Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kornati

Ministarstvo graditeljstva izdaje rješenja za rušenje 300 objekata

kornati, bespravna gradnja 2
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/4
15.05.2012.
u 17:56

Rješenjima će biti obuhvaćeni novosagrađeni objekti, pomoćni objekti koji su se zidali na starim temeljima, pristaništa, roštilji i ostali objekti koji su zatečeni na terenu.

U sljedeća dva do tri tjedna Ministarstvo graditeljstva izdat će 350 rješenja za rušenje oko 300 nelegalno sagrađenih objekata, rezultat je to nadzora građevinske inspekcije koja se od 23. travnja do 13. svibnja provodila na području Nacionalnog parka Kornati.

– Nadzor je obuhvatio 808 objekata, a za pripremu su nam poslužile avionske snimke iz 2006., 2011. i 2012. godine na kojima se točno vidi što je kada građeno – rekao je pomoćnik ministra graditeljstva Davorin Oršanić za obilaska NP Kornati i dodao da će rješenjima za uklanjanje biti obuhvaćeni novosagrađeni objekti, pomoćni objekti koji su se zidali na starim temeljima, pristaništa, roštilji i ostali objekti koji su zatečeni na terenu.

Nitko Murterinima ne odriče pravo na vlasništvo, ali i u vlasništvu mora biti reda, mišljenja su građevinski inspektori, a u uvalama Opat, Koromašna, Statival, otok Žakan, kuće bez reda i zakona s limenim ili salonitnim krovovima, u gotovo svakoj uvali građevinski materijal, miješalice, zabetonirane obale do ulaza u more, golema pristaništa, višestruko izlaženje iz gabarita čak i na objektima za koje je nekad izdana dozvola za građenje, a prije dvije godine i rješenje za rušenje. To je, na žalost, slika samo djelića kornatske tradicijske bajke koji je danas pokazan medijima.

– Marina Hramina 2 najveći je objekt u NP Kornati, 2010. izdano je rješenje za rušenje iako se počela graditi sa svim dozvolama. Međutim, investitor je toliko premašio gabarite da su već nekoliko puta podnesene prijave i nadzornika parka, a, kako čujem, čak i kaznena prijava. Vlasnik je navodno zatražio legalizaciju, ali te papire tek treba proučiti. Problem je Kornata što je to područje izolirano i teško je za gradnju, od svih objekata koji su zatečeni, pola ih je više ili manje nelegalnih. Iako, ako bismo to usporedili s cijelom Hrvatskom, dobili bismo nekakav državni prosjek gradnje bez dokumenata – objašnjava Pavelić.

Komentara 13

TI
tintilinic100
18:37 15.05.2012.

Kaže: \"izdat će 350 rješenja za rušenje oko 300 nelegalno sagrađenih objekata\" Znači li to da će pojedini objekti dobiti i dvije ili više rješenja za rušenje??????

OB
-obrisani-
20:40 15.05.2012.

Sta bi sve trebalo rusiti Miloradu Gajicu u SELCU kod Crikvenice? Dok inspektori i izvrsne vlasti sute i gledaju kako se obala unistava, Gajic je sagradio jedan od najjluksuznih hotela na Kvarneru sa 5 zvjezdica, naselje sa oko 210 stanova, sve bes potrebne dokumentacije:-)))))))

DA
danijeluskoci
18:04 15.05.2012.

zašto država može graditi bez dozvola i na tuđem zemnjištu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije