Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
6 OSOBA POGINULO

Zelena oaza zatvorena, a protiv vlasnice podnesena kaznena prijava

U požaru u staračkom domu u Andraševcu smrtno stradalo šest osoba
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/8
15.01.2020.
u 14:40

Gabrijela Čičković nije imala dozvolu za dva od ukupno tri objekta doma za starije

Obiteljski dom za starije i nemoćne Zelena oaza u Andraševcu pokraj Oroslavja zatvoren je, a protiv vlasnice je inspekcija Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, kazala je ministrica Vesna Bedeković.

Inspekcija je takav nalaz danas uputila županijskom DORH-u, potvrdili su u Ministarstvu. Na teren su izašli u ponedjeljak.

Ilegalni prostor

– Inspekcija je prijavu podnijela zbog niza utvrđenih nepravilnosti – kažu u Ministarstvu.

Gabrijela Čičković, vlasnica obiteljskog doma u čijem je ilegalnom objektu u zoru u subotu planuo požar u kojem je izgorjelo šestero korisnika, pružala je socijalne usluge smještaja u prostorima za koje nije imala rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta, kakve propisuje Pravilnik o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga.

Osim što su korisnici bili smješteni u ilegalnom prostoru za koji Krapinsko-zagorska županija nije dala nikakvu dozvolu, inspekcija nadležnog ministarstva također je utvrdila i da je u domu bio smješten prevelik broj korisnika.

Obiteljski domovi, naime, na smještaj i skrb smiju primiti između pet i najviše dvadeset korisnika i skrbiti o njima, međutim, u andraševačkom domu bilo ih je 50 u ukupno tri objekta. Od toga je samo jedan objekt imao potrebnu dozvolu za rad, odnosno dozvolu o zadovoljenju minimalnih tehničkih uvjeta za smještaj najviše 20 korisnika.

Petstotinjak metara dalje od tog objekta u još dva druga objekta vlasnica Zelene oaze smjestila je još korisnika, a da za te objekte nije ishodila zakonom propisane dozvole. Jedan od ta dva objekta velika je kuća, a kraj nje u dvorištu bila je mala preuređena stara drvena kućica. U nju su smjestili šestero teško pokretnih korisnika koji su stradali u plamenu.

Tijekom vikenda uključio se Centar za socijalnu skrb Donja Stubica, koji je posredovao kako bi se 21 korisnik iz kuće tik do izgorjele privremeno preselio iz tog ilegalnog objekta. Dio su korisnika obitelji odvele, a dio ih je smješten u Domu za starije u Lobor gradu, gdje će ostati najdulje šest mjeseci.

U izgorjelom su objektu bili smješteni Danica Kovačić (1936.) iz Klenovnika, Ivka Špoljarić (1930.) iz Klanjca, Božidar Bertol (1951.) iz Krušljeva Sela, Jelena Bogović (1916.) iz Krapine, Božena Lovrenčić (1935.) iz Začretja i Darinka Bekina (1938.) iz Gornje Stubice.

Tražili izmjene Zakona

Obiteljske domove mogu otvarati fizičke osobe, udruge i vjerske zajednice, a ti su oblici pružatelja socijalnih usluga već dulje vrijeme siva zona jer njihov rad ne podliježe kontrolama sustava osim u slučaju prijave. To će se znatno pooštriti novim Zakonom o socijalnoj skrbi, najavili su iz resornog ministarstva.

Sindikat umirovljenika i Hrvatska komora socijalnih radnika tražili su i prije da se obiteljskim domovima propiše obveza sudjelovanja socijalnog radnika u njihovu radu kao i znatno jaču kontrolu rada. To se tražilo i pri lanjskim izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, međutim, nije prihvaćeno jer su tada napravljene samo neke tehničke preinake, a cjeloviti zakon pripreman je za prvi dio 2020. godine.

Pravilnik o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga, među ostalim, propisuje da se usluge smještaja u obiteljskom domu mogu pružati u kući u kojoj živi osnivač doma, a iznimno u drugoj kući, i to samo ako je ona do 50 metara udaljena, a svi korisnici imaju 24-satnu skrb.

Video: U požaru u staračkom domu smrtno stradalo šestero ljudi



 

Komentara 5

Avatar kokobil
kokobil
11:50 15.01.2020.

Podnesena kaznena prijava protiv vlasnice.očekivano!Hoće li biti podnesena kaznena prijava i protiv osoba koje su nečinjenjem (nekontroliranjem doma) direktno suodgovorni za posljedice.Vršenje nadzora im je zakonska obveza.izgovor kako nema dovoljno inspektora zapravo pojačava odgovornost.ministarstvo je jedino odgovorno što nema dovoljno inspektora.Nije li to razlog za ostavku?

NK
Najam krova
12:13 15.01.2020.

Ministrica je prvi dan nakon požara izjavila da ona (ili njeno ministarstvo) nije nadležna. Sramota. Zašto se došla slikati na zgarište?

Avatar kokobil
kokobil
15:27 15.01.2020.

Nekakav,do novog zapošljavanja je trebalo doći u ministarstvu demografije (naročito nakon požara u domu u Bjelovaru),a ne u inspektoratu.Zar bi desetak novozaposlenih i nekoliko automobila bili prevelik trošak za državu,pogotovo kad se radi o brizi za naše najstarije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije