Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Amandmani na Statut

Mrsić otkrio koja bi trebala biti svečana pjesma SDP-a

Mirando Mrsić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
09.12.2017.
u 22:08

Mrsić se protivi osnivanju Izvršnog odbora koje naziva parapolitičkim tijelom te predlaže uvođenje šest tajnika za pojedina područja

Na novi Statut SDP-a koji je do srijede do ponoći bio u javnoj raspravi saborski zastupnik Mirando Mrsić podnio je čak 30 amandmana. A sve s ciljem, kako kaže, da stranka dobije Statut koji ima širinu okupljanja, a ne koji podilazi predsjedniku stranke.

Strah od frakcija

Mrsić tako amandmanima predlaže da se odbaci ideja osnivanja izvršnog odbora stranke, već da stranka imenuje tajnike za politički sustav i informiranje, edukaciju, rad s građanima i simpatizerima, koordinaciju aktivnosti, članstvo i međunarodnu suradnju.

– Izvršni odbor u obliku kako je predložen predstavlja parapolitičko tijelo koje operativno preuzima funkcije Predsjedništva i Glavnog odbora. Zamjena legalno izabranih organa SDP-a od predsjednika stranke imenovanim izvršnim odborom nedopustiva je i nije u demokratskom duhu – obrazložio je Mrsić zašto je protiv izvršnog odbora.

Mrsić amandmanima traži da se izbori za šefa SDP-a održavaju obvezno nakon parlamentarnih, bili oni redovni ili izvanredni, a ne uoči izbora kako piše u predloženom Statutu, a isto pravilo, drži, treba primijeniti i na organizacije koje izbore trebaju imati, kao što je i do sada uvijek bio slučaj, nakon lokalnih izbora. Novi prijedlog Statuta, naime, predlaže da se svi ti izbori održavaju prije izbora. Isto tako protivi se raspuštanju organizacija i traži da se to Statutom onemogući. Mrsić isto tako smatra da se SDP ne smije bojati frakcija i da stranka pod svoj kišobran treba okupljati sve progresivne strane društva, a koje ponekad imaju različit put u svrhu postizanja zajedničkog cilja. Prema prijedlogu Statuta, SDP bi trebao dobiti i svoju svečanu pjesmu o čemu bi odluku trebao donijeti Glavni odbor.

Izglasavanje u siječnju

Mrsić pak predlaže amandman u kojem piše da SDP ima svečanu pjesmu i to “Internacionalu” s originalnim tekstom i glazbom jer je to svečana pjesma koja je vezana uz socijaldemokratski pokret. Konačan prijedlog novog Statuta SDP-a trebao bi još proći i Glavni odbor koji se održava sredinom prosinca, a potom i konvenciju u siječnju.

Pogledaj i galeriju: Plan SDP-a za ostanak mladih

Mirando Mrsić
1/14

Komentara 39

Avatar Chupacabra
Chupacabra
22:24 09.12.2017.

Zar nije njihova himna "hej slaveni"...????.... Što,... zar sad mijenjaju himnu....??

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
22:45 09.12.2017.

Internacionala, a u stranci hrpa primitivnih kozaračkih seljačina? Pa na antifašističkom skupu ste pjevali "Bilećanku".

Avatar arba_arba
arba_arba
22:38 09.12.2017.

Jedna frakcija je za "Hej Slaveni" a ona oko Milorada je za "Boze pravde". pa sad biraj narode Hrvatski

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije