Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izumi iz garaže

Mladi inovator ubire nagrade, ali studij si ne može priuštiti

'19.05.2011., Rokovci-Stjepan Dekanic Vinkovački maturant Vinkovacke Tehnicke skole Ruder Boskovic  nagrađivan zbog svojih inovacija. Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL'
'Goran Ferbezar/Pixsell'
20.05.2011.
u 17:12

- Teško da ću moći studirati jer otac prima 1580 kuna mirovine, a majka je domaćica, kaže Stjepan Dekanić iz Rokovaca

Stjepan Dekanić iz Rokovaca, maturant vinkovačke Tehničke škole Ruđera Boškovića, na međunarodnim i nacionalnim izložbama mladih inovatora redovito ubire nagrade za svoje inovacije, ali je zabrinut jer, zbog obiteljskih materijalnih prilika, sumnja da će moći studirati i pokazati svoju nadarenost u tehnici i informatici.

Najnoviji izum, višenamjensku svjetiljku s LED diodama, već je predstavio na izložbama mladih inovatora i dobio pohvale, a pozvan je i na međunarodnu izložbu inovacija Arco u Zagrebu u rujnu.

– Na toj svjetiljci radio sam 3-4 tjedna i sve osim LED dioda dijelovi su nekakvih strojeva i aparata. Novost na njoj je što sam spajao diode tako da svjetiljka troši što manje i štedi energiju, a daje puno jaču svjetlost od dosadašnjih svjetiljki. Tom svjetiljkom bez problema osvijetlim cijelo naše dvorište. Ima snagu reflektora koji se koristi na stadionima – objašnjava Stjepan pokazujući prototip svjetiljke.

Primjena njegova izuma je široka.

– Može se koristiti kao ulična rasvjeta, može osvjetljavati znamenitosti, sportska borilišta, služiti kao dekorativna rasvjeta ili kao obična ručna svjetiljka, što je posebno korisno kada se netko izgubi jer može na velike daljine spasiteljima signalizirati gdje se nalazi. Svjetiljka je velike snage, ali se puno manje zagrijava nego njoj slične. Iako inovaciju još nisam objavio, bilo je pitanja o serijskoj proizvodnji, ali o tome ćemo na jesen nakon izložbe Arco – kaže Stjepan koji je ljubav prema elektrotehnici naslijedio od oca Adama, umirovljenog TV mehaničara.

Ključne riječi

Komentara 26

ST
stela
19:44 20.05.2011.

nema para za takvog u drzavnoj kasi, mora se severine i rozge podmirit...

LU
ludoglavi
20:07 20.05.2011.

možda da mamića pita, njegovi ljepotani domaći i strani ionak po folkotekama više zdrobe...

MA
Matan7
22:33 30.05.2011.

neznam ja di ti bando zg zivis, al mene fax kosta 2000kn sa smjestajem, hranom, prjevozom itd; mjesecno a stipendija mi pokrije pola, koja jos nije stigla za ovu godinu, ni jedna rata :/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije