Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pothvat iračke vojske

Mosul je oslobođen, no ISIL još uvijek nije poražen

Foto: Reuters
10.07.2017.
u 12:10

Iračka vojska i saveznici grad su oslobađali devet mjeseci

Grad Mosul, srce kalifata, oslobođen je od terorističke organizacije Islamske države nakon teške i krvave bitke u kojoj je grad potpuno razoren i izgubljeno mnogo života.

Pad Mosula predstavlja težak udarac toj terorističkoj organizaciji s obzirom na to da je taj grad imao veliku simboliku jer je u njemu, u džamiji Nouri Al-Kabir, koju je ISIL nedavno digao u zrak, vođa Islamske države, samoproglašeni kalif Abu Bakr Al-Baghdadi i proglasio kalifat krajem lipnja 2014.

Džihadisti bez izbora

Iračke snage proglasile su pobjedu i potpuno oslobođenje Mosula nakon velikih i teških borbi koje su započele 16. listopada 2016. Borbe su se vremenom intenzivirale dok su se iračke snage, uz potporu koalicije koju vodi SAD, približavale središtu grada. Konačna pobjeda predstavlja velik zaokret za iračke snage koje su u lipnju 2014. morale prepustiti grad džihadistima.

“Islamski ekstremisti, kako lokalni tako i strani, imali su dvije opcije – smrt ili smrt. Svi su bili opkoljeni i ubijeni, a oni koji su namjeravali pobjeći nisu uspjeli u tome; naše su snage ubile 35 terorista koji su htjeli preplivati rijeku Tigris, a ubijena su i dva viša zapovjednika ISIL-a, dok ih je osam zarobljeno”, kazao je za Večernji list glasnogovornik iračkog Glavnog zapovjedništva protuterorističke kampanje general Yahia Rasoul.

Problematični Anbar

Kamere su zabilježile strašne prizore kako su pripadnici ISIL-a, koji su bili u okruženju, većinom stranci, izlazili na ulice noseći na sebi i aktivirajući pojase s eksplozivom i u posljednjim trzajima pokušali ubiti što više ljudi. Prema tvrdnjama svjedoka, velik broj džihadista pobjegao je i ubacujući se među izbjeglice, nakon što su obrijali brade i promijenili odjeću.

U subotu navečer već je bilo jasno da je pitanje sati kada će Mosul biti potpuno slobodan, jer su teroristi držali samo nekoliko područja Starog okruga uz rijeku Tigris i veliki most koji spaja zapadni i istočni dio grada. Pad Mosula velik je poraz za ISIL, ali analitičari upozoravaju kako to nipošto nije njihov kraj u Iraku s obzirom na to da provincija Al Anbar i mnogi dijelovi Iraka u kojima su suniti većina ISIL ima mnogo sljedbenika i pristaša, koji bi se mogli aktivirati svaki tren.

Među borcima ISIL-a u Mosulu, koji su došli s Bajrom Ikanovićem, teroristom iz BiH, koji je davno poginuo u Mosulu nalazilo se i nekoliko džihadista iz BiH čija je sudbina nepoznata. Nedavno je u Starom gradu ubijen Edin Kahriman iz Maglaja, koji se nalazio na Interpolovoj crvenoj tjeralici. U Mosulu je bio i Senad Hasanović iz Sarajeva za kojim je također raspisana crvena tjeralica. Svi su pripadnici vehabijskog pokreta.     

Komentara 8

IB
ibiza
13:22 10.07.2017.

bravo a sada sve koji se vrate...u zatvor dozivotno bez sazaljenja...

ZA
zaokica
12:29 10.07.2017.

konacno da se cuje nesto dobro sa tih podrucja

Avatar NoProfit
NoProfit
13:22 10.07.2017.

napokon kraj. sad treba dobro propuhati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije