Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zelena oaza zatvorena, a protiv vlasnice podnesena kaznena prijava

Gabrijela Čičković nije imala dozvolu za dva od ukupno tri objekta doma za starije
15. siječnja 2020. u 14:40 5 komentara 1078 prikaza
U požaru u staračkom domu u Andraševcu smrtno stradalo šest osoba
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Obiteljski dom za starije i nemoćne Zelena oaza u Andraševcu pokraj Oroslavja zatvoren je, a protiv vlasnice je inspekcija Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, kazala je ministrica Vesna Bedeković.

U požaru u staračkom domu u Andraševcu smrtno stradalo šest osoba ANDRAŠEVEC Velika tragedija u Zagorju: U požaru staračkog doma poginulo šest osoba

Inspekcija je takav nalaz danas uputila županijskom DORH-u, potvrdili su u Ministarstvu. Na teren su izašli u ponedjeljak.

Ilegalni prostor

– Inspekcija je prijavu podnijela zbog niza utvrđenih nepravilnosti – kažu u Ministarstvu.

Gabrijela Čičković, vlasnica obiteljskog doma u čijem je ilegalnom objektu u zoru u subotu planuo požar u kojem je izgorjelo šestero korisnika, pružala je socijalne usluge smještaja u prostorima za koje nije imala rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta, kakve propisuje Pravilnik o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga.

Osim što su korisnici bili smješteni u ilegalnom prostoru za koji Krapinsko-zagorska županija nije dala nikakvu dozvolu, inspekcija nadležnog ministarstva također je utvrdila i da je u domu bio smješten prevelik broj korisnika.

Članovi obitelji poginulih Užas u Zagorju ‘Da je teta poginula u požaru doznao sam iz medija’

Obiteljski domovi, naime, na smještaj i skrb smiju primiti između pet i najviše dvadeset korisnika i skrbiti o njima, međutim, u andraševačkom domu bilo ih je 50 u ukupno tri objekta. Od toga je samo jedan objekt imao potrebnu dozvolu za rad, odnosno dozvolu o zadovoljenju minimalnih tehničkih uvjeta za smještaj najviše 20 korisnika.

Petstotinjak metara dalje od tog objekta u još dva druga objekta vlasnica Zelene oaze smjestila je još korisnika, a da za te objekte nije ishodila zakonom propisane dozvole. Jedan od ta dva objekta velika je kuća, a kraj nje u dvorištu bila je mala preuređena stara drvena kućica. U nju su smjestili šestero teško pokretnih korisnika koji su stradali u plamenu.

Tijekom vikenda uključio se Centar za socijalnu skrb Donja Stubica, koji je posredovao kako bi se 21 korisnik iz kuće tik do izgorjele privremeno preselio iz tog ilegalnog objekta. Dio su korisnika obitelji odvele, a dio ih je smješten u Domu za starije u Lobor gradu, gdje će ostati najdulje šest mjeseci.

Zagreb: Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao događanja u Splitu Davor Božinović: 'Dom za starije posjetila protupožarna inspekcija 2012. godine'

U izgorjelom su objektu bili smješteni Danica Kovačić (1936.) iz Klenovnika, Ivka Špoljarić (1930.) iz Klanjca, Božidar Bertol (1951.) iz Krušljeva Sela, Jelena Bogović (1916.) iz Krapine, Božena Lovrenčić (1935.) iz Začretja i Darinka Bekina (1938.) iz Gornje Stubice.

Tražili izmjene Zakona

Obiteljske domove mogu otvarati fizičke osobe, udruge i vjerske zajednice, a ti su oblici pružatelja socijalnih usluga već dulje vrijeme siva zona jer njihov rad ne podliježe kontrolama sustava osim u slučaju prijave. To će se znatno pooštriti novim Zakonom o socijalnoj skrbi, najavili su iz resornog ministarstva.

Sindikat umirovljenika i Hrvatska komora socijalnih radnika tražili su i prije da se obiteljskim domovima propiše obveza sudjelovanja socijalnog radnika u njihovu radu kao i znatno jaču kontrolu rada. To se tražilo i pri lanjskim izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, međutim, nije prihvaćeno jer su tada napravljene samo neke tehničke preinake, a cjeloviti zakon pripreman je za prvi dio 2020. godine.

U požaru u staračkom domu u Andraševcu smrtno stradalo šest osoba nakon tragedije u Andraševcu Vlasnica doma na mobitel se ne javlja ni prijateljima

Pravilnik o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga, među ostalim, propisuje da se usluge smještaja u obiteljskom domu mogu pružati u kući u kojoj živi osnivač doma, a iznimno u drugoj kući, i to samo ako je ona do 50 metara udaljena, a svi korisnici imaju 24-satnu skrb.

Video: U požaru u staračkom domu smrtno stradalo šestero ljudi 
pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
 • Avatar kokobil
  kokobil:

  Podnesena kaznena prijava protiv vlasnice.očekivano!Hoće li biti podnesena kaznena prijava i protiv osoba koje su nečinjenjem (nekontroliranjem doma) direktno suodgovorni za posljedice.Vršenje nadzora im je zakonska obveza.izgovor kako nema dovoljno inspektora zapravo pojačava odgovornost.ministarstvo je jedino odgovorno što nema dovoljno ... prikaži još! inspektora.Nije li to razlog za ostavku?

 • Najam krova:

  Ministrica je prvi dan nakon požara izjavila da ona (ili njeno ministarstvo) nije nadležna. Sramota. Zašto se došla slikati na zgarište?

 • Avatar kokobil
  kokobil:

  Nekakav,do novog zapošljavanja je trebalo doći u ministarstvu demografije (naročito nakon požara u domu u Bjelovaru),a ne u inspektoratu.Zar bi desetak novozaposlenih i nekoliko automobila bili prevelik trošak za državu,pogotovo kad se radi o brizi za naše najstarije?