia Koofi, zastupnica koja je preživjela talibansku zasjedu prije dvije godine. No, dio aktivistica za ženska prava smatra da bi iznošenjem zakona pred parlament moglo biti izgubljeno sve što je dosad postignuto jer bi konzervativci zakon mogli izmijeniti pa čak i u potpunosti odbaciti.

– Ne igrajte se s ovim zakonom jer je on dostignuće i velika vrijednost u segmentu ljudskih prava, a to pripada svim građanima Afganistana – poručila je članica Nezavisne afganistanske komisije za ljudska prava Soraya Sobjang.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije