Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Njemačka: Zasad ne planiramo slati tenkove Leopard u Ukrajinu. Kremlj odbacio tvrdnje o mirovnom sporazumu

Russian attack on local market in Shevchenkove village in Kharkiv region
Foto: Deputy Head of Ukraine's Preside
1/8
09.01.2023.
u 23:08

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je osudio, kako je rekao, neuspjeh Rusije da poštuje 36-satno primirje koje je proglasila za pravoslavni Božić

Rusi su tvrdili da su ubili više od 600 ukrajinskih vojnika u "uzvratnom udaru" u gradu Kramatorsku, ali su ukrajinske oružane snage odbacile tu tvrdnju. Gradonačelnik grada koji se nalazi u blizini Bahmuta rekao je da nije bilo smrtnih slučajeva u napadima tijekom vikenda, dok je jedan svjedok rekao Reutersu u nedjelju da su zgrade oštećene, ali ne i uništene i da nema znakova žrtava. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je s druge strane osudio, kako je rekao, neuspjeh Rusije da poštuje 36-satno primirje koje je proglasila za pravoslavni Božić.

Više o ratu u Ukrajini možete čitati na novom linku

Tijek događaja: 

23:07 - Iran bi mogao pridonijeti ratnim zločinima u Ukrajini jer isporučuje bespilotne letjelice Rusiji, rekao je u ponedjeljak savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

"Njihovo se oružje koristi za ubijanje civila u Ukrajini i za pokušaj da gradove bace u hladnoću i tamu, što s našeg gledišta stavlja Iran na mjesto gdje bi mogao potencijalno pridonijeti raširenim ratnim zločinima", rekao je Sullivan novinarima tijekom putovanja predsjednika Joea Bidena u Meksiko.

Sjedinjene Države uvele su sankcije tvrtkama i osobama koje su optužile za proizvodnju ili prijenos iranskih bespilotnih letjelica koje je Rusija koristila za napade na civilnu infrastrukturu u Ukrajini.

Bijela kuća rekla je prošli tjedan da Sjedinjene Države također razmatraju načine za ciljanje iranske proizvodnje bespilotnih letjelica s oružjem kroz sankcije i kontrolu izvoza.

17:12 - Ukrajina jača svoje položaje oko Bahmuta u istočnoj regiji Donbas nakon nemilosrdnih napada ruskih snaga predvođenih plaćeničkom skupinom Wagner.

Posljednjih dana ruski su napadi bili usmjereni na Soledar u očitom pokušaju da odsjeku grad.

"Neprijatelj je ponovno očajnički pokušao napasti Soledar iz različitih smjerova i bacio u bitku najprofesionalnije postrojbe Wagnerovaca", poručila je ukrajinska vojska u ponedjeljak.


16:21 - Visoki ukrajinski kibernetički dužnosnik rekao je da bi ruski kibernetički napadi na ukrajinsku kritičnu i civilnu infrastrukturu mogli predstavljati ratne zločine.

Victor Zhora, glavni časnik za digitalnu transformaciju u Državnoj službi za posebne komunikacije i zaštitu informacija (SSSCIP) Ukrajine, u razgovoru za Politico kazao je da su ruski cyber napadi jednaki ratnim zločinima protiv ukrajinskih građana.

''Kada promatramo situaciju u kibernetičkom prostoru, uočavamo određenu koordinaciju između fizičkih napada i kibernetičkih napada, a budući da je većina kinetičkih napada organizirana protiv civila — budući da je riječ o izravnom činu ratnog zločina — radnje podrške u kibernetičkom prostoru mogu se smatrati ratnim zločinom'', objasnio je.


15:39 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je obavio telefonski razgovor sa slovenskom predsjednicom Natašom Pirs Musar. O tome je i izvijestio putem Twittera, navodeći kako je pozvao Sloveniju da sudjeluje u implementaciji ''Formule mira''. 

''Zahvalio sam joj na podržavanju europske integracije Ukrajine. Pozvao sam je da posjeti Kijev'', naveo je.


14:10 - Njemačka trenutno ne planira poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu, rekao je danas glasnogovornik njemačke vlade. Naime, njemački ministar gospodarstva je nedavno rekao kako se ne može isključiti mogućnost slanja spomenutih tenkova Kijevu.

- Njemačka ne isključuje mogućnost da u budućnosti Ukrajini isporuči tenkove Leopard - rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck. Njemačka je prošli tjedan navela da će Ukrajini isporučiti oko 40 borbenih vozila Marder prije kraja ožujka. Međutim, nakon odluke Francuske da Ukrajini pošalje borbena vozila AMX-10 RC potegnula se rasprava unutar koalicije kancelara Olafa Scholza da u pomoć Kijevu pošalje modernija borbena vozila.


12:45 - Kremlj je u ponedjeljak odbacio tvrdnju Ukrajine da je visoki ruski dužnosnik iznio europskim dužnosnicima ideju o potencijalnom mirovnom sporazumu u Ukrajini. Oleksij Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, rekao je u četvrtak na javnoj televiziji da se Dmitrij Kozak, zamjenik šefa ruske predsjedničke administracije, sastajao s europskim dužnosnicima u pokušaju da prisili Kijev na "nepovoljan mirovni sporazum". 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov opisao je tu tvrdnju kao "još jednu laž". Dodao je da će nove isporuke zapadnog oružja Kijevu "produbiti patnju ukrajinskog naroda" i da neće promijeniti tijek sukoba. "Ova opskrba ništa neće moći promijeniti", rekao je Peskov novinarima na dnevnom brifingu.

Ukrajina, koja postiže neke uspjehe na bojištu od invazije Rusije prošle veljače, zatražila je zapadne saveznike da joj isporuče teško naoružanje i protuzračnu obranu kako bi okrenula više od 10 mjeseci rata u svoju korist. 


11:30 - Šezdesetogodišnja žena je ubijena, a nekoliko drugih je ranjeno u ruskom raketnom napadu na tržnicu u istočnom selu Ševčenkove u ponedjeljak, rekao je regionalni guverner. Među ranjenima je i 13-godišnja djevojčica, napisao je Oleh Sinehubov, guverner regije Harkov, na aplikaciji Telegram.

Snimka koju je objavila javna televizija Suspilne na Telegramu prikazuje spasioce kako pretražuju hrpe ruševina, zapaljene olupine i veliki krater u mjestu, kako se navodi, Ševčenkove, jugoistočno od regionalne prijestolnice Harkiva. "Prema potvrđenim informacijama, nažalost, umrla je 60-godišnja žena", rekao je Sinehubov. "Sve ostale žrtve su hospitalizirane. Liječnici im pomažu. Spasioci nastavljaju raščišćavati ostatke."

Foto: Deputy Head of Ukraine's Preside

Suspilne je citirao lokalnog dužnosnika koji je rekao da su u napadu uništena najmanje tri paviljona i da je oštećen trgovački centar, ali da ponedjeljak nije bio tržni dan. Rusija nije odmah komentirala prijavljeni napad, prenosi Sky News.


11:22 - Papa Franjo rekao je da su ratovi poput onog u Ukrajini, gdje su civilna područja podvrgnuta, kako je rekao, neselektivnom razaranju, "zločin protiv Boga i čovječanstva", prenosi Sky News. Franjo je svoje primjedbe iznio u svom godišnjem govoru diplomatima akreditiranim u Vatikanu, pregledu situacije u svijetu koji je postao neformalno poznat kao njegov govor o "stanju u svijetu".

Papa je bio glasan kritičar rata otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022. Nekoliko tjedana nakon invazije pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da "zaustavi ovaj masakr" u "ime Boga".


11:20 - Rusija je rekla kako je uvjerena da je ministarstvo obrane bilo u pravu kada je reklo da je 600 ukrajinskih vojnika "uništeno" u napadu na grad Kramatorsk, unatoč izvješćima koja su pokazala da je napad promašio cilj. "Kremlj ima apsolutno povjerenje, želio bih vas podsjetiti na predsjednikove riječi da je glavni izvor informacija Ministarstvo obrane", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na dnevnom brifingu u ponedjeljak, prenosi Reuters.


9:03 - Ukrajinske snage odbijaju stalne ruske napade na Bahmut i ostale gradove u Donbasu, na istoku zemlje, priopćio je u ponedjeljak Kijev pošto je opovrgnuo tvrdnju Kremlja o 600 ubijenih ukrajinskih vojnika, a koju ozbiljno dovode u pitanju i ruski blogeri.

Rusija je proteklog dana izvršila sedam raketnih napada, 31 zračni udar i 73 napada bacačima raketa, objavio je glavni stožer ukrajinske vojske u svom dnevnom izvješću. U istom se navodi da su ukrajinske snage odbile napade na 14 mjesta i gradova, uključujući Bahmut.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi izvješća o stanju na bojnom polju.

"Bahmut se drži unatoč svemu. I iako je veći dio grada uništen ruskim udarima, naši vojnici odbijaju stalne ruske pokušaje napredovanja", rekao je Zelenski u svom večernjem video obraćanju. Soledar se drži iako su razaranja još veća i stanje je jako teško, dodao je. Zelenski je ponovno osudio, kako je rekao, neuspjeh Rusije da poštuje primirje koje je proglasila za pravoslavni Božić. "Rusi su granatirali Herson zapaljivim streljivom odmah nakon Božića", rekao je govoreći o gradu na jugu zemlje koji su ruske snage napustile u studenom.

"Udari na Kramatorsk i druge gradove u Donbasu - na civilne ciljeve i to baš u vrijeme kada je Moskva izvješćivala o navodnom prekidu vatre za svoju vojsku", rekao je Zelenski. Rusija je u nedjelju priopćila da je u raketnom napadu na Kramatorsk, sjeverozapadno od Bahmuta, poginulo 600 ukrajinskih vojnika, no Reutersov izvjestitelj na mjestu događaja nije pronašao dokaze za te tvrdnje. Reporteri Reutersa posjetili su dvije zgrade studentskog doma u kojima su, po ruskim navodima, bili privremeno smješteni ukrajinski vojnici blizu prve crte bojišta u vrijeme ruskog noćnog raketnog napada.

Čini se da nijedna od dvije zgrade nije niti ozbiljno oštećena. Također, nema očitih znakova da su tamo bili vojnici, kao niti tragova tijela ili krvi. Neki su prozori jedne zgrade pukli, a u dvorištu je veliki krater. Druga je zgrada, koju je rusko ministarstvo obrane nazvalo Hostel br. 28, potpuno netaknuta.

Serhij Čerevatji, glasnogovornik ukrajinske vojske za istočno područje, je ruske navode nazvao pokušajem da pokažu da su žestoko odgovorili na nedavne ukrajinske napade na ruske vojnike.

Ruska vojska je, piše Reuters, pod pritiskom da poluči uspjehe na bojišnici jer ratni huškači traže eskalaciju sukoba nakon neuspjeha da se zadrže okupirana područja. S približavanjem godišnjice pokretanja ruske invazije na Ukrajinu, sve je veća i zabrinutost zbog velikog broja poginulih i ranjenih u ruskim redovima.

Ruski blogeri o prevari

Neki utjecajni ruski blogeri kritizirali su tvrdnje ruskog ministarstva obrane o 600 ubijenih ukrajinskih vojnika. "Razgovarajmo o prevari. Nije nam jasno, tko je i iz kojeg razloga odlučio da je svih 600 ukrajinskih vojnika odjednom poginulo ako zgrada nije u stvari niti pogođena, čak se ni struja nije ugasila", napisao je na Telegramu bloger pod imenom Military Informant.

"Umjesto stvarnog uništenja neprijateljskog osoblja, što bi bio pravi odgovor, izmišljena je ekskluzivna medijska operacija odmazde", dodao je.

Ukrajina tvrdi da je prošli tjedan u napadima na Herson i oblast Zaporižje ubila 760 ruskih vojnika. Reuters nije mogao provjeriti niti ta izvješća.


7:17 - Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga izvijestio je da je ruska vojska lansirala najmanje sedam projektila te izvela 31 zračni napad i više od 70 raketnih napada na Ukrajinu. S druge strane, ukrajinske snage su u protekla 24 sata izvele 17 napada na područja gdje su ruske trupe i tri napada na položaje njihovih protuzračnih raketnih sustava.


7:10 - Volodimir Zelenski osudio je Rusiju jer nije poštovala primirje koje je sama naredila za pravoslavni Božić organiziranjem napada na ukrajinske gradove.

- Rusi su granatirali Herson zapaljivim streljivom odmah nakon Božića. Udari na Kramatorsk i druge gradove u Donbasu – na civilne ciljeve i to baš u vrijeme kada je Moskva izvijestila o navodnoj 'tišini' za svoju vojsku - rekao je Zelenski. 

- Bahmut se unatoč svemu drži. I iako je veći dio grada uništen ruskim udarima, naši vojnici odbijaju stalne ruske pokušaje napredovanja. Soledar se drži, iako su ondje još veća razaranja i jako je teško - kazao je ukrajinski predsjednik. 

VIDEO Tko je 'Putinov kuhar' koji mu se suprotstavio? Prodavao hrenovke, a sada je šef plaćenika koji siju strah po Ukrajini

Komentara 10

TO
tomzag
09:38 09.01.2023.

Naselje Bahmutsko više ne drži kijevski proxy režim

CR
crnioraozx
16:00 09.01.2023.

Osjećaju Nijemačke vlasti da će im trebati tenkovi kad se narod pobuni protiv njih.

Avatar Malo_vitra
Malo_vitra
22:42 09.01.2023.

Jako je loše za prodaju oružja ako se pročuje da se to oružje loše pokazalo u ratu. Nijemci još pamte kako su Tigar i Panzer prošli protiv ruskog T-34 kod Kurska pa ne bi više riskirali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije