Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer u londonu

Orešković zna s investitorima, no pitaju se hoće li njegova Vlada potrajati

tihomir orešković
Foto: Tomislav Krasnec
1/5
22.02.2016.
u 16:36

– Došao sam iz biznisa tako da, kad pričam, pričam njihov jezik. Nadam se da se i ovdje danas to prepoznaje te da će i zbog tog detalja investitori drukčije gledati na mogućnosti u regiji – objasnio je Orešković.

– Ja sam možda jedini premijer koji je bio i investitor. Bio sam s druge strane stola – rekao je premijer Tihomir Orešković okupljenim investitorima na konferenciji koju je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) organizirala u Londonu na temu ulaganja u Hrvatsku i zapadni Balkan.

– Došao sam iz biznisa tako da, kad pričam, pričam njihov jezik. Nadam se da se i ovdje danas to prepoznaje te da će i zbog tog detalja investitori drukčije gledati na mogućnosti u regiji – objasnio nam je Orešković kad smo s njime razgovarali izvan dvorane u kojoj su, zajedno s njime, na pozornici bili premijeri Srbije, BiH, Crne Gore, Kosova i Albanije. Svi su se oni borili za investicije, svi se natječu u tome tko će uvjeriti ulagače da se u njihovoj zemlji pružaju bolji uvjeti i bolji izgledi za zaradu, ali svi žele I surađivati u prekograničnim infrastrukturnim investicijama. No, kad je došao red na pitanja i odgovore vidjelo se da ondje, gdje drugi odgovaraju političkim frazama, hrvatski premijer odgovara konkretnim, poslovnim odgovorima.

Ipak, u kuloarima smo od jednog visokog dužnosnika čuli i znakovito pitanje: “Hoće li njegova vlada potrajati?” Taj sudionik konferencije ima dojam da premijer Orešković može uspjeti u privlačenju investicija samo ako se ne njegova vlada ne troši u nestabilnosti, distrakcijama i svađama o nepotrebnim pitanjima. Politička stabilnost i predvidljivost je ono je što investitorima važno kad odabiru zemlju za ulaganje. Toga je svjestan i Orešković. – Prvo treba pokazati da smo stabilni u pogledu porezne politike. Ja, kao bivši investitor, mogu reći da mi je to bio najveći problem jer, ako se porezna politika mijenja svakih šest mjeseci, tko će investirati? Stabilne poruke su bitne za investitore tako da poreznu politiku nećemo mijenjati, a također moramo imati takve zakone i pravosuđe da imaju povjerenje u naš sustav – rekao je novinarima premijer Orešković.

Vaš bivši premijer i ja razgovarali smo o modernizaciji pruge Beograd - Zagreb, što mislim da je i za Hrvatsku važno, ali on je rekao da ima druge prioritete

Aleksandar Vučić

Vučić: U vrijeme Milanovića Hrvatska nije pokazivala dovoljan interes za suradnju sa Srbijom

Srpski premijer Aleksandar Vučić otkrio je kako Hrvatska u vrijeme bivšeg premijera Zorana Milanovića nije pokazivala dovoljan interes za suradnju sa Srbijom u nekim infrastrukturnim investicijama, pa je Srbija zaobišla Hrvatsku.

– Vaš bivši premijer i ja razgovarali smo o modernizaciji pruge Beograd – Zagreb, što mislim da je i za Hrvatsku važno, ali on je rekao da ima druge prioritete. Mi smo našli načina da to premostimo preko Budimpešte – rekao je Vučić, čija zemlja uz pomoć kineskog kapitala priprema gradnju brze željeznice iz smjera grčkih luka u smjeru Budimpešte, što može ugroziti hrvatske planove izgradnje brze željeznice Rijeka – Zagreb – Budimpešta. Vučić je dodao kako je s novim hrvatskim premijerom imao “pristojan i sadržajan razgovor” u Londonu te kako se nada da će uskoro imati priliku ugostiti ga u Beogradu.

Premijer Orešković spomenuo je gradnju LNG terminala na Krku kao jedan od strateških projekata EU koji može “opskrbljivati plinom i srednju i jugoistočnu Europu, te povezati jadransku s baltičkom regijom”. – Drugi projekt, važan i za Hrvatsku i za regiju, izgradnja je jadransko-jonskog plinovoda. I gradnja jadransko-jonske autoceste donijela bi dodatnu sinergiju regiji – rekao je Orešković. 

>> Ovo je snaga utjecaja koju ima Tihomir Orešković

Komentara 42

Avatar bosanac1951
bosanac1951
12:24 22.02.2016.

Sretno premijeru..Samo tako i na prvu loptu..Imate moju podršku.

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
12:29 22.02.2016.

ostavite se više vučića, bmk za njega....

Avatar Sandokan
Sandokan
12:40 22.02.2016.

"Ma nas Hrvate neće spasiti nikakav Orešković i investitori domaći i strani! Spasiti će nas Urša Raukar, Nenad Stazić i osatli antifašisti jer oni znaju kako dobiti kruha bez motike!" Najbolje da se sami ukinemo i kao narod i kao država jer će to prije ili kasnije napraviti netko drugi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije