Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mrsić otkrio koja bi trebala biti svečana pjesma SDP-a

Mrsić se protivi osnivanju Izvršnog odbora koje naziva parapolitičkim tijelom te predlaže uvođenje šest tajnika za pojedina područja
09. prosinca 2017. u 22:08 39 komentara 4040 prikaza
Mirando Mrsić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Na novi Statut SDP-a koji je do srijede do ponoći bio u javnoj raspravi saborski zastupnik Mirando Mrsić podnio je čak 30 amandmana. A sve s ciljem, kako kaže, da stranka dobije Statut koji ima širinu okupljanja, a ne koji podilazi predsjedniku stranke.

Goran Kotur Goran Kotur, šef splitskog SDP-a Kolege su me napale lažima i to je naštetilo SDP-u

Strah od frakcija

Mrsić tako amandmanima predlaže da se odbaci ideja osnivanja izvršnog odbora stranke, već da stranka imenuje tajnike za politički sustav i informiranje, edukaciju, rad s građanima i simpatizerima, koordinaciju aktivnosti, članstvo i međunarodnu suradnju.

– Izvršni odbor u obliku kako je predložen predstavlja parapolitičko tijelo koje operativno preuzima funkcije Predsjedništva i Glavnog odbora. Zamjena legalno izabranih organa SDP-a od predsjednika stranke imenovanim izvršnim odborom nedopustiva je i nije u demokratskom duhu – obrazložio je Mrsić zašto je protiv izvršnog odbora.

Mrsić amandmanima traži da se izbori za šefa SDP-a održavaju obvezno nakon parlamentarnih, bili oni redovni ili izvanredni, a ne uoči izbora kako piše u predloženom Statutu, a isto pravilo, drži, treba primijeniti i na organizacije koje izbore trebaju imati, kao što je i do sada uvijek bio slučaj, nakon lokalnih izbora. Novi prijedlog Statuta, naime, predlaže da se svi ti izbori održavaju prije izbora. Isto tako protivi se raspuštanju organizacija i traži da se to Statutom onemogući. Mrsić isto tako smatra da se SDP ne smije bojati frakcija i da stranka pod svoj kišobran treba okupljati sve progresivne strane društva, a koje ponekad imaju različit put u svrhu postizanja zajedničkog cilja. Prema prijedlogu Statuta, SDP bi trebao dobiti i svoju svečanu pjesmu o čemu bi odluku trebao donijeti Glavni odbor.

Izglasavanje u siječnju

Mrsić pak predlaže amandman u kojem piše da SDP ima svečanu pjesmu i to “Internacionalu” s originalnim tekstom i glazbom jer je to svečana pjesma koja je vezana uz socijaldemokratski pokret. Konačan prijedlog novog Statuta SDP-a trebao bi još proći i Glavni odbor koji se održava sredinom prosinca, a potom i konvenciju u siječnju.

Pogledaj i galeriju: Plan SDP-a za ostanak mladih

Mirando Mrsić
1 / 14
Davor Bernardić
Bernardić, Ostojić i Milanović ZAOKRET U POLITICI SDP kreće u osvajanje dijaspore Gordan Maras zastupnik objasnio Što to Maras radi Matiću iza leđa? Dejan Gemeri Predsjednik Foruma mladih SDP-a 'Ne želim imati ništa s novim rukovodstvom SDP-a Vukovara'
Marko Grubnić i Momčilo Gurović
POSLOŽILO MU SE
Marko Grubnić: 'Presretan sam, vjenčat ćemo se ove godine'
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Avatar Chupacabra
  Chupacabra:

  Zar nije njihova himna "hej slaveni"...????.... Što,... zar sad mijenjaju himnu....??

 • Avatar vlaaha
  vlaaha:

  Internacionala, a u stranci hrpa primitivnih kozaračkih seljačina? Pa na antifašističkom skupu ste pjevali "Bilećanku".

 • Avatar arba_arba
  arba_arba:

  Jedna frakcija je za "Hej Slaveni" a ona oko Milorada je za "Boze pravde". pa sad biraj narode Hrvatski