Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznanje herojima

Ministri u Vukovaru: Uvodimo novo odličje Domovinsko​g rata

ministri u vukovaru (1)
Vlada HR/Facebook
27.03.2012.
u 13:30

Registar branitelja sigurno će biti objavljen, u tijeku je priprema svih zakonskih preduvjeta za taj posao, rekao je ministar Matić

U sklopu svojih redovitih aktivnosti danas su četvorica ministara iz Vlade RH Predrag Matić, Ante Kotromanović, Veljko Ostojić i Rajko Ostojić posjetili Vukovar. Za posjeta Vukovaru ministri su položili vijence na spomen-obilježju masovne grobnice na Ovčari i na Memorijalnom groblju, posjetili su Spomen-dom Ovčaru, vukovarsku bolnicu, vojarnu, ali i razgovarali s braniteljima i turističkim djelatnicima.

Prema najavama ministra branitelja Predraga Matića, uskoro će biti ustrojeno novo odlikovanje namijenjeno najzaslužnijim pojedincima iz Domovinskoga rata.

– To je jedno od obećanja Kukuriku koalicije i ono će sada biti ispunjeno. Odlikovanje će se najvjerojatnije zvati Junak ili Heroj Domovinskoga rata i nosit će ime po Blagi Zadri, prvome zapovjedniku i osobi koja je prepoznata kao takva tijekom rata. Bit će pozicioniran iznad odlikovanja Nikola Šubić Zrinski i Reda kneza Domagoja i dodjeljivat će se najzaslužnijim osobama iz Domovinskog rata. Kriteriji za njegovu dodjelu bit će strogi, ali siguran sam da imamo osoba koje ispunjavaju sve te kriterije kako bi mogle dobiti to odlikovanje – rekao je Matić ponavljajući da će Registar branitelja sigurno biti objavljen te da je u tijeku priprema svih zakonskih preduvjeta za taj posao.

Istaknuo je da ima potporu vukovarskih branitelja za objavu registra te da su oni prvi za takvo što jer su podnijeli najveću žrtvu za stvaranje slobodne Hrvatske.

 – Objavom branitelja građani će doznati imena onih koji su zaslužni za stvaranje Hrvatske i kojima će se u svako doba moći javno pokloniti – rekao je Matić.

Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je da, otkako je stupio na mjesto ministra, nastavlja s uvođenjem reda u ministarstvo te da će 2014. godine MORH dobiti svoju konačnu verziju.

– Cilj nam je stvoriti Hrvatsku vojsku koja će za mrvicu biti manja, ali u administraciji, i koja će biti spremna odgovoriti svim izazovima i zadaćama koji se pred nju postavljaju ili bi se mogli postavljati. Radit ćemo na jačanju specijalnih postrojbi, do kraja godine donijet ćemo odluku o višenamjenskom borbenom zrakoplovu, uvesti novu jurišnu pušku kao i donijeti odluku o dva nova ophodna broda za ratnu mornaricu – najavio je Kotromanović.

Rekao je i da je u prvih sto dana otkako je na čelnom mjestu ministarstva provedena mini reforma MORH-a koji je smanjen za 200-ak ljudi kao i da će do kraja godine u mirovine otići osam generala i 20-ak brigadira.

Govoreći o planovima, istaknuo je i donošenje niza zakona, uređivanje skladišta za tisuće tona granata, ali i nadu da će do kraja njegova ministarskog mandata Hrvatska dobiti i prvu ženu generala HV-a.

Ministar zdravstva Rajko Ostojić, obraćajući se novinarima, rekao je da vukovarska bolnica svakako ima svoju budućnost ne samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji nego i u cijeloj Slavoniji te da će u suradnji s bolnicama u Osijeku i Vinkovcima raditi na skraćivanju lista čekanja.

Za svojeg posjeta Vukovaru ministar turizma susreo se s turističkim djelatnicima razgovarajući o potencijalnim projektima koji bi doveli do jačanja turizma. Čestitao je turističkim djelatnicima iz Vukovara na brojnim nagradama koje su dobili posljednjih mjeseci te napomenuo da je Vukovar jedna od tri lokacije u Hrvatskoj koje su izazvale poseban interes japanskih turističkih djelatnika. Istaknuo je i mogućnost daljnjeg razvoja ratnog turizma napominjući da se događanja u ratnom Vukovaru mogu shvatiti tek kada se posjete mjesta stradanja poput Ovčare, Memorijalnog groblja…

Komentara 183

TV
tiha voda
15:55 27.03.2012.

Šta to ovi sada muljaju, novo odličje? Dajte ljudima da pristojno žive, vaše odličje je neužitno! Ovi nisu normalni ljudi, čini mi se da svi imaju PTSP.

AN
Antiflašist
15:55 27.03.2012.

Odvjetnik Zvonimir Hodak kaze za jednog gore da je mobilizirani dragovoljac. Kako nema reakcije mobiliziranog dragovoljca onda je to vjerovatno istina.

IN
Infinion
16:44 27.03.2012.

Vec vidim velike ratnike matica i kotromanovica kako jedan drugome stavljaju odlicja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije