Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMNJIVI

Mirovine još uvijek ne prima 1537 korisnika iz Hrvatske

mirando mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.11.2013.
u 13:45

Ministarstvo rada podnijelo je zahtjev za provjeru 86 korisnika koji su im sumnjivi jer su naveli da žive kod nekoga drugoga

Svoj OIB zbog kojeg im je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava prije dva tjedna blokiralo isplatu mirovina za listopad, od 2800 korisnika u Hrvatskoj njih 1537 još nije dostavilo.

Još utvrđuju stanje

Međutim, kako većina tih korisnika mirovine dobiva tek 10. u mjesecu, u resornom ministarstvu očekuju da će broj korisnika koji će dostaviti OIB ipak rasti i da će se pravo stanje znati krajem idućeg tjedna. Ipak, prema nekim analizama, u ministarstvu vjeruju da će dobiti OIB-e još 400 do 500 korisnika, a da bi preostalih 1000 ili nešto više mirovina moglo ostati sporno.

Ministarstvo rada već je podnijelo zahtjev za provjeru 86 korisnika iz Hrvatske kojima je isplata mirovina obustavljena. Riječ je o korisnicima koji su za svoju adresu naveli da žive kod nekoga drugoga. Samim time, s obzirom na to da nisu dostavili OIB, a nemaju ni JMBG, postoji opasnost i opravdana sumnja da njihovu mirovinu zapravo podiže netko drugi. Postoji također i sumnja da su neke osobe s popisa onih koji nisu dostavili svoje OIB-e zapravo umrle i da njihove mirovine netko drugi uzima i troši. Utvrdi li policija takve slučajeve pokrenut će se postupci za povrat financijske koristi. Kako doznajemo u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, osobe koje nisu dostavile OIB-e, njih 1537, korisnici su relativno malih mirovina. U prosjeku je riječ o mirovinama od 1500 kuna. Pa je ukupan iznos trenutačno obustavljenih mirovina za korisnike iz Hrvatske oko 2,3 milijuna kuna.

OIB im nije dodijeljen

Prije dva tjedna obustavljene su i mirovine korisnika iz inozemstva. Takvih je oko 40.000 i mjesečni je iznos njihovih mirovina 35,6 milijuna kuna. Prije svega riječ je o korisnicima mirovina iz Srbije i BiH koji u trenutku ostvarivanja mirovine OIB nisu imali jer nije postojao ili im nije dodijeljen jer ne žive u Hrvatskoj. No za utvrđivanje njihova statusa trebat će više vremena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije