Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arbitraža o granici

Cerar: 'Nazvat ću Plenkovića...' Pahor se sastaje s Grabar-Kitarović

Miro Cerar
Nel Pavletić/Pixsell
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.06.2017.
u 17:30

- Presuda Arbtražnog suda je konačna i pravno obvezujuća za Hrvatsku i Slovenija. Oduku Arbitražnog suda treba poštovati - kazao je Cerar na konferenciji za medije.

Slovenski premijer Miro Cerara obratio se se javnosti u Ljubljani nakon današnje odluke Arbitražnog suda o granici Hrvatske i Slovenije. 

- Presuda Arbitražnog suda je konačna i pravno obvezujuća za Hrvatsku i Slovenija. Oduku Arbitražnog suda treba poštovati - kazao je Cerar na konferenciji za medije. - Arbitražni sud je prošle godine utvrdio da sporazum još uvijek vrijedi - kazao je Cerar objašnjavajući zašto smatra da odluka vrijedi i za Hrvatsku i Sloveniju. 

Posebno područje kontakta

- Sud je više od 3/4 Piranskog zaljeva dao Sloveniji. Sud je u Hrvatskom teritorijalnom moru uspostavio posebno područje kontakta od 2,5 nautičke milje . Uspostavlja se posebno područje kontakta gdje Slovenija ima neotuđiva prava plovidbe i letenja - rekao je Cerar te dodao da na tom području kontakta "Hrvatska ne može ograničavati". 

- Pozvat ćemo Hrvatsku na zajedničku implementaciju. Još danas ću nazvati Plenkovića i pozvati ga na implementaciju. Očekujem da će se Hrvatska odazvati i da ćemo se moći dogovoriti zajedničke korake uz implementaciju - rekao je Cerar o izvršenju sporazuma.

"Nećemo učiniti ništa što bi pogoršalo odnose između država"

- Slovenija neće učiniti ništa što bi pogoršalo odnose između država i državljana - kazao je Cerar.

- Slovenija uz poštivanje presude jača svoj međunarodni ugled - rekao je Cerar i dodao da je Vlada dala upute za postupanje u budućnosti. - U sljedećim danima ćemo detaljnije objasniti što donosi presuda suda. Kao predsjednik Vlade ću nastojati da nađemo zajednički jezik s predstavnicima Hrvatske - rekao je Cerar. 

Pahor će sutra razgovarati s Grabar-Kitarović

Slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je u Ljubljani da je danas donesena povijesna odluka.  - U budućnosti ćemo s iskrenom zahvalnošću sjetiti današnje povijesne odluke Arbitražnog suda - kazao je Pahor te dodao da je sud odredio "najpravedniju granicu između Slovenije i Hrvatske". 

- Mirnim putem smo riješili problem koji je do 2009. godine snažno opterećivao odnose između dva naroda i države. Nakon potpisivanja sporazuma više nije bilo incidenata koji su se ranije događali. Slovenija će nastojati da obje države nađu način za ostvarivanje današnje presude. Obje države imaju prilika da jednom zauvijek zatvore pitanje državne granice - kazao je Pahor.

- Već sutra ću vezano uz tu našu odgovornost za sadašnjost i budućnost obaju naroda, razgovarati s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Dubrovniku. Kada smo danas razgovarali prije objave odluke, zaključili smo da razgovor nije nikada bio bitniji - rekao je Pahor te dodao da će nastojati zadržati dijalog kao što su to radili i nakon "prošlih 25 susreta".

- Posao implementacije granice će biti obiman i neće biti lagan posao, kako unutar država tako i između obje države - kazao je Pahor.

Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije donio je u četvrtak odluku da velika većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale pripada Republici Sloveniji te da Slovenija kroz hrvatske teritorijalne vode dobije spojnicu svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora.

 Republika Hrvatska se iz arbitražnog sporazuma povukla temeljem jednoglasne odluke Hrvatskog sabora  krajem srpnja 2015., utvrdivši da je arbitraža nepovratno kontaminirana teškom slovenskom povredom toga postupka, nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

  Hrvatska državna vlast ranije je službeno najavila, a to je u više navrata ponovio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković,  da zbog navedenih razloga nikakvu presudu arbitražnog suda neće priznati.

Komentara 55

SA
Shariel Aron
17:21 29.06.2017.

Mali Janez ,drži se ti crte sredine u Savudrijskoj vali iako bih je ja nazvao Rudolfova vala.

TZ
Tamna zvjezda
17:30 29.06.2017.

Ovaj Cerar, onaj Joško Joras, kao "cirkuski artisti". Zlovenci, vama mora biti jasno da se tu ne pita samo Hrvatska "vlada", pita se cjelokupan Hrvatski narod. Ne likujte unaprijed, i nakon ovog "igrokaza", nemate ništa, ni Savudrijsku Valu, ni izlaz na otvoreno more. Koliko je ta "presuda smiješna, kazuje i to što sudac koji je čitao presudu, sam kaže da Zlovenija dobija i izlaz na otvoreno more kroz Hrvatski dio mora, u kojem će biti koridor širok 2,5 nautičke milje.

MA
malala
17:44 29.06.2017.

Drug Cerar bolje da si ostao u onoj "gluhoj sobi" neg sta se sramotis pred svijetom. Spusti loptu, polako sta si zapjenio i tako nista od tvojih mokrih snova. Prouci vas Atlas iz '91 koji ste sami izdali nakon osamostaljenja s razgranicenjem po sredini Sav. Vale i ne kaki vise.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije