Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIKANCI ZABRINUTI

Misteriozni potez ruskog broda: Isključio transponder i pristao u vojnoj bazi u Južnoj Africi

FILE PHOTO: A cargo ship is moored in the French harbor of Dunkerque
Foto: BENOIT TESSIER/REUTERS
1/2
10.01.2023.
u 13:00

SAD je uveo sankcije MG-FLOT-u u svibnju prošle godine jer se vjeruje da ta brodarska kompanija isporučuju oružje za rusku vladu. Nakon što su američke vlasti doznale da Lady R. plovi prema Južnoj Africi, obavijestili su južnoafričku vladu o tome da je brod pod sankcijama, izjavio je viši američki dužnosnik.

Ruski plaćenički brod, čiji je vlasnik navodno prevozio oružje za Kremlj, isključio je svoj transponder prošlog mjeseca prije nego što je pristao u najvećoj vojnoj pomorskoj bazi u Južnoj Africi, gdje je isporučio i utovario neidentificirani teret, navode svjedoci i američki dužnosnik.

Južnoafričke vlasti odbile su reći što je brod prevozio ili što je utovario u vojnoj bazi Simon's Town. Ministrica obrane Thandi Modise odbacila je američke upite o brodu i njegovu teretu, navodeći kako "Washington prijeti Africi, ne samo Južnoj Africi, ako išta iole miriše na Rusiju".  Dolazak broda Lady R, koji je u vlasništvu ruske brodarske tvrtke MG-FLOT LLC, doveo je do novih napetosti u odnosu između Washingtona i Pretorije. S druge strane, to upućuje na poteškoće koje imaju SAD, Europska unija i njihovi saveznici u provođenju sankcija protiv Moskve.

Wall Street Journal navodi kako su poslali upite o brodu i njegovu teretu MG-FLOT-u, kao i ruskom veleposlanstvu u Pretoriji i Kremlju, no do objave teksta nisu dobili odgovore na njih.

Uvedene sankcije u svibnju prošle godine

Viši američki dužnosnik kazao je kako je službeni Washington zabrinut zbog podrške koju je brod Lady R dobio od južnoafričkih vojnih snaga, uključujući mogućnost da uđe i premješta teret u vojnoj bazi dok je isključen automatski sustav za identifikaciju. Simon's Town bio je dvije noći u mraku zbog nestanka struje u cijeloj zemlji, a u tom periodu pokretna dizalica pod nadzorom naoružanih čuvara pomicala je sanduke s broda i na brod koji je dugačak 122 metra.

"Nema javno dostupnih informacija o tome odakle su došli kontejneri koji su bili ukrcani na Lady R", rekao je američki dužnosnik.

Photo: YONHAP/REUTERS
Foto: YONHAP/REUTERS

Lady R. napustio je 9. prosinca južnoafričku vojnu pomorsku bazu. Brod je počeo transmitirati svoj položaj u kasnijim satima tog dana. Tada se nalazio više od 100 milja od vojne baze.

Kobus Marais, zastupnik i glasnogovornik Južnoafričkog oporbenog Demokratskog saveza, rekao je da mu je rečeno da je brod Lady R isporučio streljivo iz Rusije, iako se ono obično uvozi preko trgovačkih luka.

SAD je uveo sankcije MG-FLOT-u u svibnju prošle godine jer se vjeruje da ta brodarska kompanija isporučuje oružje za rusku vladu. Nakon što su američke vlasti doznale da Lady R. plovi prema Južnoj Africi, obavijestili su južnoafričku vladu o tome da je brod pod sankcijama, izjavio je viši američki dužnosnik.

Dobri odnosi još od vremena komunizma

Darren Olivier, direktor konzultantske tvrtke African Defense Review, rekao je da je vjerojatno Lady R isporučivao staru narudžbu streljiva iz Rusije. Naime, Južna Afrika 2020. godine odobrila je uvoz 4,5 milijuna komada ruskog streljiva u vrijednosti od oko 585.000 dolara.

"Manje je jasno što je moglo biti utovareno na brod. Južnoafrička obrambena industrija općenito ne proizvodi naoružanje i kompletne sustave koje koristi ruska vojska", rekao je, piše WSJ.

Vladajući Afrički nacionalni kongres održava bliske odnose s Moskvom još otkad je Sovjetski savez podržao njihovu borbu protiv vladavine bijele manjine. Kao i mnoge druge afričke zemlje, Južna Afrika pokušala je zauzeti neutralan stav prema ratu u Ukrajini.

VIDEO:

 

Komentara 26

Avatar nekakav
nekakav
14:03 10.01.2023.

hahaha, sad će ameri loviti 'ruske' brodove po oceanima.. pa zar ne znaju da svaka batina ima dva kraja? žele li možda da neki ruski brod, kineski, zaustavi neki brod koji prevozi, hm, neku elektroniku...ili oružje... a rusi/kinezi to protumače kao naoružavanje njihovog 'protivnika'? jeste svjesni da smo jako blizu paljenja fitilja?

OT
otrovnijezik
15:46 10.01.2023.

Da li sam dobro shvatio, SAD je uveo Rusima sankcije kojih se mora pridržavati i Južna Afrika koja nije?

Avatar ZLO
ZLO
14:58 10.01.2023.

Da Amerikanci zabrinuti ... haha. A koga boli racku za to što su oni zabrinuti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije