Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbrajaju se štete

Mraz uništio voćnjake, prijeti nestašica domaćeg voća

mraz (1)
17.04.2012.
u 12:43

Samo u Zagrebačkoj županiji štete su veće od 20 milijuna kuna. U cijelosti je stradao urod jagoda i trešanja, kao i breskvi, te 80 posto jabuka domaće proizvodnje

Gotovo da nema područja Hrvatske u kojem nedavni mraz i temperature koje su se spustile i do minus 11 Celzijevih stupnjeva nisu nanijele milijunske štete na poljoprivrednim kulturama, posebice voću, a u primorskom dijelu i na maslinama.

Pojedine županije, među kojima je prva bila Zagrebačka, proglasile su i elementarnu nepogodu za razdoblje od 5. do 10. travnja zbog mraza koji je poharao voćnjake u cvatu. Milijunsku štetu na 10 hektara voćnjaka pretrpjela je i obitelj Diković iz Čičke Lazine.

– Jabuke su nam stradale gotovo 80 posto, dok ove godine nećemo imati uopće jagode, požalila se Verica Diković ističući kako je izgubila milijun kuna zbog mraza, a tek je očekuje otplata 22 tisuće kuna mjesečne rate kredita. Cijela obitelj živi isključivo od uzgoja i prodaje voća te poručuju kako je ovo još jedna loša godina u nizu - nakon tuče te suše koja je također teško pogodila hrvatske voćare.

Izgubio cijeli urod trešanja

Čitav urod trešanja izgubio je voćar Jurica Pavelić iz Vukomeričkih Gorica kad mu je niska temperatura poharala čak 1000 stabala. Njegov voćnjak pripada najmodernijima u županiji, no čak ni uporaba anti-frost sustava koji posjeduje i koji pomaže pri niskim temperaturama nije mu spasila ovogodišnji urod.

– Trebao sam ove godine prvi put ubrati rod trešnje, a umjesto toga sve je propalo. Šteta se penje na 750 tisuća kuna, a imam mjesečnu ratu kredita od 42 tisuće kuna, izračunao je Pavelić.

Jedan voćar, a dva milijuna kuna štete

Najveći proizvođač jabuka u Zagrebačkoj županiji Mario Di Giusti na svojih 46 hektara voćnjaka izgubio je zbog mraza čak 2 milijuna kuna.

– Otišao mi je sav planirani urod na breskvama, nektarinama te trešnjama. Uspio sam spasiti jagode koje su pod plastenikom, ali jabuke su stradale 80 posto, s nevjericom iznosi ovaj voćar.

I ostale županije zbog udara niskih temperatura zbrajaju štete. Danas je i Brodsko-posavska županija proglasila stanje elementarne nepogode, a povjerenstva su izašla na teren.  Prve procjene štete za zagrebačku županiju koja broji 900 hektara voćnjaka više su od 20 milijuna kuna. No, tek ih treba dubinski procijeniti, a to će značiti samo jedno – cijeli ovogodišnji domaći urod teško je stradao, prijeti nam nestašica gotovo svake vrste voća, poručuju voćari.

Komentara 9

TI
tirkizna
13:03 17.04.2012.

Eto, prilike profesionalnim uvoznicima da omaste brk, kao na smrdljivom kineskom češnjaku!

CA
campa
13:08 17.04.2012.

Neznam čemu panika pa zar do sada u večim trgovačkim lancima nije u večini bilo voće iz uvoza.Sada čemo to isto voče iz uvoza plačati višestruko više.Tako nam bok pomogao.

OB
-obrisani-
13:02 17.04.2012.

Evo prilike za novu vlast da se iskaže oko namjene EU - fondova - za unapređenje zaštite od mraza ....za iduću sezonu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije