Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Salinizacija

Morska voda kroz Neretvu došla do Počitelja

Marijan Brajković
09.10.2017.
u 23:09

Među uzrocima koji se spominju, uz projekt Gornji horizonti, pretjerana je eksploatacija šljunka u prvim poratnim godinama

Salinizacija čapljinske doline nije više stvar pretpostavki, nego činjenica. Pokazuju to stalna mjerenja na bušotinama u Višićima i povremena u Gnjilištima prema kojima je najsjeverniji dio Višićke kasete najugroženiji, što navodi na zaključak da je pojava plod više činilaca.

Morska voda u vidu slanog klina uvlači se kroz Neretvu, sve dublje, mjerenja su je pokazala čak kod Počitelja. Na bušotinama u Gnjilištima, elektroprovodivost vode kojom se mjeri razina saliniteta povremeno pokazuje ekstremne razine 3,0 – 3,5. Za poljoprivrednu proizvodnju prihvatljivo je do 1,0. Dakle, salinizacija čapljinske doline već je postala problem, koji se odražava na poljoprivrednu proizvodnju. Među uzrocima koji se spominju, uz famozne Gornje horizonte, na prvom mjestu je pretjerana eksploatacija šljunka u prvim poratnim godinama.

– Trebalo bi hitno provesti znanstveno istraživanje, čiji će rezultati potvrditi naše teze. Došlo je do velike zaslanjenosti tla iz više razloga, što se posebice vidi na proizvodnji paprike – kaže Marijan Brajković, direktor Poljoprivredne zadruge „Matica“ iz Višića s pedesetak kooperanta.

Komentara 5

AL
alf
23:45 09.10.2017.

Koje poratne godine? Sto nije unistio Tito, to su poslije njega unistili njegovi ucenici koji se I danas ponose s njim. Oni su I danas na vlasti.

TS
ti shiba
23:41 09.10.2017.

Kad ne možeš na more, dovuci ga k sebi!

Avatar nekakav
nekakav
08:53 10.10.2017.

gornji horizonti još uvijek ne postoje. problem zaslanjivanja nije od jučer, već traje jako dugo. to je prirodni proces, koji se ubrzava i pojačava navodnjavanjem. zaslanjivanje tla uzrokuje još jedan problem, zemljište 'upija' puno teških metala, pa ja baš i ne vidim neku svijetlu budućnost neretvanskih poljoprivrednika. kad bi se kod nas radile prave analize poljoprivrednih proizvoda, vjerujem da pola toga ne bi prolazilo. projekt gornji horizonti bi ustabilio vodostaj neretve, čime bi se smanjila opasnost i obuhvat područja zaslanjivanja. naravno, jedna lijepa površina bude ionak postala neprikladna za poljoprivredu. neretljaci moraju shvatiti da voda iz neretve nije sva za njihovo navodnjavanje. oni biološki minimum koji se ostavlja na hidroelektranama, troše na navodnjavanje! i licemjerno napadaj udruge. prije 60 godina je neretva ostala bez dijela voda, jer su preusmjerene u trebišnjicu, i konačno završavaju u he dubrovnik, to veliko bogatstvo juga zemlje. i još će ostati bez dijela vode. a poljoprivreda je ionak na izdisaju. tolke malverzacije nigdje nisu kao kod njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije