Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Jesu li mladi Hrvati prihvatili europski identitet, ili njeguju 'balkanski' mentalitet?

Thompsonov koncert na Trpinjskoj cesti (1)
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
11.01.2018.
u 08:18

Javne rasprave u Hrvatskoj o "prostornoj" pripadnosti često se svode na pitanja nacionalnog identiteta i imenovanje toga tko je Hrvat, a tko nije.

Mladi u Hrvatskoj željeli bi biti Europljani, ali se često smatraju i Balkancima, odnosno imaju složene "mjesne" identitete, rezultati su istraživanja objavljenog u posljednjem broju znanstvenog časopisa Revija za sociologiju.

Rad se temelji na podacima prikupljenima u okviru fokusnih grupa u kojima je sudjelovalo 68 učenica i učenika osnovnih i srednjih škola u dobi između 11 i 17 godina u trima gradovima u Hrvatskoj: Rijeci, Zagrebu i Zadru. U radu se ispituje kako mladi u Hrvatskoj imenuju svoje identitete s obzirom na pripadnost mjestu ili pri­padnost društvenoj skupini koja sebe određuje mjestom.

Analiza je pokazala da učenici i učenice izražavaju snažan regionalni identitet u kojem značajno mjesto zauzimaju stereotipi koji se odnose na razlike između priobalja i unutrašnjosti, između ruralnih i urbanih po­dručja te između sjevera i juga, kaže se u članku koji potpisuju sociolozi Alistair Ross iz Velike Britanije te Saša Puzić i Karin Doolan iz Hrvatske.

Javne rasprave u Hrvatskoj o "prostornoj" pripadnosti često se svode na pitanja nacionalnog identiteta i imenovanje toga tko je Hrvat, a tko nije. No, nalazi našega istraživanja upućuju na kompleksnost "prostorne" pripadnosti kod mladih kod kojih do izražaja, uz nacionalni, dolaze i lokalni, regionalni i nadnacionalni identiteti, kazala je za Hinu izvanredna profesorica na Sveučilištu u Zadru Karin Doolan.

U tom pogledu, političko privilegiranje nacionalnog identiteta ne odražava iskustvenu, "življenu", kompleksniju prostornu identifikaciju mladih, dodaje Karin Doolan.

Mladi obuhvaćeni istraživanjem izražavaju istodobno težnju k europejstvu, osjećaj nepotpunog odnosno još nedostignutoga europejstva, kao i osjećaj pripadnosti balkanskome kulturnom krugu, ističe se.

Također, analiza je pokazala i zajedničko razumijevanje podjele između Europe i Balkana. To je razdjelnica koja se uvijek nalazi sjeverozapadno od mjesta u kojem živi sudionik istraživanja. Iako po pravilu teže Europi, učenici nemaju osjećaj da su prešli europski "prag" te su još uvijek "nagnuti" prema Balkanu, koga opisuju kao nepristojan, svadljiv, nerazvijen i neuredan.

Istraživanje je podrazumijevalo otvorenu raspravu unutar fokusne skupine, koju su sociolozi potaknuli pitanjima: "Kako biste sebe opisali? Što biste rekli da je vaš identitet?" Zatim su postavili pitanja: "Jeste li ikada sebe opisali na druge načine?", "Da li to što ste u Europi utječe na način kako mislite o vašem identitetu i vašoj budućnosti?", "Što posebno čini ili razlikuje osobe koji su Europljani?".

Jedan je od isječaka kojim sociolozi ilustriraju odgovore mladih navodi se u članku: "Mislim da smo svi ponosni na Hrvatsku - ali opet nismo prijateljski prema Srbima i Slovencima - mrzimo Slovence - ali opet, mi se međusobno ne volimo u Hrvatskoj. Mi smo u Hrvatskoj, ali smo odvojeni na mnogo načina - ne volimo ljude iz Zagreba, jer su Purgeri, ili ljude iz Splita ili Dalmacije nazivamo Tovari. Ne podnosimo se međusobno i ne podnosimo druge ljude. Ne znam kako to tako živimo! Mislim da je to uglavnom zbog sporta".

Zemljopisne granice raznih mjesta s kojima se identificiraju sudionici, djeluju kao simbolična razdvajanja i na njima se stvaraju etnički i drugi oblici stereotipa. Većina mladih artikulirala je prirodu onoga "biti Balkanac" kao stvarnosti koja se ne slaže s onim "biti Europljanin". "Europska" Hrvatska izraženije se očitovala samo u odnosu na one s istočne granice Hrvatske, uglavnom na Srbiju, koja je kod mladih primjer "pravog" Balkana, ističe se u članku.

Autori naglašavaju da se radi o složenim i kaleidoskopskim identitetskim konstrukcijama mladih u Hrvatskoj, u kojima se suprotstav­ljene identitetske odrednice međusobno ne isključuju, nego se premrežuju na različite zanimljive načine.

Sociologinja Doolan zaključuje kako izrečene predrasude i stereotipi prema drugim ljudima u Hrvatskoj i šire, kao i kod nekih mladih preispitivanje toga od kuda dolaze takve predrasude, "idu u prilog uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja u hrvatske škole koji se bavi i takvim temama".

VIDEO Poznati vidovnjak: Što nas čeka u 2018.

 

Komentara 46

VJ
vjekoslavkatalina
09:43 11.01.2018.

eto na primjer ona serija bjelogrlica 'senke na balkanom' prikazuje beograd dvadesetih godina 20 stoljeca kao leglo kriminala,polusvijeta,mutljavina...naprimjer zagreb od vecih gradova tada kraljevine pljugovine u to vrijeme imao je najmanju stopu krimanala...vladao je becki,praski stih zivljenja...njavise kazalisnih predstava...split je bio tipican mediteranski grad...sa mediteranskim nacinom zivota i djelovanja..i to se beogradskoj carsiji nije svidjalo i onda su poceli uvoziti ili izvoziti dio svog polusvjeta preko birokracije,vojske,zandara,obicnih pljugera u zagreb,split i druge hrvatske gradove i polako mjenjati nacin zivota i djelovanja hrvatskih gradova..da bi dobrano usadili klicu balkanskog ponasanja u jednom dijelu pokoljenja

VJ
vjekoslavkatalina
09:58 11.01.2018.

Da bi se vidjelo da li su doista oduvijek bili hrvati nekakvog balkanskog mentaliteta treba pogledati stare dokomente,reportaze pa i filmski materijal iz doba prije osnutka kraljevine poljugovine i recimo tamo do tridesetih godina dvadesetog stoljeca...ja sma pregledao dosta tog materijala,svjedocenja...i da se za vidjeti da doista najveci dio hrvatskog naroda imao je vrlo malo ili nesto od balkanskog mentaliteta...politicki predstavnici hrvata iz hrvatske u skupstini kraljevine jugoslavije bili su proglaseni najkorektnijim i najkulturnijim skupstinarima...koji su bili nerjetko izvrgnuti kocijaskim napadima i vrijeđanjima srbijanskih skupstinara...kao da su u nekakvoj balkanskoj krcmi kako je jednom to napisao tin ujevic...nadodavsi sav taj odnos je bio sve samo najmanje 'bratski' kako je valjalo biti...

DU
Deleted user
09:00 11.01.2018.

Sad će nama uvijek prijateljski Britanci objasnit što Hrvati misle ili ne, ma mrš. Za sva zla u zadnjih 100 godina u RH su krivi Britanci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije