Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Ministrica 'teška' 42 milijarde kuna: Imamo mirovinski sustav koji je teško dalje održavati

Nada Šikić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
06.03.2016.
u 00:01

Tko je zapravo Nada Šikić? Njena životna priča počela je 25. ožujka 1955. u Slavonskom Brodu, kad je rođena

Nada Šikić, ministrica rada i mirovinskoga sustava, nakon prvih koraka pred medijima, u javnoj komunikaciji sada je malo izravnija i opuštenija.

„Nezahvalno je davati intervju uživo, u eter. Često se ne gleda bit onoga što govorite, nego forma“, objašnjava Nada Šikić. Na nedavno neprecizno novinarsko pitanje o tome odakle dolazi novac u ministarstvo koje raspolaže s gotovo 42 milijarde kuna i kako se puni državni proračun, odgovorila je pomalo zbunjeno. Božo Petrov ju je u medijima branio da to ne mora ni znati.

„Godinama sam bila predavač na fakultetu i nije mi bilo strano da mi student postavi pitanje na koje u tom trenutku nemam odgovor. Ja bih rekla da ću za sljedeće predavanje to proučiti i dati točan odgovor jer ne volim improvizirati. Nitko nije zaslužio da mu se da nepotpun odgovor“, smatra ministrica.

No, tko je zapravo Nada Šikić?

Njena životna priča počela je 25. ožujka 1955. u Slavonskom Brodu, kad je rođena. Nada Šikić je po majci češkoga podrijetla. Njen djed Anton Lozert je kao vojnik prije Prvog svjetskog rata došao u Bosnu i Hercegovinu. U Mostaru se oženio Marijom Tadić, koja je 1919. rodila Paulu, majku ministrice Nade Šikić. Po očevoj strani, Šikići su iz Like. Leopold i Marija Šikić su se 1905. doselili iz Like u Slavoniju. Uz ostalu djecu, u Brodu su 1914. dobili Matu, oca današnje ministrice.

Cijeli članak pročitajte u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje!

Iz Večernjeg lista izdvajamo i ove teme:

>> Ispovijest vinkovačkog ginekologa dr. Nikole Kojaka: Izražavam najdublju sućut Matei i njezinoj obitelji, ali ja njezino dijete nisam ubio

>> Ivica Kostović: U hrvatskoj politici nema velikih i idealnih vođa

>> Općina Molve: Za svako dijete dajemo 20 tisuća kuna, i udžbenici su besplatni pa nam se doseljavaju mlade obitelji

>> Reno Sinovčić: Novac je čist i moj je. Zaradio sam ga prodajom ribe i imam ga pravo dati kome hoću. A dao sam ga svom klubu

>> Divljački napad na svećenika Josipa Špehara: “Nasilnik je našeg patera pretukao šipkom, a onda ga svezao poput mumije. Dobro da je ostao živ”

>> Pisac Sead Alić: Nije islamofobija kad napadaju Hasanbegovića. Jer ne napadaju ga zato što je musliman, već zato što je politički neprihvatljiv

>> Tomotaka Takahashi: Ne trebamo se bojati umjetne inteligencije. Uvjeren sam da roboti uz čovjeka mogu egzistirati

Foto: VL

Komentara 54

HB
hr_bombarder
01:59 06.03.2016.

Bit ce puno lakse kad partizanskim sinovima i unucima prestanu isplacivati prvoboracke mirovine!!

JK
ja-kan
07:04 06.03.2016.

U svim uređenim državama postoje jasni gornji i donji limiti mirovina gdje je razlika u državnim mirovinama u pravilu 1:5 npr. u jednoj zemlji EU bliskoj HR min. mirovina je cca 500 E a max cca 2500 E. A kod nas jedni primaju ni 1000 kn. mirovinu a drugi 25.000 kn. mirovinu. Za početak bi trebalo donijeti zakon po kojem se određuje maksimalno najveća mirovina za sve kategorije uključivo i za političare i HRVI a to bi mogao biti iznos od 9.000 kn.

HB
hr_bombarder
02:08 06.03.2016.

Koliko samo kostaju levi forumasi koji zive od socijale i dezuraju 24/7 na tipkovnicama i dijele lekcije lijevo desno i u centar! Drugovi nema bre leba bez motike, vi to ne mozete skuziti zbog propuha u glavi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije