Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljoprivredna baština

Proizvođači kupusa ne mogu proizvesti onoliko koliko bi ga se prodalo

20.09.2017.
u 11:44

Kupus je poljoprivredna baština, no tek je pet ozbiljnih proizvođača koji ne mogu proizvesti onoliko koliko bi ga se moglo prodati

Suša je uzela danak, Ana i Mijo Konjuh zabrinuto gledaju na polje kupusa.

– Očekivali smo sedam-osam tona uroda, a bit ćemo zadovoljni i trećinom. Ako se kiše nastave, i glavice će biti veće – pokazuju nam pola jutra zemlje na koje su zasadili 10.000 strukova. Nije to bilo kakav kupus, već čepinski – jedan od svega tri čije je ime na autohtonoj sortnoj listi kupusnjača u Hrvatskoj. Supružnici već 30-ak godina uzgajaju kupus iz vlastitoga sjemena.

– Najljepše glavice zatrpamo ujesen u zemlju okrenute prema dolje, a u proljeće ih otkopamo i iz njih istjeraju mahune – objašnjavaju. Kad je dobra godina, rodi im i deset tona kupusa. A baš sve što uberu, ili ukisele, oni prodaju, i to isključivo na kućnom pragu.

– Tko zna što je čepinski kupus, taj će ga sigurno kupiti. Izvrstan je za kiseljenje i sarmu jer su mu listovi tanki, gotovo prozirni, savitljivi i ne pucaju dok se motaju – ističu. Od hibrida ga razlikuje i boja – glavice su mu tamnije, zelenožute.

Kako bi očuvali izvorno sjeme, Udruga “Čepinski kupus” i Općina Čepin izborili su nedavno jamstveni žig za tu sortu. Čepinski je kupus autohtonim proglašen 2016. Sljedeći je korak “bitka” za oznaku geografskog podrijetla.

– Kupus je naša poljoprivredna baština, no tek je pet ozbiljnijih proizvođača koji proizvedu zajedno 10-ak tona – navodi Lara Liović, čelnica Udruge. Priprema projekt koji uključuje halu za skladištenje, pogon za kiseljenje i pakiranje. Novac će tražiti u EU fondovima ili kod investitora.

– Hrvat iz Švedske, suvlasnik lanca trgovina, htio je 2015. naručiti 2000 tona kiselog kupusa. Da imamo, lako bismo ga prodali – zaključuje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije