Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"bijela kuga"

Mladim parovima u Legradu dajemo kuću i zemljište. Brak nije uvjet

Ivan Sabolić
Foto: Hrvoje Šlabek
1/2
14.04.2015.
u 17:00

Nude parcele za jednu kunu, a obveza je obnoviti objekt ili sagraditi novi te ostati barem deset godina

Općina Legrad kod Koprivnice, poznata po tome da joj je na čelu najmlađi načelnik u Hrvatskoj, na jedinstven način želi zaustaviti negativan demografski trend i na svoje područje privući mlade ljude. Parovima mlađima od 35 godina uskoro će na natječaju ponuditi zemljišta po cijeni od jedne kune. Drugim riječima – darovati.

Ne bude li interesa mladih parova, zemljište i kuća može doći i u ruke starijih ljudi, ali tada je cijena 35 kuna po četvornome metru.

Vruća voda u podzemlju

– Svake godine u našoj općini umre oko 50 ljudi, a rodi se tek desetak djece. I još se nekoliko obitelji iseli. Prema popisu iz 2011. imali smo 2154 stanovnika, ali mislim da smo već pali ispod 2000. Nadam se da će ova mjera preokrenuti takvu situaciju – kaže 25-godišnji načelnik Ivan Sabolić (SDP).

U prvome valu, do kraja mjeseca, ponudit će se pet zemljišta za koja su riješeni imovinskopravni odnosi. Riječ je uglavnom o parcelama sa starim kućama u kojima su živjeli stariji ljudi sa socijalnim primanjima i nakon njihove smrti nekretnine su pripale u vlasništvo općini. Za još 20-ak zemljišta i kuća rješava se "papirologija" i kad se ona riješi, idu na natječaje.

– Glavni je uvjet da se parovi, vjenčani ili nevjenčani, s djecom ili bez djece, obvežu da će unutar pet godina obnoviti kuću ili sagraditi novu te da će na području Legrada živjeti najmanje deset godina. U mjestu postoje vrtić i osnovna škola, ambulanta i dućan, tako da su pokrivene sve potrebe – navodi Sabolić.

Sve potrebe osim zaposlenja, ali Koprivnica je na 10-ak minuta vožnje automobilom. No, i takva gospodarska situacija mogla bi se za koju godinu promijeniti ako zaživi veliki potencijal koji leži u legradskom podzemlju. Iz napuštenih Ininih bušotina kulja vruća voda.

– Hrvatsko-turska kompanija MB Geothermal početkom godine dobila je desetogodišnju koncesiju na natječaju Ministarstva gospodarstva i sada ide u istraživanja, koja će trajati od tri do pet godina. Plan joj je sagraditi geotermalnu elektranu od 20 megavata – otkriva Sabolić.

Takva postrojenja obično okružuju staklenici za proizvodnju povrća i cvijeća, a pokaže li se da su napuštene bušotine pune vode s ljekovitim svojstvima, nije isključen i razvoj topličkih resursa.

500 radnih mjesta

O tome se, doduše, govori već desetak godina, uz priču o potencijalu za čak 500 novih radnih mjesta, no Sabolić je oprezan u najavama. – Elektrana je vrlo izgledna, za ostalo ćemo tek vidjeti – kaže.

I dok se to ne vidi, mladi bi parovi razlog za dolazak u Legrad mogli naći darovanome zemljištu i kući, blizini županijskoga središta, uređenoj infrastrukturi i, naravno, prekrasnoj prirodi te neposrednoj blizini ušća Mure u Dravu i poznatog ornitološkog rezervata Velikog Pažuta. 

>> U 14 sela u godini dana nije rođeno ni jedno dijete 

>> Demograf Anđelko Akrap: Hrvatska će 2050. godine imati samo 3,5 milijuna stanovnika

Komentara 7

PR
pricalica
17:42 14.04.2015.

Ivan Sabilić, najmlađi načelnik u Hrvatskoj. Ništa ne piše je li on oženjen ili nije i imali li djece ili nema.

DU
Deleted user
09:18 15.04.2015.

Nadam se da se to odnosi samo na parove koji se sastoje od zene i muskarca!!!

VE
velikazmija
17:58 14.04.2015.

ne radi li ovaj mladić protiv milanovioća on izvozi hrvate -mladiću pitaš li kako - neda hrvatima posla posao u hrvatskoj je za podobne a to nisu hrvati -hrvati izseljavaju zbog posla daj ti njima posao a ne kuće imajumaju oni kuće a nebi im ti dao kuće već opet pučanstvo hrvatske oporezivanjem i vode i zraka sve drugo ste oporezili -

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije