Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvota za mlade?

U Saboru je samo jedan zastupnik mlađi od 30 godina

Peđa Grbin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
14.04.2015.
u 18:00

U Saboru, kao i u njemačkom Bundestagu, “igru” vode stariji od 50

Dobili smo kvote za žene, uvedimo sada i kvote za mlade! U Njemačkoj se sve češće čuju glasovi koji traže da mladi dobiju puno veći utjecaj u strankama, u regionalnim i u saveznom parlamentu – Bundestagu.

– Samo 31 od 631 zastupnika u Bundestagu mlađi je od 35 godina. Njih je, dakle, 4,9 posto, a udio mlađih od 35 godina u cijeloj populaciji iznosi 35 posto. Iz dobne skupine od 45 do 65 godina u Bundestagu je 418 zastupnika (66 posto), dok ova dobna skupina čini samo 31 posto populacije. Dakle, stariji od 45 određuju političku agendu cijeloga društva – piše ugledni njemački tjednik Zeit, ističući da su mladi apsolutno podzastupljeni u političkom životu i stoga ističu da zahtijevaju uvođenje kvote za mlade.

Pokrenuti raspravu

– Za nas globalizacija nije kobna posljedica, digitalizacija nije nova zemlja, kao što govori kancelarka Merkel, a Europa nije tragedija, već naša voljena domovina. U nekim stvarima mladi su ispred starijih i od toga bi svi mogli profitirati ako nam date šansu da se uključimo – pišu u Zeitu aktivisti iz Berlina Vincent-Immanuel Herr (26) i Martin Speer (28).  Dobni sastav Hrvatskog sabora vrlo je sličan onom Bundestaga. Od 151 zastupnika manje od 30 godina ima samo SDP-ovac Ivan Klarin (rođen u srpnju 1985.). Zastupnici stari od 51 do 60 godina najzastupljeniji su u Saboru, ima ih 65 (43 posto). Nedavno je Sabor izglasao zakon prema kojemu će stranke na parlamentarnim izborima morati na svojim listama imati najmanje 40 posto žena – trenutačno ih je u Saboru 38 (25 posto). Budući da je Peđa Grbin (SDP) bio jedan od najuključenijih u izradu spomenutog zakona, pitali smo ga što misli o eventualnom uvođenju “kvote za mlade”.

– Kvote su nužno zlo i treba ih uvoditi samo u iznimnim situacijama. Uvođenje ženske kvote nije usporedivo s eventualnim uvođenjem kvote za mlade jer je ravnopravnost spolova zajamčena Ustavom – kaže Grbin. Dodao je kako ipak treba imati na umu da je dobni sastav bio povoljniji u prosincu 2011. kada se formirao sadašnji saziv Sabora. – Samo smo Sandra Petrović Jakovina i ja imali manje od 30 godina kada smo ušli u Sabor. Osobno podržavam inicijativu mladih Nijemaca jer mladi trebaju biti zastupljeniji u politici. Nakon “ženske kvote” bilo bi dobro pokrenuti raspravu i o uvođenju kvote za mlađe od 35 godina – rekao nam je najmlađi zastupnik Ivan Klarin. Gordan Jandroković (HDZ) smatra da ne bi bilo dobro da se to pitanje regulira zakonom jer bi takvo rješenje moglo utjecati na kvalitetu lista nekih stranaka ako ne bi imale dovoljno dobre kandidate iz te dobne skupine.

Preporuka, a ne zakon

– Dobro je dati preporuku političkim strankama da na listama imaju mlade osobe. HDZ s mladima ima dobra iskustva. Uostalom, i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svojevremeno je kao mlada dobila priliku da bude zastupnica, a kasnije i ministrica. Pa i kolega Andrej Plenković i ja dobili smo kao mladi veliku šansu... – kaže Jandroković.

>>Sabor donio Zakon o izboru zastupnika, evo tko se (ne) može kandidirati na izborima

>>'Kandidatura osuđenih i optuženih morala bi se zabraniti Ustavom'

>>'Na euroizborima treba poštovati kvote od 40% žena na listama'

Komentara 9

NE
Neonacionalist
19:08 14.04.2015.

Pa mladima i nije mjesto u politici, oni su jednostavno premladi i neiskusni za to , politikom se i ne bi smio ozbiljno baviti nitko mlađi od 30 bez najmanje 10 godina radnog iskustva izvan politike u realnom sektoru , pa nečemo valjda provoditi program "sa fakulteta u saborske klupe" jer što se uopče može očekivati od takvih zapravo vidimo na primjeru raznih pojedinaca pogotovo u trenutnoj vladi , dakle ništa.

I9
ivan.994
19:04 14.04.2015.

Treba uvesti kvalitetan model preferencijalnog glasanja tako da građani sami odlučuju koliko žele zastupnica, koliko mladih itd., a ne onakve nakaradne izmjene od prije par mjeseci, i to uz nepotrebne i neopravdane kvote.

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
18:59 14.04.2015.

primarno treba istražiti hitno ratno profiterstvo i kazniti mafiju iz 90tih koji su zaštićeni kao lički međedi. ovo sve ostalo sa kvotama mladih dolazi nakon toga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije