Naslovnica Vijesti Hrvatska kakvu trebamo

Kako proizvodnju hrane povezati s turizmom i prilagoditi klimatskim promjenama?

Konferencija će odgovoriti na pitanja kako hrvatsku poljoprivredu modernizirati novcem iz fondova EU te o važnosti nove tehnologije
04. listopada 2017. u 06:45 2 komentara 1067 prikaza
Konferencija Večernjeg lista
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Pokrenuti veću domaću proizvodnju koja će količinom i cjenovno biti konkurentnija nego što je to danas ključni je imperativ i projekt na kojemu Vlada želi graditi svoju poljoprivrednu politiku. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić smatra kako većom proizvodnjom Hrvatska može smanjiti uvoz proizvoda koje mogu proizvoditi naša gospodarstva, ali i povećati izvoz, i to posebno proizvoda više dodane vrijednosti.

Hrvatska kakvu trebamo Konferencija „Hrvatska kakvu trebamo“ Poljoprivreda za 21. stoljeće: Uz EU fondove i nove tehnologije do veće proizvodnje

Posebno se taj cilj može i treba postići kroz maksimalnu iskorištenost sredstava dostupnih iz fondova EU te primjenu novih tehnologija i osiguravanje usjeva u sve većim klimatskim promjenama.

Sve spomenuto razlog je što Večernji list nastavlja svoj serijal konferencija “Hrvatska kakvu trebamo” s namjerom da otvori ključne teme te postavi smjernice budućnosti Hrvatske. Današnja konferencija kojoj će nazočiti i predsjednik Vlade Andrej Plenković u zagrebačkom hotelu Esplanade trajat će od 9.30 do 14 sati, a posvećena je “Poljoprivredi za 21. stoljeće”.

Kroz tri uvodna tematska izlaganja, koja će održati ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, njegov pomoćnik za fondove EU Krešimir Ivančić te Matija Žulj, osnivač i vlasnik uspješne poljoprivredne startup tvrtke Agrivi, želimo progovoriti o tome koji su izazovi hrvatske poljoprivrede (uvodno predavanje ministar Tolušić), kako modernizirati poljoprivredu novcem iz fondova EU (pomoćnik ministra Krešimir Ivančić) te koliko su važne nove tehnologije za poljoprivredu i podizanje konkurentnosti (Matija Žulj, Agrivi).

Konferencija Večernjeg lista
1 / 10
Hrvatska kakvu trebamo

Stvaranje robnih marki

Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, kaže kako je konferencija zamišljena tako da se kroz tri važna panela otvore teme o povezivanju poljoprivrede i turizma (kako povezati OPG-ove s prehrambenom industrijom i turizmom), koliko su fondovi EU važni za modernizaciju i podizanje konkurentnosti hrvatskog poljoprivrednika te kako osigurati poljoprivrednu proizvodnju u uvjetima klimatskih promjena.

Prva panel-diskusija nosi naziv “Kratki lanci opskrbe i lokalne robne marke: Kako povezati OPG s prehrambenom industrijom i turizmom?”. Na pitanja zamjenika glavnog urednika Mislava Šimatovića – što je potrebno napraviti da se poljoprivrednici udružuju, stvaraju svoje robne marke i imaju količine po konkurentnim cijenama koje će potom moći ući jače u turizam – odgovarat će ministar Tomislav Tolušić, Goran Filipović, član uprave Jadranke d.d.; Marin Pucar, predsjednik uprave Podravke d.d., Nikola Velicki iz tvrtke RABO te Mijo Pranjić, pobjednik izbora najboljeg OPG-a “Zlata vrijedan 2017.” koji tradicionalno provodi Večernji list.

Konferencija Večernjeg lista
1 / 15
Zagreb: Konferencija Hrvatska kakvu trebamo, brendiranje Hrvatske

Drugi panel usmjeren je na iskorištenost fondova EU. Jesu li “fondovi EU u službi hrvatskog poljoprivrednika”, odgovorit će nam Dragan Jelić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede, Ivan Čupić, upravitelj LAG-a Laura, Vjeran Vrbanec, predsjednik uprave HAMAG BICRO-a, te Dario Periškić, jedan od osnivača proizvođačke organizacije (proizvođača svinja) i njezin budući upravitelj.

Ministar Tomislav Tolušić KONFERENCIJA Uz fondove EU i nove tehnologije do većih prinosa

Zaključci 5. listopada

“Kako osigurati poljoprivrednu proizvodnju u klimatskim promjenama” tema je trećeg panela na kojem sudjeluju Marija Vučković, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede, Hrvoje Pauković iz Hrvatskog ureda za osiguranje, Marijan Kralj, član uprave Croatia osiguranja, Ivana Tomašević, agrometeorologinja (DHMZ) te dva poljoprivrednika – Marijo Puškarić i Marijan Balić.

Dan nakon konferencije, u četvrtak 5. listopada, zaključci i naglasci svih izlaganja i rasprava bit će objavljeni u specijalu Večernjeg lista, dok će se live stream konferencije moći pratiti na Poljoprivrednoj TV.

Konferencija Večernjeg lista
1 / 7
Hrvatska kakvu trebamo
poljoprivredno zemljište POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE Prosječni hektar 21.159 kn, u Srijemu 
i 10.000 eura TOMISLAV TOLUŠIĆ Iako to ne bih smio javno, opet pozivam: Kupujmo hrvatsko! Osnivač i vlasnik Agrivija Matija Žulj: Roboti su budućnost agrara
Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

  • zeko385:

    Samo blebetanje.Rijesite vi novu izmjeru, katastar i zemljisnu knjigu tj ono za sto ste vec uzeli lovu a Europi i nama mazete oci. Pojednostavite procedure za bespovratna sredstva, to je sve sto mi od vas trebamo!

  • Deleted user:

    O tome pricaju zadnjih 20 godina. Povezati zelenu i plavu Hrvatsku, bla..bla... Samo konferencije i naslikavanje za medije. Prijedite s rijeci na djela dok nije iselilo pola HR