Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministarstvo graditeljstva poslat će ekipe da pregledaju svaku kuću

Ministrica Anka Mrak Taritaš napomenula je da dok ekipe stručnjaka ne utvrde da je kuća sigurna za povratak država neće dopustiti ljudima da uđu u takve kuće zbog rizika od rušenja.
21. svibnja 2014. u 12:53 6 komentara 431 prikaza
Anka Mrak Taritaš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš rekla je kako je proces legalizacije bespravnih objekata sagrađenih na poplavljenim područjima obustavljen do daljnjega a da će se tek nakon sanacije poplavljenih sela vidjeti što dalje i sa ljudima koji su predali zahtjeva za legalizaciju ali i onima koji to nisu učinili.

Ministarstvo je već napravilo scenarij za dan poslije i tu je već osigurano u držanom proračunu 200 milijuna kuna koliko je država uprihodila dosada od postupka legalizacije. Iako je taj novac bio predviđen za sanaciju prostora devastiranih bespravnom gradnjom, vlada će svih 200 milijuna kuna usmjeriti u obnovu kuća stradalih u poplavi.

Dakle, nakon što se vode povuku ministarstvo će poslati ekipe da pregledaju ama baš svaku kuću od statike do stanja električnih instalacija, naravno prije toga te kuće će biti očišćene od mulja a izvršit će se i mehaničko isušivanje zidova i podova i u tom smislu je ministarstvo uputilo javni poziv svim tvrtkama koje imaju takve strojeve da im se jave kako država ne bi trošila novce na kupnju novih.

Štetu zasada, kaže ministrica, nije moguće procijeniti, a gruba procjena je da je poplavljeno oko 2000 obiteljskih kuća. Napomenula je i to da dok ekipe stručnjaka ne utvrde da je kuća sigurna za povratak država neće dopustiti ljudima da uđu u takve kuće zbog rizika od rušenja. Koliko će sve to trajati zasad se ne zna no procjenjuje se da će samo čišćenje i isušivanje kuća trajati barem mjesec do dva, a tek nakon toga će se ići u pregled svake od poplavljenih kuća. Ministrica graditeljstva rekla je da će država obnoviti sve kuće koje su pretrpjele štetu.

>> UŽIVO Katastrofa u Slavoniji: 'Prioritet je izvlačenje preživjelih ljudi i stoke'

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • tamanitelj:

    Počelo uvlačenje narodu ,,izbori stižu obečati i ce bilo što ,, narod vas je prokužio

  • Sve je uzalud:

    ...........svu lovu gospođo od legalizacije valja prebaciti tamo i osloboditi ih od troškova legalizacije..............to kaži.od tebe se to očekuje........to...........

  • Deleted user:

    kad gospođa dođe tamo bit će mrak !