Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mrak Taritaš i Beljak dogovaraju koaliciju

Odlaskom stranke Pametno iz Amsterdamske koalicije otvorila se mogućnost za njeno proširenje, a kao najizgledniji novi partner nameće se HSS.
25. rujna 2018. u 07:47 50 komentara 2111 prikaza
Pogledajte galeriju 1/5

Nakon što je stranka Pametno odlučila napustiti tzv. Amsterdamsku koaliciju zbog afere Uljanik, odnosno angažmana IDS-ova eurozastupnika Nina Jakovčića u nadzornom odboru jedne tvrtke Danka Končara, preostalo dvoje partnera, stranke GLAS i IDS, odlučili su popuniti “upražnjeno” mjesto. A kako se sve češće čuje u političkim kuloarima, supružnike Marijanu i Ivicu Puljka, odnosno stranku Pametno mogao bi u budućem timu zamijeniti HSS.

Raspad amsterdamske Jakovčić neće u EU parlament, a Pametno izašlo iz koalicije

Potvrdila je to neformalno i sama šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš koja ne krije da je razgovarala sa šefom HSS-a Krešom Beljakom, ali kaže i kako misli razgovarati sa svim strankama koje su vrijednosno blizu GLAS-u poput HSU, ali i potencijalnih novih stranaka.

Otvoreni za razgovore

– Mi smo otvoreni i spremni sjesti sa svakim tko nam je svjetonazorski blizak. Ne želimo biti isključivi – kaže Mrak Taritaš.

Pogledajte gostovanje Anke Mrak Taritaš u studiju Večernji TV-a

Dodaje i kako u ovom trenutku nema nikakvog konkretnog dogovora, ali kada bi do njega došlo, on bi podrazumijevao cijeli paket, odnosno zajednički izlazak i na EU izbore i na predsjedničke i na parlamentarne, kakav je bio i dogovoren između prvotne postave – IDS-a, GLAS-a i stranke Pametno.

Krešo Beljak 'Ne računaj na mene' Beljak tvrdi da HDZ pokušava preuzeti HSS, odgovorio im starom pjesmom

Pregovori s HSS-om zanimljiv su zaokret s obzirom na to da se Beljak ranije nudio tzv. Amsterdamskoj koaliciji uvjeren da bi na EU izborima zajednički osvojili mandat, ako ne i dva. Beljak je htio u Amsterdamsku i unatoč činjenici da sa SDP-om ima potpisan sporazum o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore i zagarantiranih šest ulaznih mjesta, očito svjestan da od toga nema ništa. Niti mu to preslab SDP može omogućiti niti bi tu bilo sinergijskog učinka što se pokazalo i na izborima 2016. godine, a i SDP je već kazao da će na EU izbore izaći samostalno.

Glave na kup

Međutim, tada nije bilo razumijevanja za Beljaka i HSS.

– Ako želimo ponuditi nešto novo, onda nešto novo moraju biti nove ideje, program. Nije novo da SDP ide sam na izbore i da svi drugi moraju sada na hrpu – kazao je tada izvor iz GLAS-a.

Amsterdamska koalcijia 'Imamo različite poglede' Zbog Uljanika raspala se Amsterdamska koalicija

Danas se može čuti da je kočničar u tom slučaju bila stranka Pametno u kojoj koaliciju nisu htjeli proširiti ne samo HSS-om nego navodno ni s HSU, još jednom strankom s kojom bi GLAS i IDS mogli pokušati postići dogovor o izlasku na izbore, prvenstveno one za Europski parlament. Beljak smatra da kompletna opozicija mora staviti glave na kup jer je to jedini način da se dobije, kako kaže, “uhljebnička bagra HDZ”.

– Pozdravljam svako okupljanje opozicije, i to cijele. Svi koji to ne žele rade za HDZ koji treba maknuti što dalje od državne kase – kazao je Beljak.

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta
  • cvikcange:

    Da, Anka će Kreši lifrat šljunak, Krešo će uzvratit autoelektrikom.

  • Jahutockakom:

    Nisam za Hdz,ni za Sdp,ali boze me sacuvaj te koalicije, lazni antifasisti i pacifisti i jugosloveni,pljuc

  • koraknaprijed:

    Lopov iz Gunje,lopov i Samobora i lopov iz Pule,koalicija zrela za Remtinac!