Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Amerikanci: Rusi ispaljuju rakete s uklonjenim nuklearnim bojevim glavama; Medvedev poslao upozorenje NATO-u

The Ukrainian Army live and fight in the winter in Southern Donbas
Foto: LEAH MILLIS/REUTERS
1/12
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.11.2022.
u 22:42

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je svoje sugrađane na nove ruske napade ovog tjedna koji bi mogli biti jednako loši kao prošlotjedni, najgori dosad, koji su milijune ljudi ostavili bez grijanja, vode i struje.

Rusija gađa raketama ukrajinsku energetsku infrastrukturu od početka listopada, a komunalne službe bore se da uspostave opskrbu električnom energijom u glavnom gradu. 

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja: 

22:32 - Rusija ispaljuje zastarjele krstareće projektile, kojima je uklonila nuklearne bojeve glave, prema metama u Ukrajini kako bi iscrpila kijevske zalihe protuzračne obrane, rekao je viši američki vojni dužnosnik u utorak.

Dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, komentirao je izvješće britanske vojne obavještajne službe od 26. studenoga, u kojem stoji da Rusija "vjerojatno" uklanja nuklearne bojeve glave s krstarećih raketa i ispaljuje ih prema Ukrajini.

To se izvješće pozvalo na javno dostupne fotografije, koje prikazuju olupine krstarećeg projektila lansiranog iz zraka prema Ukrajini, koji je izgledao kao projektil iz 1980-ih tada naoružan nuklearnom bojevom glavom.

Britansko ministarstvo obrane je dodalo da je bojeva glava vjerojatno zamijenjena balastom, a takav će projektil izazvati štetu kinetičkom energijom projektila i nepotrošenim gorivom.

"To je zasigurno nešto što (Rusi) pokušavaju učiniti kako bi smanjili učinke protuzračnih obrambenih sustava koje koriste Ukrajinci", rekao je američki vojni dužnosnik za novinare u Pentagonu.

On je prvi američki dužnosnik koji je komentirao britansko izvješće.

Pentagon je rekao da je porast broja ruskih raketnih napada u Ukrajini dijelom uzrokovan namjerom da se iscrpi ukrajinska protuzračna obrana i konačno ostvari zračna nadmoć nad ukrajinskim oružanim snagama.

Sjedinjene Američke Države i drugi saveznici se stoga usredotočuju na opskrbljivanje Ukrajine protuzračnim naoružanjem.

Viši američki obrambeni dužnosnik, koji je također pristao govoriti pod uvjetom anonimnosti na brifingu u utorak, potvrdio je da je sustav protuzračne obrane Patriot jedan od mnogih primjera naoružanja koje dolazi u obzir kada je u pitanju pomoć Kijevu u obrani od ruskih raketa.

SAD je već dostavio niz protuzračne opreme Ukrajini, uključujući protuzračne obrambene sustave, više od 1.400 protuzračnih sustava Stinger te radare.


21:23 - Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je u utorak NATO neka Ukrajini ne šalje proturaketne obrambene sustave Patriot jer će postati legitimna meta te je nazvao savez "kriminalnim entitetom" jer "ekstremističke režime" opskrbljuje oružjem.

Medvedev, koji se predstavljao kao liberalni modernizator dok je bio predsjednik Rusije od 2008. do 2012., postao je jedan od najvećih huškača ruskog rata u Ukrajini te redovito objavljuje oštre optužbe protiv zapada na društvenim mrežama.

"Bude li NATO, kao što je (glavni tajnik NATO-a Jens) Stoltenberg naznačio, opskrbljivao ukrajinske fanatike sustavima Patriot i osobljem NATO-a, oni će odmah postati legitimna meta naših oružanih snaga", napisao je Medvedev na komunikacijskoj platformi Telegram.

Nejasno je hoće li meta postati sustavi Patriot, ukrajinske snage ili osoblje NATO-a, piše Reuters.

"Civilizirani svijet ne treba ovu organizaciju. Ona se mora pokajati čovječanstvu i biti raspuštena kao kriminalni entitet", napisao je Medvedev u ranijoj objavi.

Ukrajina je od svojih zapadnih partnera zatražila protuzračno obrambeno naoružanje, uključujući sustave Patriot američke proizvodnje, kako bi se zaštitila od ruskih napada na svoju energetsku infrastrukturu.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a okupljeni na sastanku u Bukureštu u utorak su osudili ruske "stalne i nesavjesne napade na ukrajinsku civilnu i energetsku infrastrukturu" i obvezali se proširiti podršku Kijevu.


18:36 - Skupina G7 planira uspostaviti mrežu za koordinaciju istraga ratnih zločina u Ukrajini.

Nakon sastanka ministara pravosuđa G7 u Berlinu, u zajedničkoj deklaraciji stoji da će u svakoj državi postojati središnja nacionalna kontakt točka za procesuiranje međunarodnih zločina

"Sudsko ispitivanje zločina počinjenih u Ukrajini trajat će godinama, možda čak i desetljećima. Ali bit ćemo dobro pripremljeni – i ustrajat ćemo koliko god bude potrebno'', poručio je njemački ministar pravosuđa Marco Buschmann.

Dodao je da bi mreža značila da se dokazi mogu dijeliti među državama i međunarodnim organizacijama. 

Žrtve seksualnog zlostavljanja treba evidentirati na način da to bude prihvatljivo na sudu kako bi iskaz davali samo jednom, rekao je.


16:43 - Ukrajina je pritvorila zamjenika čelnika novooslobođenog gradskog vijeća Hersona zbog sumnje da je pomagao i podržavao ruske okupacijske snage koje su preuzele kontrolu nad gradom u ožujku, rekao je ukrajinski državni tužitelj.

Reuters je izvijestio da je dužnosnik Hersona, surađivao s okupacijskim vlastima i pomagao u funkcioniranju javnih službi pod Rusima, prema tužitelju.

Dužnosnik se sada suočava s kaznom do 12 godina zatvora. Dužnosnik je bio u pritvoru, ali je mogao platiti jamčevinu, rekao je tužitelj.

Ukrajina je proglasila oslobađanje Hersona 11. studenog nakon što su se ruske snage koje su u veljači izvršile invaziju na Ukrajinu povukle iz grada na jugu zemlje i prešle na drugu stranu rijeke Dnjepar.


16:26 - Rusija pokušava natjerati Sjedinjene Države da shvate kako sve veća uključenost Washingtona u rat u Ukrajini nosi sve veće rizike, rekao je u utorak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, objavile su ruske novinske agencije, prenosi Reuters.

Moskva se opetovano žalila da zapadna vojna potpora Ukrajini odugovlači sukob, dok postoji i rizik od izravnog sukoba između Rusije i Zapada.

"Šaljemo signale Amerikancima da je njihova linija eskalacije i sve dubljeg uplitanja u ovaj sukob prepuna strašnih posljedica. Rizici rastu", kazao je Rjabkov, prenosi ruska agencija Interfax.

Kijev i Zapad poručuju da je Rusija odgovorna za svaku dodatnu eskalaciju nakon što je ničim izazvana izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače, okupirala dodatne dijelove ukrajinskog teritorija i prijetila da će upotrijebiti nuklearno oružje.

Rjabkov je rekao da nema dijaloga između Washingtona i Moskve, ali da se "periodično izmjenjuju signali".

On ne zna za kontakte putem "vruće linije" između ruske i američke vojske uspostavljene na početku ruske invazije na Ukrajinu.

Američki dužnosnik rekao je Reutersu ranije u utorak da je posebna linija komunikacije između ruske i američke vojske korištena jednom od početka rata.

"Ne vodimo nikakav dijalog sa Sjedinjenim Državama o temi Ukrajine jer su naši stavovi radikalno različiti", rekao je Rjabkov.


15:20 - Sve veća uključenost SAD-a u rat u Ukrajini donijet će sve veće rizike, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov. Dodao je kako između Rusije i SAD-a nije bilo dijaloga o Ukrajini jer dvije strane imaju "radikalno različita stajališta". SAD je uložio milijarde dolara u pomoć Ukrajini, uključujući pružanje visokotehnološkog oružja. Međutim, kao i druge zemlje NATO-a, oklijevala je izravno se uključiti u rat kako bi izbjegla uvlačenje u sukob.


14:18 - Rusija nije imala drugog izbora nego odgoditi sastanak o nuklearnom razoružanju, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov. Sastanak se trebao održati u Kairu od 29. studenoga do 6. prosinca. Dan ranije rusko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je odgodu događaja za kasniji datum. "Uglavnom, situacija se razvila tako da nismo imali drugog izbora. Odluka je donesena na političkoj razini", rekao je.

Prema riječima diplomata, po nekim pitanjima Sjedinjene Države nisu željele primiti signale iz Rusije. Tako se Moskva i Washington na kraju nisu u potpunosti složili oko programa rada komisije, prenose RIA Novosti.

"Vidjeli smo usredotočenost Amerikanaca isključivo na temu nastavka inspekcija prema START-u. U međuvremenu, za nas je prioritet bio i ostaje rješenje drugih pitanja, uključujući pitanja vezana uz nagodbu prema ugovoru", naglasio je Ryabkov 

Rusija je, kako je istaknuo zamjenik ministra, više puta objasnila svoje stajalište i bit tvrdnji protiv Sjedinjenih Država : Moskva nije vidjela ni najmanju želju američke strane da ide dalje u tom smjeru.

"Bili smo suočeni sa situacijom u kojoj su naše američke kolege u nizu područja pokazale ne samo nespremnost da percipiraju naše signale i uzmu u obzir naše prioritete, već su djelovale u suprotnom smjeru", rekao je diplomat.

Istodobno je napomenuo da Rusija ne otkazuje, već odgađa sastanak o START-u, novi datumi bit će predloženi nakon nekog vremena.


14:13 - Kina je rekla da je voljna uspostaviti bliže partnerstvo s Rusijom u vezi s energetskim pitanjima kako bi osigurala globalnu energetsku sigurnost. Predsjednik Xi Jinping objavio je to baš u trenutku kada se grupacija G7 priprema nametnuti nove mjere za ruski izvoz nafte.

Državna televizija CCTV prenijela je njegove komentare iznesene u poruci Četvrtom kinesko-ruskom energetskom forumu.

"Kina je voljna surađivati s Rusijom na stvaranju bližeg energetskog partnerstva, promicanju razvoja čiste i zelene energije i zajedničkom održavanju međunarodne energetske sigurnosti i stabilnosti lanaca opskrbe industrije", navodno je rekao gospodin Xi.

Ova izjava može predstavljati razočarenje za one koji gaje nade da će se Kina možda pokušati distancirati od problematične invazije Vladimira Putina na Ukrajinu.

Međutim, moguće je da su primjedbe uvelike simbolične i da ne odražavaju značajniji razvoj odnosa između savezničkih zemalja.

12:46 - Sigurnosni i obrambeni analitičar rekao je da izgleda da Rusija planira "neke prilično velike zračne napade" u Ukrajini. Govoreći o najnovijim događanjima na bojnom polju, profesor Michael Clarke rekao je za Sky News: "Čini se da Rusi pripremaju neke velike zračne napade".

Dodao je da će borbe u istočnom gradu Donjecku i dalje biti "vrlo žestoke" i da je to "jedino mjesto gdje napreduju".

12:39 - Sirene za zračnu uzbunu oglasile su se diljem Ukrajine, ali nije bilo izravnih izvješća o novim ruskim raketnim napadima. Uslijedilo je to nakon upozorenja dužnosnika da bi Rusija mogla pripremati novi val raketnih i bespilotnih napada. Vitaliy Kim, guverner regije Mikolajiv u južnoj Ukrajini, rekao je: "Prošli put su Rusi također maskirali napad kao trenažni let... Da vidimo."

Na Telegramu je Oleksiy Kuleba, šef kijevske regionalne vojne uprave, isprva upozorio sve u kijevskoj regiji da odu u "skloništa i sigurna mjesta". 

12:20 - Prva potpredsjednica ukrajinske vlade ustvrdila je da su ruski vojnici silovali djevojčicu od pet godina i Ukrajinku od 76 godina. Yulia Svyrydenko rekla je za Sky News da je čula razne priče ukrajinskih djevojaka i žena koje su bile žrtve seksualnog nasilja tijekom rata. Na pitanje kako su ruski vojnici tretirali žene, Svyrydenko je rekla: "To je užasno. Razgovarali smo o pričama silovanih žena i djece. Najmlađa je bila priča o petogodišnjoj djevojčici, a najstarija žena je imala 76 godina. A to su strašne priče i svijet bi trebao znati za njih i treba reagirati. Ovdje sam da naglasim nužnost sankcija Rusiji i da nas se nastavi opskrbljivati ​​oružjem kako bismo ovaj rat završili pobjedom. Naši ljudi mnogo pate, žene i djeca. Cijeli svijet se priprema za Božić, a Ukrajina se priprema za nova granatiranja", kazala je. 

11:22 - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Putin "ne uspijeva" u Ukrajini i da Rusija pokušava iskoristiti zimu kao oružje. Dodao je da su saveznici bloka isporučili generatore i rezervne dijelove kako bi pomogli Kijevu da obnovi svoja oštećena energetska postrojenja.

Ministri vanjskih poslova NATO-a danas se sastaju u Rumunjskoj kako bi pridobili dodatnu potporu Ukrajini, dok Rusija nastavlja napadati njezinu energetsku infrastrukturu.

11:20 - Iako je Rusija doživjela neuspjehe na bojnom polju nakon ukrajinske protuofenzive, bila je uvelike učinkovita u korištenju dronova za napade na svoje mete. Članak Washington Posta govori o tome kako su ukrajinske snage uništavale rusku flotu koju je izgradio Iran i skupljale ostatke kako bi ih analizirale.

Ukrajinski čelnici optužili su Rusiju da koristi iranske dronove "kamikaze" Shahed-136, koji eksplodiraju pri udaru.

Lovci na bespilotne letjelice rekli su za The Washington Post da su Shahedi prvotno oboreni na dnevnom svjetlu pa sada većina njih leti između ponoći i zore. Jedinice za borbu protiv bespilotnih letjelica, koje se sastoje od otprilike šest članova, dodale su da rotiraju noćne smjene u južnom gradu Mikolajivu.

Lovci na dronove dolaze iz raznih sredina, uključujući bivše ukrajinske policajce, vojnike i poljoprivrednike.

Paul Lushenko, potpukovnik američke vojske i doktorand na Sveučilištu Cornell koji proučava ratovanje bespilotnim letjelicama, rekao je za Post da je riskiranje aviona vrijednih više milijuna dolara na bespilotnim letjelicama od 20.000 dolara "potpuno rasipanje" i da je najbolji pristup bio da ih se obori mitraljezima dok zapadni sustavi protuzračne obrane potpuno su operativni.

Dronovi se prepoznaju po buci, a zatim se obaraju mitraljezima. Post piše da je većina Shaheda koji lebde iznad Mikolajeva lansirana s Krima, prema jedinicama za borbu protiv dronova. Iran je priznao da je opskrbio Moskvu bespilotnim letjelicama, ali je rekao da su one poslane prije rata u Ukrajinim prenosi Sky News.

11:10 - Rusija razgovara o potencijalnoj "plinskoj uniji" s Kazahstanom i Uzbekistanom kako bi se povećala isporuka plina između triju zemalja i ista ponudila drugim kupcima, uključujući Kinu, objavila je utorak novinska agencija Interfax pozivajući se na izjavu potpredsjednika ruske vlade Aleksandera Novaka.

Novak nije pojasnio što bi plinska unija podrazumijevala ni u kojoj su fazi razgovori.

Glasnogovornik kazahstanskog predsjednika Kasima-Žomarta Tokajeva rekao je u utorak da je ruski predsjednik Vladimir Putin predložio tu ideju Tokajevu na sastanku u ponedjeljak, ali ni on nije iznio nikakve detalje.

Rusija je veliki izvoznik prirodnog plina, a Uzbekistan i Kazahstan proizvode otprilike onoliko koliko troše. Dvije zemlje povezane su plinovodom s Rusijom, a odvojeni plinovod prolazi kroz obje na putu do Kine.

No oba plinovoda većinom crpe plin iz Turkmenistana, dok Kazahstan i Uzbekistan nikada nisu prijavili ikakve tranzitne isporuke ruskog plina u Kinu ili bilo koje druge zemlje.

9:52 - Bivši načelnik britanske vojske rekao je za Sky News da se Rusija "ukopava" dok zima postavlja izazove kijevskim snagama u Hersonu.

 "Rusi znaju da su u zaostatku i znaju da si ne mogu priuštiti daljnje neuspjehe i zato se, posebno s zimom koja stavlja Ukrajinu u svoj zahvat, jako ukopavaju", kazao je bivši načelnik Glavnog stožera Lord Dannatt.

Dodao je da dok su ukrajinske snage uspjele ponovno zauzeti južni grad Herson prije nekoliko tjedana, sada će se "boriti" da pređu rijeku Dnjepar na istok kako bi napale Rusiju - gdje se Moskva ukopava "u stilu Prvog svjetskog rata sustavi rovova".

Lord Dannatt je naglasio važnost da ukrajinske snage potisnu Rusiju od grada Hersona, jer su trenutno "još uvijek u dometu ruskog topništva". Kombinacija oštrih zimskih temperatura u Ukrajini zajedno s upornim ruskim napadima na energetske sustave zemlje, zbog kojih su milijuni ljudi ostali bez grijanja i struje, zabrinuli su ukrajinske dužnosnike i Zapad.

Lord Dannatt je dodao da Zapad "apsolutno mora nastaviti podržavati Ukrajinu" i da će saveznici morati razmotriti koliko su još vojne opreme voljni isporučiti.

9:33 -  Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su njegove snage u posljednja 24 sata odbile ruske napade u regijama uključujući Donjeck i Luhansk na istoku zemlje. U izvješću o razvoju događaja na prvoj liniji, dodaje se da su područja u regiji Harkiv, na sjeveroistoku, pogođena minobacačkom i raketnom topničkom vatrom.

9:00 - Ukrajinske vlasti istražuju mjesta na kojima se navodno odvijalo mučenje u gradu Hersonu. Više od dva tjedna nakon što su se Rusi povukli iz grada, istražitelji kažu da je pronađeno pet soba za mučenje u Hersonu i još najmanje četiri u široj regiji.

Ukrajinci tvrde da su ih zatvarali, tukli, davali im elektrošokove, ispitivali i prijetili smrću. Ukrajinska nacionalna policija kaže da su ruski vojnici u nedavno okupiranim područjima Hersona počinili više od 460 ratnih zločina.

8:25 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva priopćilo je kako je vjerojatno da su ruske snage u posljednja tri mjeseca uglavnom prestale biti raspoređene kao bataljonske taktičke skupine (BTG). U svom dnevnom obavještajnom izvješću, ministarstvo je reklo da je nekoliko slabosti koncepta BTG razotkriveno u dosadašnjem ratu. Prema Kraljevskom institutu ujedinjenih službi za obrambene i sigurnosne studije, BTG-ovi su dio ruskog višeslojnog sustava borbene spremnosti.

Oni su "predviđeni da u svakom trenutku budu spremni za provedbu borbenih i posebnih zadaća, posebno u početnom razdoblju rata, dok se ostatak snaga priprema za borbu".

8:15 - Ukrajinski predsjednik obećao je da njegova zemlja "nikada neće biti mjesto razaranja" i upozorio na kontinuirane napade Rusije na energetsku infrastrukturu. Volodimir Zelenski je u svom noćnom obraćanju rekao da je Rusija granatirala Herson i da je u roku od tjedan dana Moskva 258 puta pucala na 30 naselja u regiji.

 "Ukrajina nikada neće biti mjesto za pustoš. Ukrajina nikada neće prihvatiti naredbe od ovih 'drugova' iz Moskve. Učinit ćemo sve da obnovimo svaki objekt, svaku kuću, svako poduzeće koje su uništili okupatori", poručio je.

8:00 - Šef NATO-a Jens Stoltenberg pozvat će saveznike da obećaju dodatnu zimsku pomoć Kijevu na sastanku u utorak i srijedu, nakon što je ukrajinski predsjednik poručio građanima da se pripreme za još jedan tjedan hladnoće i mraka zbog ruskih napada na infrastrukturu.

Sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a u Bukureštu usredotočit će se na povećanje vojne pomoći Ukrajini,  poput slanja sustava protuzračne obrane i streljiva, iako diplomati priznaju probleme s opskrbom i kapacitetima, ali također raspravljaju i drugoj vrsti pomoći.

Dio ove druge vrste pomoći - roba poput goriva, medicinskih potrepština, zimske opreme i ometača za bespilotne letjelice - isporučen je kroz paket pomoći NATO-a kojem saveznici mogu pridonijeti i koji Stoltenberg namjerava povećati.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je svoje sugrađane na nove ruske napade ovog tjedna koji bi mogli biti jednako loši kao prošlotjedni, najgori dosad, koji su milijune ljudi ostavili bez grijanja, vode i struje.

Rusija priznaje da je ciljala ukrajinsku infrastrukturu. Poriče da su joj meta civili.

"Ovo će biti užasna zima za Ukrajinu, stoga radimo na jačanju naše podrške da bude otporna", rekao je visoki europski diplomat.

Njemačka, koja predsjeda Skupinom G7, također je zakazala sastanak G7 s nekim partnerima na marginama sastanka NATO-a dok vrši pritisak za nalaženje načina za ubrzavanje obnove ukrajinske energetske infrastrukture.

S vojne strane, NATO i dalje tjera proizvođače oružja da ubrzaju proizvodnju, ali drugi diplomat upozorio je da ima sve više problema s kapacitetom opskrbe.

"Činimo sve što možemo glede isporuka, ali imamo stvaran problem. Ukrajinci to znaju. Čak i američka industrija oružja unatoč svojoj snazi ​​ima problema", rekao je diplomat.

Ministri će također raspravljati o zahtjevu Ukrajine za članstvo u NATO-u. Međutim, vjerojatno će samo potvrditi politiku otvorenih vrata saveza, dok se članstvo u NATO-u za ratom razorenu zemlju još čini daleko.

Godine 2008. na samitu NATO-a u istoj Palači parlamenta u Bukureštu, izgrađenoj pod diktatorom Nicolaeom Ceaucescuom koji je svrgnut 1989., dogovoreno je da će Ukrajina jednom postati članica saveza.

Međutim, čelnici nisu poduzeli nikakve konkretne korake kao što je davanje akcijskog plana za članstvo Kijevu koji bi odredio vremenski raspored za približavanje zemlje NATO-u.

Ministri NATO-a također će razgovarati o tome kako ojačati otpornost društva, nekoliko dana nakon što je Stoltenberg upozorio zapadne zemlje da moraju paziti da ne stvore nove ovisnosti o Kini dok se odvikavaju od ruske opskrbe energijom.

7:50 - Kijev planira postaviti božićna drvca, bez lampica, po cijelom oštećenom gradu i tako iskazati prkos ruskim napadima na infrastrukturu zbog kojih dijelovi grada ostaju bez struje, rekli su dužnosnici.

"Nitko neće otkazati Novu godinu i Božić, u gradu bi trebala biti prisutna atmosfera dočeka", izjavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko u intervjuu za novinsku agenciju RBC-Ukrajina.  "Ne možemo dopustiti Putinu da nam ukrade Božić", poručio je Kličko.

Sergej Kovalenko, glavni izvršni direktor tvrtke YASNO, koja opskrbljuje Kijev električnom energijom, objavio je na svojoj Facebook stranici da će zbog uštede električne energije drvca biti bez iluminacija i vijenaca.

"Bit će to energetski najodgovornija novogodišnja i božićna drvca, ali svejedno za sve nas", napisao je Kovalenko.

Kličko je rekao da neće biti masovnih okupljanja ni koncerata - uobičajenih na dočeku Nove godine. Gradske tvrtke sponzorirat će drvca u cijelom Kijevu, uključujući i na Sofijskom trgu u starom dijelu grada.

“Posebno će biti postavljena božićna drvca koja će podsjećati našu djecu na novogodišnje raspoloženje”, rekao je gradonačelnik.

Rusija gađa raketama ukrajinsku energetsku infrastrukturu od početka listopada, a komunalne službe bore se da uspostave opskrbu električnom energijom u glavnom gradu. 

U gradu koji je prije rata imao 2,8 milijuna stanovnika, po zimskoj hladnoći traje borba s prekidima u opskrbi električnom energijom i centralnim grijanjem.

Komentara 142

TE
Templo
19:13 29.11.2022.

Znaci Zapad ne treba slati oruzje Ukrajincima, kako bi ih Rusi pobili bez odugovlacenja pa ce onda u svijetu zavladati mir, poljubci, cvijece....

DU
Deleted user
22:42 29.11.2022.

svi nesto cekaju da dodje zima, da se nato ukljuci da rusi svrgnu putina a jedino sto ce docekati je proljece jer vrijeme nije stalo niti zbog ijednog rata. a zima ko zima nije samo ova jedna bit ce i njih vise.

DU
Deleted user
22:47 29.11.2022.

nakon ovakve vijesti mozemo se vrlo brzo radovati kraju rata jer ako je doslo do toga rusija ima jos za 5 dana i gotovo. znaci to je gotovo sad se mozemo posvetiti svjetskom prvenstvu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije