Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Većinski hrvatska područja u BiH spojiti u jednu županiju'

Kada je u pitanju pozicija hrvatskog naroda, nisam siguran da postoji pozicija za promjenu Daytona, odnosno, za Dayton 2, kaže Ivanić
04. travnja 2015. u 09:52 20 komentara 2415 prikaza
Mladen Ivanić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Okrugli stol na temu "Dayton plus 20" koje je organiziran u sklopu nedavno održanog Večernjakova pečata ponudio je brojna zanimljiva mišljenja i stavove sudonika ovoga događaja. Govornici su bili predsjedavajuči Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik Sabora Republike Hrvatske Josip Leko, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto, voditelj Misije OESS-a u BiH Jonathan Moore, dekan Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu Šaćir Filandra, te Jakob Finci i Dervo Sejdić.

Vjerojatno najotvorenije izlaganje je imao Mladen Ivanić koji je na ovome događaju, govoreći o položaju Hrvata u BiH predložio formiranje jedne hrvatske županije u Federaciji BiH kroz koju bi bh. Hrvati ostvarivali prava koja su im trenutno ugrožena.

– Kada je u pitanju pozicija hrvatskog naroda, nisam siguran da postoji pozicija za promjenu Daytona, odnosno, za Dayton 2. Mislim da je to prevelik izazov i ne vidim nikoga na međunarodnoj sceni tko bi bio spreman to završiti. Ne vidim ni unutarnji konsenzus u BiH da mi to sami napravimo. Mislim da to rješenje treba tražiti u okviru Daytona, znači unutar Federacije. Ja ću reći grubo, po mome uvjerenju treba doći do koncetracije jedne županije koja dominantno ima hrvatsku većinu, koja bi ostala u Federaciji, koja bi predstavljala jednu vrstu institucije kao garanta koja omogućava Hrvatima da budu jednakopravni i unutar BiH i unutar Federacije. Mislim da to nije prevelik izazov i da to predviđa jednu vrstu konsenzusa–- rekao je Ivanić na Večernjakovom okruglom stolu.

Njega je donekle podržao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u svome izlaganju.

– Kada bi imali jednu županiju, kao što je govorio gosp. Ivanić, ostali novac bi mogli ići u razvoj, osnivanje tvrtki umjesto u administraciju – rekao je Inzko.

Što su sve rekli govornici na Okruglom stolu na temu "Dayton plus 20" moći ćete vidjeti u snimku koji će Prvi.tv objaviti idući tjedan. Sigurno je kako se izlaganja sudionika ovog okruglog stola mogu uzeti kao temelj budućih razgovora o rekontrukciji BiH.

>> Jonathan Moore: U povijesti nije bilo savršenih mirovnih planova

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • TinPe28:

    Zanimljivo što nema ni jednog bošnjačkog političara... Bilo koji hrvatski prijedlog nazivaju državnim udarom ne ulazujući u raspravu

  • ćaćaća:

    bez jednakopravnosti u budućnosti možemo opet očekivati ratove..

  • punica:

    Dati Hrvatima entitet i otcepiti Republiku Srpsku. To je i poenta Dejtona.