Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bijela kuga

U 14 sela u godini dana nije rođeno ni jedno dijete

Bebe
Foto: Thinkstock
1/3
12.02.2015.
u 20:44

Mladi sve više odlaze u svijet trbuhom za kruhom, najviše u Sloveniju, Austriju, Njemačku

– Nema vam tu više mladih. Gotovo svi su otišli, kak' se ono veli, trbuhom za kruhom. Otišli su van, u Sloveniju, Njemačku, Austriju... Da ima posla, ostali bi sigurno doma, u toplom gnijezdu, i ne bi se morali mučiti u tuđini. U svakoj drugoj kući ostale su samo starije osobe – kaže Vesna Jurović iz Jalšovca, sela s oko 170 stanovnika u međimurskoj općini Štrigovi. Jalšovec je jedno od 14 sela u kojem se prošle godine nije rodilo nijedno dijete. Gotovo svima zajedničko je to što su smještena u gornjem, bregovitom dijelu Međimurja.

"Sve nas je manje"

– To što živimo u najvišem dijelu županije vjerojatno je jedan od razloga što nas je sve manje, ali mislim da je problem i u nedostatku komunikacije. Svi smo nekako zatvoreni, nema druženja, nema društvenih sadržaja za mlade. Od infrastrukture imamo sve, struju, plin, vodu i telefon, ali zabadava sve to kada neće biti ljudi – tumači mještanin Josip Janušić. Osim Jalšovca, beba lani nije bilo ni u Bogdanovcu, Črečanu, Držimurcu, Ferketincu, Prhovcu, Tupkovcu, Plešivici, Grkaveščaku, Jurovčaku, Toplicama Sveti Martin, Leskovcu, Lapšini i Marofu. Većina tih sela smještena je u dvjema pograničnim općinama – Štrigovi i Svetom Martinu na Muri.

Nadati se bljeskovima

– Nažalost, morat ćemo se priviknuti na to da u nekim selima, ne samo u najmanjima, nećemo imati novorođene djece u jednoj generaciji. Evo, ove školske godine imat ćemo prvi put nakon dugo godina više djece koja će se upisati u prvi razred, nego onih koji odlaze iz škole. Možemo se samo nadati takvim bljeskovima. Nema trenda porasta broja djece – kaže štrigovski načelnik Stanislav Rebernik, koji je i ravnatelj škole. Nekoliko djece školu pohađa u susjednoj Sloveniji. Podaci iz matičnih ureda govore da je u Međimurju prošle godine rođeno 1113 djece, 514 djevojčica i 599 dječaka.

Prema nacionalnoj pripadnosti, 842 djece su Hrvati, a 255 pripadnici najbrojnije romske nacionalne manjine. Lani je preminulo 1104 osoba, od kojih 1074 Hrvata i po devet Roma te Slovenaca. U nekim općinama pojedina su sela imala više novorođenčadi nego sva ostala općinska naselja. Tako je u najvećoj međimurskoj općini Nedelišću u selu Paragu rođeno 61 dijete, što je više nego u ostalih šest naselja zajedno. U Maloj Subotici, općinskom središtu, rođeno je samo 13 djece, a u Piškorovcu 44. Općina Pribislavec u velikom je plusu jer je lani rođeno 56 djece, a umro je 21 stanovnik.

>>Za samo 15 godina Hrvatska ostaje bez 350.000 ljudi

>>Bijela kuga - prvi put u Hrvatskoj starijih od 65 više nego djece

Komentara 3

Avatar zabadalo5
zabadalo5
22:45 12.02.2015.

Međimurci, poznati kao radišan narod. Šute i rade, za najmanju plaću u Hrvatskoj... A kad im se pruži prilika, pakiraju kofere i bježe iz Hrvatske...

DU
Deleted user
22:09 12.02.2015.

nista se ne brinite, sve to ide prirodnim tokom. Samo nemojte prodavati zemlju.

Avatar joe90
joe90
10:25 13.02.2015.

Neznaju hrvati vise ni djecu napravit, ah zato znaju svi da i-phone drkaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije