Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zločini koji su potresli hrvatsku

Monstrum koji je likvidirao suprugu 
i njenu trudnu kćer

11.08.2015.Sisak-Ljuban Zoric-Grancica na Zupanijskom sudu u Sisku 30.listopada 2006.godine osudjen je na 35 godina zatvora zbog ubojstva Mirjane Lukacevic i njene trudne kcerke Marije u Banskom Grabovcu 26.travnja 2006.godine.(ARHIVA)-za Vecernji list.Ph
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL
1/2
25.08.2015.
u 14:21

Unatoč PTSP-u imao dozvolu za nošenje oružja i 68 komada oružja

"Grančica mi je ubio sve čemu sam se klanjao, što sam volio i u što sam vjerovao. S poda, iz lokve krvi, podigao sam i poljubio krvavu glavu svoje Marije, čvrsto je, grčevito stisnuo, zauvijek se oprostio od najmilije i našeg nerođenog djeteta."

Tako je, sav u šoku, kazao Večernjem listu 27. travnja 2006. godine o prvim trenucima nakon dvostrukog ubojstva Josip Ljubičić, momak ubijene Marije koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće.

Hici ravno u glave

A Grančica je bio Ljuban Zorić (1955.), koji se do sredine devedesetih zvao Mirko Marjanović. On je dan prije, 26. travnja, u Banskom Grabovcu ubio svoju 47-godišnju nevjenčanu suprugu Mirjanu Lukačević te njezinu kćer Mariju Lukačević (23) koja je bila trudna.

Obje je ubio dvama hicima u glavu iz neposredne blizine, što je vratilo sjećanje na priče iz Domovinskog rata kada se Grančicu spominjalo kao egzekutora sisačkih Srba 1991. godine. Njegova uloga u tome nikad nije rasvijetljena, i to, kako se govorilo, zbog podrške bivšeg župana Đure Brodarca.

I na suđenju za ratne zločine pokojnom županu u Osijeku Marjanovićevo ime spominjali su svjedoci u istom kontekstu.

Grančica u Sisak dolazi početkom Domovinskog rata, a već je prije u Bosni imao problema sa zakonom. Uključio se u lokalne braniteljske jedinice te postao pripadnik specijalne jedinice MUP-a Vukovi. Mirko Marjanović u policiji se zaposlio upravo kad je načelnik Policijske uprave bio Đuro Brodarac, a u policiji je dobio posao s krivotvorenom diplomom jer je, saznalo se kasnije, pohađao specijalno odjeljenje osnovne škole u Prijedoru koju je teškom mukom završio s dvojkom, no zanat nikad nije završio. Nakon što je 2001. umirovljen iz policije, zaposlio se kao portir u Hrvatskom centru za razminiranje, gdje je također djelovao Đuro Brodarac u funkciji savjetnika predsjednika Vlade za razminiranje.

2003. godine Mirko Marjanović promijenio je ime u Ljuban Zorić, govorilo se zbog zaštite od istraga događaja iz Domovinskog rata, te se preselio u Banski Grabovac kod Petrinje.

Tamo je upoznao Mirjanu Lukačević, koja je od 1997. godine živjela u zaselku Jekići pokraj B. Grabovca. Tamo se Mirjana sa suprugom i troje djece doselila 1997. iz Vojvodine. Suprug joj je umro 2001. godine, a nekoliko godina zatim s Marjanovićem, koji se tada zvao Ljuban Zorić, stupila je u ljubavnu vezu.

Majčinu vezu s Grančicom djeca nisu baš podržavala, a to je trudnu Mariju koštalo života.

Liječen u Popovači

Oko 11 sati 26. travnja 2006. godine u dvorištu obiteljske kuće Mirjana Lukačević rekla je Ljubanu da ne želi više živjeti s njim jer se opija i ne priznaje njezinu djecu iz prijašnjeg braka.

I do tada je njihova izvanbračna veza bila obilježena prekidima, mirenjima i Zorićevim alkoholiziranjem. Grančica ju je nakon tih njenih riječi ubio dvama hicima iz pištolja. I nije stao na tome, nego je dvama hicima u glavu iz neposredne blizine ubio i Mirjaninu kćer Mariju, koja se protivila izvanbračnoj vezi svoje majke i Grančice.

Marija je vidjela likvidaciju majke, pokušala se sakriti u kuću, no Zorić ju je sustigao i bešćutno ubio.

Krajem listopada 2010. godine Ljuban Zorić na sudu u Sisku osuđen je na jedinstvenu kaznu od 35 godina zatvora, a Vrhovni sud poslije mu je kaznu smanjio na 32 godine.

Tijekom suđenja isplivalo je mnogo toga na površinu, između ostalog i to da je Grančica, iako mu je dijagnosticiran PTSP i liječen je u Neuropsihijatrijskoj bolnici u Popovači, imao urednu dozvolu za nošenje oružja. Ukupno je posjedovao 68 komada oružja, no za neka od njih je tvrdio da su ukradena.

>> Srđan Mlađan je troje ljudi 
ubio prije 
21. rođendana

>> Tijela nikada 
nisu nađena, ali Baraba je osuđen za dvostruko ubojstvo i otmicu

>> Davor Celčić je ubio trudnu djevojku i odrezao joj šake

>> 'Jesi li živ?' bez imalo sućuti pitao je policajca koji je ležao u lokvi krvi

>> Zbog kocke i duga mirni čovjek postao je ubojica

>> Jedan od rijetkih koji je na suđenjima sjedio u lancima

>> Usmrtio 45 godina mlađu nevjenčanu suprugu sjekirom dok je spavala

Komentara 5

DU
Deleted user
17:48 25.08.2015.

Da monstrum i više od toga da razni bolesnici komentiraju isto tako

Avatar nijeminišta
nijeminišta
15:53 25.08.2015.

kad ste se već tako raspisali o najgorim zločinima u hrvatskoj - hoće li biti i članak o monstrumima koji su likvidirali malu aleksandru zec i njene roditelje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije