Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Američki izbori

Može li koronavirus presuditi izbore u SAD-u? Već treći dan zaredom bilježe se rekordi u Europi i svijetu

Slijedi vikend kad će zbog smanjenog broja testiranja, a i jer pojedine zemlje ne izvještavaju do ponedjeljka, statističko stanje zaraze davati "lažnu" sliku smanjenja širenja zaraze tako da će se tek od utorka znati nešto više o pravom stanju trendova.
17. listopada 2020. u 12:07 3 komentara 1278 prikaza
Koronavirus u Francuskoj
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Treći dan zaredom i u svijetu i u Europi bilježe se rekordi u broju zaraženih, što je djelomično i posljedica udarnog broja testiranja radnim danima. Po prvi je put probijena granica od 400.000 zaraženih u 24 sata u svijetu i to za 13.206, a neznatno je povećan i europski dnevni rekord s jučerašnjih 153.196 zaraženih. 

COVID-19 Rekordne brojke korone diljem Europe, jedna zemlja postala uvjerljivo svjetsko žarište

S obzirom na predstojeće američke izbore značajan je podatak da SAD u listopadu bilježi trend porasta broja zaraženih i jučer je probijena granica od 70 tisuća (71.687), deseti put od početka pandemije i prvi put od srpnja, kad se dogodilo svih devet proboja. Ali, unatoč tom srpanjskom porastu od početka kolovoza broj smrtnih slučajeva stalno opada i protekla tri tjedna je na otprilike istoj razini s manje od tisuću žrtava, premda ih je 30. srpnja bilo 1851 pa 11. kolovoza 1503. 

U Europi je počeo rasti i broj mrtvih, nakon prekjučerašnjih 1287 jučer ih je prema podacima Worldometera bilo 1438, te je zamjetan trend porasta s obzirom da je prije deset dana bilo 902 žrtve.

Raste i broj ozbiljnije bolesnih od COVID-19, nakon prekjučerašnjih 11.984, jučer ih je bilo 12.348, od čega gotovo pola u Rusiji, Španjolskoj i Francuskoj, pa slijede Moldavija i Rumunjska. Broj aktivno zaraženih jučer je u Europi bio 3,3 milijuna, milijun više nego 6. listopada.

Koronavirus u svijetu pandemija ne posustaje Europa jučer drastično nadmašila i prošli crni petak po broju zaraženih

U trenutno najvećem žarištu u svijetu, Češkoj, prema svemu sudeći ispast će da je broj aktivnih slučajeva u dva tjedna utrostručen, jer su 4. listopada bili na 37.570, a jučer su imali 92.736. S obzirom na omjer stanovnika jučerašnjih rekordnih 11.102 slučaja potvrđene zaraze kod nas bi odgovaralo povećanju od 4270, što se na žalost više ne čini tako dalekim za Hrvatsku.

U zadnja dva tjedna od COVID-19 umrlo je 511 osoba u Češkoj. A samo u protekla četiri dana i 402 osobe u Poljskoj.

U Belgiji i Italiji virus i dalje zabrinjavajuće buja, kao nikad od početka pandemije, ali iako raste broj teško bolesnih pa i mrtvih, na sreću, te brojke zasad nisu usporedive s proljetnom katastrofom.

Više od polovice Europske unije u crvenoj zoni AŽURIRANJE SVAKOG TJEDNA Objavljena karta za ograničenje kretanja: Više od pola Europe u crvenoj zoni, samo tri zemlje zelene

Slijedi vikend kad će zbog smanjenog broja testiranja, a i jer pojedine zemlje ne izvještavaju do ponedjeljka, statističko stanje zaraze davati "lažnu" sliku smanjenja širenja zaraze tako da će se tek od utorka znati nešto više o pravom stanju trendova.

VIDEO: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?

Hrvatski ratni brod nove generacije
STOŽERNI BROD HRM-a
Ekskluzivno: Kako će izgledati hrvatski ratni brod nove generacije
Rovinj: U Grand Park Hotelu održan 8. Susret guvernera i bankara
ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
HUB otvorio natječaj za programe financijske pismenosti: Nagrade do 10.000 kuna
  • snicl:

    Marinko- nitko da spomene Hunter Bidena I korupcijski skandal koji je trenutno glavna vijest.Cim se ti Bavis?

  • mksdk:

    Vjesti o Bidenima? Nema? Popapala maca jezik?

  • Deleted user:

    Blago desničarima. Njima ruski obavještajci kreiraju vijesti. Glavno da oni "razmišljaju svojom glavon".