Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ogorčen zbog odluke

Mirror: Zbog Cameronova ne Europi pada britanska vlada!?

'Britain\'s Prime Minister David Cameron, flanked by Deputy Prime Minister Nick Clegg (L), and Chancellor of the Exchequer George Osborne, speaks to parliament during Prime Minister\'s Questions in th
'REUTERS TV'
11.12.2011.
u 22:09

Cameron je loše pregovarao i ovo nije dobar posao za Britaniju, radna mjesta i rast, smatra Clegg

Odbijanje britanskog premijera Davida Camerona da prihvati sporazum o fiskalnoj uniji kao sve ostale zemlje EU izazvalo je i duboke podjele u vladajućoj koaliciji. Zamjenik britanskog premijera, liberal Nick Clegg, ljutit je zbog odluke konzervativca Camerona koji je stavio veto na europski ugovor te misli da će zbog toga ostati izolirani u Europi.

>>Sarkozy izbjegao rukovanje s Cameronom?

Usamljenik Europe

Clegg je inače javno podržao šefa i rekao da su na summitu postavili razumne zahtjeve te da su jedinstveni u koaliciji. No Independent je u nedjelju objavio da eurofil Clegg, vođa lijeve struje među liberalnim demokratima, vjeruje da će zbog ove odluke na kušnju doći i odnosi sa SAD-om.

– Nick misli da je Cameron loše pregovarao i da ovo nije dobar posao za Britaniju, radna mjesta i rast – rekao je izvor blizak Cleggu. Dodaje da ih to ostavlja izoliranima, što nije u nacionalnom interesu.

– Nick strahuje da postajemo usamljenik Europe. Stranački dužnosnici nisu komentirali ove navode.

U subotu navečer, piše nedjeljni Mirror, vodio se "dug i napet" razgovor između Camerona i njegova zamjenika. Clegg je "bijesan" na Camerona zbog "neuspjeha u Bruxellesu", pišu Observer i Independent. Clegg je u vladajućoj koaliciji s Cameronom od prošle godine, a već se nazire kraj vlade.

– Ovo bi moglo razbiti vladajuću koaliciju – ističe Mirror. I u Cameronovoj Konzervativnoj stranci sve je više protivnika njegove antieuropske ideje. Ministar rada Duncan Smith i sjevernoirski ministar Owen Paterson zaprijetili su ostavkama, piše nedjeljni Mirror.

Nijemci i dalje pozivaju Camerona da preispita svoju odluku. Jörg-Uwe Hahn, ministar financija savezne države Hessen, kritizirao je britanski stav.

– Tko ne želi igrati u momčadi, ne bi trebao nositi njezin dres. Doprinijeti spasu eura ili napustiti momčad – to je sada britansko pitanje – kazao je Hahn za Bild.

Pola Nijemaca protiv EU

A da su i sami Nijemci izgubili povjerenje u euro, ali i u projekt ujedinjene Europe, pokazuje najnovije, reprezentativno istraživanje javnog mnijenja. Gotovo polovica Nijemaca (46 posto) vjeruje da bi Njemačkoj bilo bolje bez EU. Posebno je velik europesimizam lijevih birača SPD-a (51 posto).

Ključne riječi

Komentara 40

DO
DoktorAmer
23:21 11.12.2011.

Konzervativni nationalisti su prisili Camerona na ova glupost. Engleska je daleko premala I ekonomski preslaba da bi mogla solirati I natjecati se sa velikima.

BO
borutkorajze
00:36 12.12.2011.

Marine Le Pen, a ne nikakav Marin. Ili je to bio hrvatski po Vuku?

Avatar bakunjin
bakunjin
23:26 11.12.2011.

Smrt fašizmu uskličnik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije