Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravobraniteljica upozoravala

Ministarstvo je 2 godine znalo za problem u Psihijatrijskoj bolnici?

Milan Kujundžić
Luka Stanzl/PIXSELL
06.10.2018.
u 18:26

Ministarstvo nikad nije odgovorilo i reagiralo na njen upit

Nakon izvješća Odbora za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja Vijeća Europe u kojem se opisuju neadekvatni uvjeti u Psihijatrijskoj bolnici u Kukuljićevoj ulici sada se javila i pravobraniteljica za djecu koja tvrdi kako je znala za ovaj problem i još u listopadu 2016. godine prijavila Ministarstvu i predložila unaprjeđenje liječenja djece i adolescenata.

Ministarstvo, kaže Ured pravobraniteljice za Dnevnik.hr, nikad nije odgovorilo i reagiralo na njen upit.

Njen odgovor prenosimo u cjelosti:

"S obzirom na spoznaje Ureda pravobraniteljice za djecu o neodgovarajućim uvjetima u kojima se liječe djeca s problemima mentalnog zdravlja, potaknuti i apelima liječnika koji rade s djecom i izražavaju zabrinutost za sigurnost i kvalitetu liječenja u postojećim okolnostima, još u listopadu 2016. godine organizirali smo sastanak s predstavnicima svih relevantnih institucija u području zaštite mentalnoga zdravlja djece. Sastanak je rezultirao preporukom koju je pravobraniteljica za djecu tada uputila Ministarstvu zdravstva o potrebi žurnog unaprjeđivanja uvjeta liječenja djece i adolescenata s teškoćama mentalnoga zdravlja.

Ministarstvu smo preporučili neodgodivo poduzimanje svih potrebnih aktivnosti s ciljem osiguranja odgovarajućih prostornih uvjeta liječenja u ustanovama koje prema posebnom pravilniku ispunjavaju uvjete za smještaj i liječenje djece odvojeno od punoljetnih osoba. Preporučili smo i neodgodivo pronalaženje rješenja za problem nastao u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež 'Kukuljevićeva' zbog velikog priljeva pacijenata za koje u sustavu nema odgovarajućeg drugačijeg načina liječenja, niti zbrinjavanja.

S tim u vezi preporučili smo da se osigura sva potrebna podrška ad hoc formiranom Povjerenstvu pri Ministarstvu zdravstva, koje radi na pronalaženju rješenja za rasterećenje Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež. Tada smo preporučili i da se ubrza donošenje Strategije dječje i adolescentne psihijatrije te da se izrade standardi i normativi temeljem kojih bi bili propisani minimalni uvjeti u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme u području dječje i adolescentne psihijatrije i standardne procedure postupanja (npr. u slučaju akutne intoksikacije, prijetnje suicidom, potrebe za prisilnom hospitalizacijom djeteta)", odgovoreno je iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

"S obzirom na postojanje problema pri postavljanju indikacije za hospitalizaciju djeteta, u preporuci smo istaknuli kako je izrazito važno raditi na boljoj edukaciji liječnika u pogledu potreba djece i adolescenata iz domene mentalnoga zdravlja.

U siječnju 2018. godine od Ministarstva zdravstva ponovno smo zatražili da nas izvijeste o aktualnoj situaciji u vezi s problematikom prostora Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Zagrebu, uključujući problem medicinski neutemeljenog produljivanja stacionarnog liječenja djece s problemima u ponašanju i teškoćama mentalnog zdravlja u toj ustanovi.

Budući da u ovom trenutku ne vidimo da kod donositelja odluka postoji usmjerenost brzom rješenju situacije, nezadovoljni stanjem u pogledu zaštite djece koja imaju poteškoće iz domene mentalnog zdravlja, kao i uvjeta liječenja djece u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež u Zagrebu, predložili smo predsjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora održavanje tematske sjednice Odbora na koju bi bili pozvani relevantni dionici i donositelji odluka u ovom području zaštite prava djeteta.

Očekujemo da zaključci sjednice budu dodatni poticaj donošenju odluka o boljoj zaštiti djece s teškoćama mentalnog zdravlja općenito te, napokon, i rješavanju problema neodgovarajućih prostornih uvjeta u kojima se liječe djeca u 'Kukuljevićevoj'", piše u odgovoru iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

>> Pogledajte video: Zastupnici oporbe o pokretanju opoziva ministra Kujundžića

Komentara 8

Avatar Mi sami
Mi sami
19:47 06.10.2018.

Kujundžić je veći ludonja od bilo kojeg pacijenta

KR
Krotila
19:06 06.10.2018.

svi sU znali,nitko ne zna

AE
Aedes2017
20:33 06.10.2018.

Čudo ?Na urgentnom prijemu ps.bolnice Vrapče bolničko osoblje puši cigarete cijeli dan ! Nije za vjerovati da smo u 21 st.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije