Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mozilla protiv Opere mini: Do kraja godine stiže Firefox za mobitele

firefox
tecneek.com
23.12.2009.
u 11:06

Preglednik nosi kodno ime Fennec i u početku će biti dostupan samo za telefone Nokia N900. U sljedećih nekoliko mjeseci trebale bi izaći inačice i za sve ostale mobilne telefone, prvenstveno za one koje koriste operativne sustave Windows mobile ili Google Android.

Nakon popularne Opere mini, koja broji više od 35 milijuna korisnika iz cijelog svijeta, i Firefox se odlučio ugurati na tržište internetskih preglednika (browsera) za mobitele. Voditelj projekta Jay Sullivan za BBC je potvrdio da je pokretanje mobilne verzije Firefoxa pitanje dana. "Umanjeni Firefox" u završnoj je fazi testiranja i mogao bi se pojaviti prije kraja godine.

Preglednik nosi kodno ime Fennec i u početku će biti dostupan samo za telefone Nokia N900. U sljedećih nekoliko mjeseci trebale bi izaći inačice i za sve ostale mobilne telefone, prvenstveno za one koji koriste operativne sustave Windows mobile i Google Android.

Mogućnost povezivanja s računalom

Preglednik će biti besplatan i imat će mogućnost povezivanja (sinkronizacije) s računalnom inačicom što znači da će korisnik svaku stranicu koju otvara na mobitelu u isto vrijeme moći otvoriti i na svom računalu, a da ne sjedi za njim.

- Na kraju radnog dana možete se odmaknuti od svog računala, udobno se smjestiti i mobitelom nastaviti tj. završiti posao - rekao je Sullivan.

Firefox će svojim preglednikom pokušati napasti čelnu poziciju Opere koja je i dalje omiljena među korisnicima mobilnog interneta, a iza nje slijedi Appleov Safari (koji je predinstaliran u iPhoneu), dok je Nokijin preglednik na trećem mjestu.

Firefox stidljivo pretekao Internet Explorer

Mozilla je postigla velik uspjeh s posljednjom verzijom Firefoxa za računala koji prvi put ima veći udio od jedne inačice Internet Explorera. Preciznije rečeno, Firefox 3.5 na svjetskom tržištu preglednika ima udio od 21,9 posto, a udio Internet Explorera 7 iznosi 21,2 posto.

Bez obzira na ove ohrabrujuće brojke za Mozillu, činjenica je da je Internet Explorer i dalje dominantan preglednik s obzirom na to da verzije 6, 7 i 8 zajedno imaju udio od gotovo 67 posto.

Opera jaka na mobitelima, ali slaba na računalima

Iako je na mobilnim telefonima dominantna, Operu na svom računalu trenutačno ima tek dva posto korisnika, ali i to je bitan napredak jer ovaj preglednik dugi niz godina gotovo da i nije prelazio udio od jedan posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije