Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDANI BORBI PROTIV ISLAMSKE DRŽAVE

Ministar obrane Mark Esper: Američka vojska ne planira se povući iz Iraka

Mark Esper
Foto: TOM BRENNER/REUTERS/PIXSELL
1/3
07.01.2020.
u 09:17

Irački parlament je u nedjelju zatražio da američka vojska napusti zemlju, nakon što je u petak američki dron ubio zapovjednika Iranske revolucionarne garde Kasima Sulejmanija u bagdadskoj zračnoj luci.

Nakon što su iračke vlasti objavile pismo u kojem američka vojska najavljuje povlačenje iz Iraka, američke vlasti to demantiraju. U pismu koje je napisano na engleskom i arapskom jeziku, između ostalog, stoji da američke snage u idućim tjednima premjestiti svoje postrojbe iz Iraka.

"Gospodine, u znak poštovanja prema suverenitetu Republike Irak i kako su zatražili irački parlament i premijer, CJTF-OIR (koalicijska vojska) premjestit će svoje snage u nadolazećim danima i tjednima kako bi se pripremile za napuštanje", stoji u pismu koje je potpisao brigadni general William H. Seely III., zapovjednik snaga koalicije, koju predvodi SAD, u Iraku.

O povlačenju američkih snaga iz Iraka, ubrzo je stigao demant iz SAD-a.  Američki ministar obrane Mike Esper izjavio je, međutim, da nije donesena nikakva odluka o povlačenju američkih vojnika iz Iraka. 

Video: Hassan Haidar Diab o ubojstvu Qassema Soleimanija: Iranci će sigurno odgovoriti

 

"Ne postoji odluka da se napusti Irak", rekao je Esper, dodajući da nisu izrađeni planovi za pripremu napuštanja Iraka.

"Ne znam kakvo je to pismo. Pokušamo saznati od kuda to curi i što je to. Međutim, ne postoji odluka da napustimo Irak. I točka", poručio je Esper tvrdeći kako je SAD predan borbi protiv Islamske države u Iraku, zajedno sa saveznicima i partnerima.

Iako je američki ministar obrane Mike Esper demantirao povlačenje američkih vojnika iz Iraka, iz iračke vlade potvrdili su autentičnost pisma koje su dobili od brigadnog generala Williama H. Seelya III., zapovjednika snaga koalicije, koju predvodi SAD. Analitičari vjeruju da američki predsjednik Donald Trump, koji je poznat po svojim nepromišljenim i brzopletim odlukama, možda je donio odluku o povlačenju, međutim, nakon intervencije Pentagona ju je povukao. Načelnik glavnog stožera američke vojske general Mark Miley rekao je da je zapravo riječ o nacrtu pisma koje je nespretno formulirano i govori o pojačanom premještanju američkih postrojbi unutar Iraka. Biti će interesantno vidjeti da li je to pismo krivotvoreno i tko ga je zapravo poslao iračkoj vladi. Istraga je u tijeku.

Istodobno, iračka brigada Hezbollah čiji je vođa, Abu Mahdi Al-Muhandis, likvidiran sa generalom Qassemom Soleimanijem, ponovno su poslali upozorenje iračkim sigurnosnim snagama da ne budu blizu područja gdje se nalaze američke snage jer su amerikanci postali legitimne mete.

U međuvremenu i dalje se zaoštrava situacija na relaciji Iran -SAD. SAD je odbio izdati vizu iranskom ministru vanjskih poslova Mohamadu Džavadu Zarifu, koji je trebao nazočiti sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku.

Temeljem sporazuma iz 1947., koji regulira pristup sjedištu UN-a u SAD-u, ta je zemlja obvezna omogućiti pristup stranim diplomatima, no Washington tvrdi da može uskratiti vizu iz sigurnosnih i vanjskopolitičkih razloga ili zbog opasnosti od terorizma. Iranci su odmah odgovorili kako SAD pokazuje kako se ponaša kao kaubojska država i ne poštuju nikakva međunarodna prava.

Komentara 14

Avatar nekakav
nekakav
07:15 07.01.2020.

Amerika ionak ne poštuje ništa od međunarodnih sporazuma, pravila, al drugima uvodi sankcije kad to netko drugi radi. Amerikanci će otići iz iraka, na lijep ili loš način. Može vojska pričati što želi, al usa javnost kad bude počela gledati puno sanduka pokrivenih zastavom drugačije reagira. Sad su tamo i službeno nepoželjni i zatraženo je da odu. Agresori, okupatori. Niti jedan napad na njih ne može biti terorizam. Mogu oni raketama svašta razoriti. Al osvajanje je ipak u čizmama. Kraj igre je tu. Pitanje je samo kolki je račun. Jop se pije za stolom.

Avatar miyamoto
miyamoto
10:22 07.01.2020.

Veliko je to Zlo. Valja se i kovitla noseći sve pred sobom. Ne poznaš ni razloge, ni početak ni granice..

IS
istinaizlike
00:12 07.01.2020.

Znači, SAD otvoreno govori o okupaciji Iraka? I sad bi mi trebali slati HV u okupaciju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije