Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ravnatelje bolnica i dekane fakulteta Vlada stavila između čekića i nakovnja

Ministar Milinović bolnicama dijeli nagrade za Božić, a ne božićnice!

Darko Milinović
Patrik Macek/Pixsell
21.12.2009.
u 22:00

U dopisu se izvještava o iznosu “nagrade” od 625 kuna, ali se ne spominje da se toliko ima i vratiti u ustanovama koje su zaposlenima već isplatile 1250 kuna.

“Izvješćujete se da je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o nagradi za božićne blagdane (božićnici) u visini od 625 kuna. Moli se postupiti prema odluci Vlade.” Dopis je to koji potpisuje potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović i koji su dobile zdravstvene ustanove.

U njemu, međutim, ni riječi o vraćanju pola iznosa, premda je u petak, 18. prosinca, kada je dopis poslan, velik dio zdravstvenih radnika već primio po 1250 kuna božićnice, kako im stoji u kolektivnom ugovoru.

Tko komu vjeruje?

– Ministar nije naveo da se pola iznosa vrati jer to prema zakonu i ne može tražiti. Zanimljivo je da polovicu božićnice o kojoj je riječ naziva “nagrada”. Nagrada je nešto što se daje jednokratno, znači nema govora o drugom dijelu u ožujku – ističe Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

“Tko vjeruje Vladi nek’ čeka, drugi mogu tužiti”, poručuje Sindikat državnih službenika koji je danas članovima ponudio obrasce punomoći sindikatu za pokretanje postupka mirenja (što je zakonska procedura) i u konačnici sudskih postupaka za isplatu neisplaćenog dijela božićnice za 2009. godinu.

Vlada ni danas nije imala odgovor na pitanje – kako bi oni koji su isplatili po 1250 kuna božićnice trebali vratiti pola iznosa. U Ministarstvu financija upućuju na predsjednicu Vlade jer je, kažu, “ona iskomunicirala taj dio odluke”, dok premijerka poručuje tek da je odluka jasna i da se nema što dodati.

A kako da u toj situaciji postupe ravnatelji i dekani, na čija je leđa svaljen problem, i to ne prvi put?

– Mi smo između čekića i nakovnja. Ljetos smo izgubili sudski spor na svim razinama i isplatili iz vlastitih sredstava oko 1,4 milijuna kuna upravo zbog neisplaćenih božićnica 2001. godine. I ovaj će nas put tužiti ne isplatimo li božićnice. Ako pak isplatimo više od onoga što je Vlada rekla... U utorak ćemo odlučiti kako postupiti – rekao je prof. dr. sc. Mladen Radujković, dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Neka isplati sve

Taj se fakultet u anketi Nezavisnog sindikata znanosti prethodno izjasnio da će isplatiti po 1250 kuna, da bi danas tvrdili kako još nisu isplatili ništa. Mnogi fakulteti koji imaju vlastiti priljev novca najvjerojatnije će pola božićnice namiriti iz toga fonda i tako premostiti nezavidnu situaciju. No, tu mogućnost nemaju svi. Ni HZJZ još nije isplatio ništa, poručuju, a isplatit će po 625 kuna.

Sindikalka S. Avberšek ispričava se što je navela da je HZJZ isplatio 1250 kuna, a zapravo je riječ o ZZJZ-u Grada Zagreba: – Ispričavam se ravnatelju Baklaiću i žao mi je što nije isplatio puni iznos. Očekujemo da postupi prema zakonu i to učini – poručuje S. Avberšek.

Komentara 23

LI
lija11
07:39 22.12.2009.

može nagrade samo se maknite od njega da Vas nezšprica jer i laže!

DO
doktorica
08:32 22.12.2009.

jadno

LI
lija11
07:38 22.12.2009.

Može nagrade ,samo se maknite od njega da Vas doktori on nezašprica kad govori i laže!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije