Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS JE BAJRAM

Muftija Hasanović: Bog nam je naredio da se volimo!

Zagreb: U hotelu Westin održan je svečani Bajramski prijem
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/15
04.06.2019.
u 07:21

Ne zaboravimo da svako od nas ima svoju vrijednost, mjesto i ulogu. To nam je Dragi Bog dodijelio. Budimo svjesni toga i dostojni misije koju imamo kao muslimani i budimo istinski ambasadori islama - poručio je muftija Hasanović

Muslimani u Hrvatskoj, baš kao i diljem svijeta, klanjali su jutros svečani Bajram-namaz, kojega je, nakon mjeseca ramazana, u Zagrebačkoj džamiji predvodio muftija Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

- Ramazanska škola, kroz koju smo prošli, izgradila je kod nas neprolazne i nepotrošive vrijednosti. To su vrijednosti bez kojih život na ovome svijetu nema smisla. Prije svega čist motiv, iskrenost, strpljenje, blagost, suosjećajnost, osjećaj pripadnosti, osjećaj zajedništva i zajednice, osjećaj ovisnosti o Allahu i njegovoj milosti. Nadam se da smo naučili značaj i vrijednost džemata (zajednice vjernika – op.) čiji je princip da živimo jedni za druge i jedni s drugima. Ramazan je u nama morao poništiti sve slabosti duše i sve duhovne bolesti koje negiraju pravu vjeru i moralnu praksu. Mržnja, zavidnost, oholost, umišljenost, licemjerje, škrtost, ogovaranje drugih, zakidanje tuđih prava, mito, korupcija, sve vrste ovisnosti, morale su nestati pred snagom posta. Ako ove bolesti post nije izliječio, džaba smo gladovali - rekao je muftija Hasanović, dodavši da „ako želimo polučiti uspjeh i napredak na osobnom, obiteljskom i društvenom planu, valja nam se pozabaviti svojom nutrinom, svojom moralnom savješću pa iskreno i predano raditi na izgradnji međusobne vjere i povjerenja jednih u druge“.

Zagreb: U hotelu Westin održan je svečani Bajramski prijem
1/15

- Takav pristup Svevišnji pomaže i jamči rezultate kako na osobnom tako i kolektivnom planu. Duhovna i moralna obnova moraju krenuti od pojedinca, od njegovog suočavanja s vlastitim nedostatcima, slabostima i nedosljednostima, od kuće i obitelji koja se mora pozabaviti svojom temeljnom misijom da odgaja i usavršava, da to ne prepušta ulici, društvenim mrežama, raznim mešetarima koji našu djecu odvode u propast - rekao je muftija Hasanović u svojoj hutbi (propovijedi – op.), naglašavajući veliku odgovornost obrazovnih institucija, vjerskih zajednica i društva u cjelini „da odgajaju i obrazuju našu mladost za vrijeme i procese u kojima živimo i u kojima će oni živjeti, oslobođeni nepotrebnog znanja, predrasuda, mržnje prema drugom i drugačijem“.

- Mora se pronaći model kako odgajati buduće generacije u duhu kulture dijaloga, zajedništva, jačanja društvene pozornice u kontekstu njezine raznolikosti kao bogatstvo, a ne kao slabost. Svevišnji Bog da je htio sve bi ljude jedne vjere, jezika, nacije, boje kože, spola ili bilo koje druge odrednice učinio. Nasuprot, učinio nas je različitim po mnogo čemu, ali istodobno naredio da se međusobno, volimo, uvažavamo, potpomažemo kao braća i sestre u ljudstvu - rekao je muftija Hasanović i dodao da je stoga „velika odgovornost na svima koji obnašaju bilo kakvu dužnost, vjersku, političku, kulturnu, obrazovnu, da vode računa o postupcima i izgovorenoj riječi koja bi dala povoda nekome da mrzi i razvija osjećaj isključivosti prema bilo kakvoj vrsti raznolikosti“.

- Nažalost, imamo i u našem društvu onih koji koriste javni prostor za poticanje mržnje, nesnošljivosti i netolerancije. Čine to u ime određenih politika i vlastitog probitka na političkoj pozornici. Sa stajališta naše vjere, nama je to ne prihvatljivo kao što je neprihvatljivo i cijeloj uljuđenoj demokratskoj, otvorenoj javnosti“, poručio je muftija i dodao kako je, nažalost, i ovaj ramazan „prošao u znaku prolivanja krvi i žestokih sukoba unutar muslimanskog svijeta“.

- I dalje se osjeća prisutnost raznih vojnih akcija diljem muslimanskih zemalja, podržavanih velikim svjetskim snagama, što tjera ljude da napuštaju svoja ognjišta i krenu spašavati gole živote. Neki uzimaju vjeru kao motiv, neki naftna polja, neki politički utjecaj a neki pak kontroliranu ideologiju kojom opravdavaju sve svoje postupke. Nažalost sve to ispašta nevini čovjek koji se uništava kao i njegova sva stečevina - rekao je muftija Hasanović, istaknuvši da su „naši bajrami dani našeg zbližavanja i povezivanja, dani radosti u vjeri, tradiciji i kulturi primjerenog veselja i zabave“.

- Ne zaboravimo da svako od nas ima svoju vrijednost, mjesto i ulogu. To nam je Dragi Bog dodijelio. Budimo svjesni toga i dostojni misije koju imamo kao muslimani i budimo istinski ambasadori islama - poručio je muftija Hasanović u svojoj bajramskoj hutbi.

Islamska zajednica organizirala je u ponedjeljak uvečer svečanu večeru (iftar) u zagrebačkom hotelu Westin, na kojoj su bili i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković.

- Okupljeni u ovakvom sazivu potvrđujemo uzajamno poštovanje i spremnost da dijelimo univerzalne vrijednosti vjere koje naše društvo čini prepoznatljivim i otvorenim za sve njene građane bez obzira na vjeru, naciju, boju kože, spol ili bilo koju drugu odrednicu. Bajram je prigoda da se sačini analiza onoga što smo u protekloj godini uradili i što nam je činiti u narednom periodu. Slobodan sam se osvrnuti na proteklu godinu kroz aktivnosti Islamske zajednice na čijem sam čelu. Aktivnosti koje je Islamska zajednica u protekloj godini provodila gotovo nadilaze naše mogućnosti. Prepoznati smo u Europi i svijetu kao dobro organizirana zajednica i zajednica sa stoljetnom institucionalnom tradicijom za kojom tragaju mnoge europske zemlje. S druge strane slovimo kao zajednica koja svojim programima prevenira sve oblike zastranjivanja u vjeri i naša iskustva na tom putu potrebna su i Istoku i Zapadu. Postali smo prepoznatljivi po svom modelu uređenja odnosa unutar zajednice kao i uređenih odnosa s državom - rekao je muftija Hasanović obraćajući se predsjednici države i premijeru.

Plenković uputio čestitku

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji Azizu ef. Hasanoviću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u povodu Ramazanskog bajrama. U čestitci predsjednika Vlade stoji:

„Svim vjernicima islamske vjeroispovijesti od srca čestitam Ramazanski bajram, u ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno, uz želju da ovo blagdansko vrijeme provedete uz svoje najmilije, u miru, radosti, ljubavi i zajedništvu. U duhu iskrenoga dijaloga i istinskoga partnerstva, zajednički svakodnevno radimo na prosperitetu naše domovine na dobrobit svih naših građana, nastavljajući graditi uključivo i tolerantno društvo koje poštuje vjersku tradiciju i kulturnu baštinu svih svojih vjerskih zajednica. Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Komentara 18

SV
SveJeUzalud
08:48 04.06.2019.

.......ne kakati o ljubavi....

ZI
zimerman
08:31 04.06.2019.

Bog je naredio da se volimo, ,,to vrijedi gdje su oni manjina .

IV
ivan85ivan
08:34 04.06.2019.

"Bog je naredio da se volimo"... Kako onda u Bosni nikoga ne volite pobogu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije