Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mjere za škole: Objavljeno tko će morati nositi maske

Osnovni postulat je da nema miješanja različitih grupa učenika
24. kolovoza 2020. u 15:30 36 komentara 17201 prikaza
Zagreb: Objavljene upute za početak rada vrtića i škola
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Nastava će početi 7. rujna u svim županijama, potvrdio je danas ministar obrazovanja Radovan Fuchs nakon sastanka Nacionalnog stožera s predstavnicima lokalnih stožera na kojem su predstavljene mjere i preporuke za škole i vrtiće.

Sukus svega je da će se uz uvažavanje dosadašnjih mjera održavanja razmaka, smanjenja međusobnih kontakata i pojačane higijene, naglasak u školi staviti na nemiješanje različitih grupa.

Boris Jokić TRI PITANJA Boris Jokić: Diže mi se kosa kada čujem ‘to će se rješavati u hodu’

Dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a napomenula je da djeca nisu superširitelji ove bolesti kao što je to slučaj s djecom. - Djeca koja su bila pozitivna vrlo su rijetko zarazila svoje ukućane, prema našim dosadašnjim iskustvima - kazala je Šimetin. Istaknula je da svaka škola i vrtić trebaju učiniti i ispuniti sve mjere koje mogu, ovisno o svojim uvjetima.

Nema miješanja različitih grupa učenika

Ukratko, vrijede sve mjere koje su na snazi za opću populaciju: razmak, smanjenje kontakata među grupama, pojačana higijena prostora, kao i osobna. Pored toga potrebno je organizirati predmetnu nastavu tako da učenici dolaze u kontakt sa što manjim brojem nastavnika, rad u dvije smjene, da nastava ne počinje u isto vrijeme, osiguranje zamjenskog prostora bilo unutar ili izvan škole ako je to moguće.

Učenici od 1. do 4. razreda pohađaju školu u "balončiću", odnosno ulaze integralno u razred gdje su cijelo vrijeme. Neće izlaziti pod odmorom van, kontrolirano će odlaziti u sanitarne čvorove, formirat će se izdvojena kohorta koja u najvećoj mogućoj mjeri omogućava da nema miješanja. Sva djeca su u razredu bez maski i njihova učiteljica je bez maski.

Secondary School Reopens during Covid-19 - Lille PODUZELI MJERE PGŽ spremna za školu: Nabavili više od 20 000 maski, dezinficijense, toplomjere

Isti je princip i za učenike od 5. do 8. razreda. Veće razrede će se dijeliti na pola kako bi se osigurala potrebna fizička distanca. Ona se može osigurati podjelom razreda na turnuse, bilo na tjednoj razini ili po modelu 3+2 dana. Osnovni postulat je da nema miješanja različitih grupa učenika

Maske su obavezne za učenike od 5. do 8. razreda te u srednjoj školi samo ako se uspije osigurati razmak od 1,5 metra. Sva djeca u školskim hodnicima i na putu do škola, u transportu, moraju nositi maske. Također su obvezne za sve djelatnike, kod roditelja koji dolaze u školu, za nastavnike koji nastavu drže kod kuće učenika te za pomoćnike u nastavi i njegovatelje. Ostavljena je mogućnost da lokalno bude različito, ovisno o sredinama i (ne)povoljnoj situaciji u kojoj se nalaze.

Na novinarsko pitanje tko će financirati nabavu maski, rečeno je da bi to trebale osigurati jedinice lokalne samouprave, odnosno osnivači škola. 

- Kao ministarstvo ćemo pomoći oko nabavke maski, no smatram da su djetetu potrebne četiri maske. Po dvije za jedan dan koje se onda operu pa se koriste druge dvije. Jedna maska stoji oko osam kuna tako da smatram kako to nije prevelik problem - kazao je ministar Fuchs.

Vrlo je važno, naglasila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a, da se pravilno nose maske. 

Schools reopen in South Africa NOVE UPUTE WHO: Maske bi trebali nositi svi iznad 11 godina, trebale bi se nositi i u školi

Preporučuje se održavanje predmetne nastave u blokovima od 2,3 sata

Neće se mjeriti temperatura na ulazu u školi jer se pokazalo nepraktično u drugim zemljama, ali se apelira na roditelje da izmjere djeci temperaturu prije odlaska u školu, odnosno da to stariji učenici naprave sami.

Neće se testirati svaki pojedinačni slučaj

Kada se utvrdi da ima simptome zaraze, važno je da ako se dogodi kod kuće ne dolazi u školu, ako se dogodi u školu da se izdvoji i pozove roditelje da dođu po njega. Upozorili su da zbog Covida nisu druge bolesti nestale te da stoga zbog pojedinačnog slučaja se neće odmah prekidati nastava nego će se normalno nastaviti dok se ne uoči kod dvije ili više osoba u istoj grupi. Onda će se obavijestiti epidemiolozi.

Djelatnici s kroničnim bolestima bi trebali nositi maske, ali pokazalo se da mogu normalno raditi jer nije povećan rizik za zarazu u odgojno-obrazovnim ustanovama. Potrebno je s liječnicima pojedinačno razmotriti tko ne može raditi ili pohađati nastavu.

U pripremi je širi dokument koji ove osnovne postulate razrađuje u različitim scenarijima te bi trebao olakšati ravnateljima i ostalim dionicima da što jednostavnije organiziraju nastavu. Call centar će pružati informacije, a postojati će i e-mail adrese na kojima će se moći dobiti informacije.

prati ga na prvenstvu
Koga ljubi izbornik Horvat? Nedavno je proslavio 12. godišnjicu braka sa samozatajnom odvjetnicom
Televizijsko nasilje
Televizijsko nasilje
Sadržaji za djecu obilni su nasilnim scenama: Evo kako djecu zaštiti od gledanja neprimjernih sadržaja koji na njima mogu ostaviti negativne posljedice
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar putnik833
  putnik833:

  Školsku godinu treba odgodit dok se broj zaraženih virusom covid-19 ne prepolovi na dnevnoj bazi. Neodgovorno je dozvoliti da škole i fakulteti postanu nova žarišta širenja virusa. Odgodom od mjesec dana nitko ne bi bio pogođen.Neka nadoknade na ljeto. Maske ... prikaži još! imaju veću štetu - nego korist po zdravlje djece.Upitali se ministar kakve psihičke posljedice ostaju po djecu? Kolika je opasnost od raznih osipa i nadraženja kože? Koliko smanjen unos kisika i udisanje ugljičnog dioksida šete djetetu??

 • Avatar borovanjiva
  borovanjiva:

  Gospodo kabinetlije a da sami to pokušate konkretno organizirati u jednoj od škola sa 800 učenika. Lako je pisati uputstva.

 • Otevrit:

  Može li i ministar stalno nositi masku, molim vas?