Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državna zemlja

Mrtvi državni kapitali idu u prodaju ili zakup poljoprivrednicima

'21.07.10., Sracinec- Drazen i Mateo Kriznjak pred svojom njivom koja je u opcinskom vlasnistvu.  Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
21.07.2010.
u 16:30

Većina je obradivog zemljišta u Svibovcu Podravskom, uz derivacijski kanal, a riječ je o kvalitetnoj zemlji koja će se dati u zakup poljoprivrednicima.

Čak 259 hektara poljoprivrednog zemljišta u sračinečkoj općini u vlasništvu je države. Godinama je ta zemlja bila zapuštena, neobrađivana, rasli su na njoj korov, grmlje, čak i drveće. U posljednjih nekoliko godina dio se te zemlje ipak obrađuje.

– Prije pet godina općina Sračinec tražila je od države, prvi put, da joj dodijeli 23 hektara tog zemljišta za posebne namjene. Namjeravali smo ondje osnovati poduzetničku zonu. Tada nam je odobreno samo 7,5 hektara. Općina je ovih dana obavila velik posao, katastarsku izmjeru i utvrdila vlasništvo tog zemljišta. Dio će se prodati, preko javnoga natječaja, a većina će se iznajmiti. S državom ćemo dijeliti dobit napola, i od prodaje i od najma. U vlasništvu je države više od 1000 parcela, koje će se sada ujediniti. Za poduzetničku zonu upotrijebit ćemo 24 hektara, uz novovešku cestu. Riječ je o zemljištu koje je loše kvalitete i nije pogodno za obrađivanje. Većina je obradivog zemljišta u sjevernom dijelu općine, u Svibovcu Podravskom, koji je uz derivacijski kanal, i to je vrlo kvalitetno zemljište, a bit će ponuđeno u zakup – doznajemo od Božidara Novoselca, načelnika općine Sračinca.

Za dugogodišnji zakup zainteresirani su mnogi koji se bave poljoprivredom. Među njima su supruzi Miljenka i Dražen Križnjak, koji su već prije nekoliko godina unajmili dio tog zemljišta. Trenutačno obrađuju oko 25 hektara zemlje, od kojih je dio u njihovu vlasništvu, a ostalo imaju u zakupu.

– Imamo OPG, no najveći je problem što većina te zemlje koju smo unajmili nije gruntovno i katastarski sređena. Neke parcele su u vlasništvu i 17 osoba. Stoga takvu zemlju ne možemo prijaviti u poljoprivredni upisnik – kažu Dražen i Miljenka Križnjak, koji su se prije dvije godine odlučili na veću poljoprivrednu proizvodnju. Najviše sade buče za proizvodnju bučina ulja te siju kukuruz i pšenicu.

– Zainteresirani smo za zakup još petnaestak hektara. Planiramo napraviti silose i sušaru za kukuruz – rekao je Dražen Križnjak.

Draženu i Miljenki Križnjak u obradi zemlje pomaže sin Mateo, koji se želi baviti poljoprivredom.

Od 259 hektara državnog zemljišta, koliko ga je u sračinečkoj općini, 29 hektara predviđeno je za prodaju, 81 hektar za zakup, a čak 125 hektara za dugogodišnji zakup te preostala 24 hektara za ostalo. Natječaj za prodaju ili zakup toga zemljišta bit će raspisan tek kad se dobije suglasnost Ministarstva poljoprivrede. U općini očekuju da će se prilično obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava zanimati za državno zemljište. O detaljima natječaja mogu doznati u općini, koja je preuzela posao spajanja parcela i sređivanja zemljišta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije