Naslovnica Vijesti Svijet

Mosul je oslobođen, no ISIL još uvijek nije poražen

Iračka vojska i saveznici grad su oslobađali devet mjeseci
10. srpnja 2017. u 12:10 8 komentara 2157 prikaza
Foto: Reuters

Grad Mosul, srce kalifata, oslobođen je od terorističke organizacije Islamske države nakon teške i krvave bitke u kojoj je grad potpuno razoren i izgubljeno mnogo života.

Mosul Stara jezgra U ofenzivi protiv ISIL-a Mosul temeljito razrušen

Pad Mosula predstavlja težak udarac toj terorističkoj organizaciji s obzirom na to da je taj grad imao veliku simboliku jer je u njemu, u džamiji Nouri Al-Kabir, koju je ISIL nedavno digao u zrak, vođa Islamske države, samoproglašeni kalif Abu Bakr Al-Baghdadi i proglasio kalifat krajem lipnja 2014.

Džihadisti bez izbora

Iračke snage proglasile su pobjedu i potpuno oslobođenje Mosula nakon velikih i teških borbi koje su započele 16. listopada 2016. Borbe su se vremenom intenzivirale dok su se iračke snage, uz potporu koalicije koju vodi SAD, približavale središtu grada. Konačna pobjeda predstavlja velik zaokret za iračke snage koje su u lipnju 2014. morale prepustiti grad džihadistima.

“Islamski ekstremisti, kako lokalni tako i strani, imali su dvije opcije – smrt ili smrt. Svi su bili opkoljeni i ubijeni, a oni koji su namjeravali pobjeći nisu uspjeli u tome; naše su snage ubile 35 terorista koji su htjeli preplivati rijeku Tigris, a ubijena su i dva viša zapovjednika ISIL-a, dok ih je osam zarobljeno”, kazao je za Večernji list glasnogovornik iračkog Glavnog zapovjedništva protuterorističke kampanje general Yahia Rasoul.

Problematični Anbar

Kamere su zabilježile strašne prizore kako su pripadnici ISIL-a, koji su bili u okruženju, većinom stranci, izlazili na ulice noseći na sebi i aktivirajući pojase s eksplozivom i u posljednjim trzajima pokušali ubiti što više ljudi. Prema tvrdnjama svjedoka, velik broj džihadista pobjegao je i ubacujući se među izbjeglice, nakon što su obrijali brade i promijenili odjeću.

U subotu navečer već je bilo jasno da je pitanje sati kada će Mosul biti potpuno slobodan, jer su teroristi držali samo nekoliko područja Starog okruga uz rijeku Tigris i veliki most koji spaja zapadni i istočni dio grada. Pad Mosula velik je poraz za ISIL, ali analitičari upozoravaju kako to nipošto nije njihov kraj u Iraku s obzirom na to da provincija Al Anbar i mnogi dijelovi Iraka u kojima su suniti većina ISIL ima mnogo sljedbenika i pristaša, koji bi se mogli aktivirati svaki tren.

Među borcima ISIL-a u Mosulu, koji su došli s Bajrom Ikanovićem, teroristom iz BiH, koji je davno poginuo u Mosulu nalazilo se i nekoliko džihadista iz BiH čija je sudbina nepoznata. Nedavno je u Starom gradu ubijen Edin Kahriman iz Maglaja, koji se nalazio na Interpolovoj crvenoj tjeralici. U Mosulu je bio i Senad Hasanović iz Sarajeva za kojim je također raspisana crvena tjeralica. Svi su pripadnici vehabijskog pokreta.     

Mosul skršen otpor Irački premijer proglasio pobjedu u oslobođenom Mosulu Sally Jones Sally Jones Britanska džihadistica očajnički se želi vratiti u domovinu Formirane mirovne zone Sirijski rat je gotov – slave Assad i Putin
 • ibiza:

  bravo a sada sve koji se vrate...u zatvor dozivotno bez sazaljenja...

 • Avatar NoProfit
  NoProfit:

  napokon kraj. sad treba dobro propuhati.

 • zaokica:

  konacno da se cuje nesto dobro sa tih podrucja