Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministar Marić najavio porezno rasterećenje. Objasnio što to znači

Ministar je najavio četvrti krug poreznih rasterećenja u skladu s fiskalnim kapacitetima, napomenuvši, međutim, kako je njihova odgovornost, uz porezni dio gledati ukupni proračun
20. lipnja 2019. u 07:49 16 komentara 1789 prikaza
Osijek: Zdravko Marić održao predavanje na Ekonomskom fakultetu
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar financija Zdravko Marić najavio je u srijedu da će kroz nekoliko dana ponovno zasjesti radna skupina, osnovana 2016., kako bi razmijenili mišljenja, te da će tijekom ljetne stanke krenuti u javnu raspravu i prezentirati nove mjere kojima namjeravaju dodatno rasteretiti gospodarstvo.

Zdravko Marić MORAMO SMANJITI POREZNO OPTEREĆENJE Ekonomski paradoksi: Tri godine režu se porezi, a još uvijek ih je 10 mlrd viška

Upitan hoće li krenuti u rasterećenje gospodarstva i povećanje plaća, Marić je odgovorio potvrdno, dodavši da rezultati rada za protekle tri godine govore da su uravnotežili proračun, smanjili javni dug i kamate, ostvarili suficit, popravili kreditni rejting pri čemu cijelo vrijeme smanjuju poreze.

„Mi tri godine za redom, ne pričamo, nego činimo porezno rasterećenje i smanjenja poreza tako da je logično da građani i poduzetnici očekuju da se tim smjerom treba i mora nastaviti dalje”, rekao je Marić, gostujući u RTL-ovoj emisiji Direkt.

Zdravko Marić i Andrej Plenković POVEĆAN KREDITNI REJTING Eurska obveznica po najnižoj kamati ikad - samo 1,3%, ušteda od 500 mil. kn godišnje

Ministar je najavio četvrti krug poreznih rasterećenja u skladu s fiskalnim kapacitetima, napomenuvši, međutim, kako je njihova odgovornost, uz porezni dio gledati ukupni proračun.

No, ustvrdio je kako se dosad pokazalo da je svako porazno rasterećenje donijelo blagodat građanima, poduzetnicima, te samom proračunu. Kad je riječ o povećanju dohotka građana, ministar je rekao da će učiniti sve.

"Što se tiče rasterećenja oporezivanja rada kao i od rasterećenja dobiti mislim da tu imamo pozitivne efekte", rekao je Marić, napominjući da uvijek gledaju cjeloviti porezni sustav.

Zdravko Marić Intervju Ministar Marić: Kamate na kredite mogle bi biti još niže

Za prijedlog oporbenog SDP-a da se neoporezivi dio poreza na dohodak poveća s 3800 na 5000 kuna, Marić je rekao da je u mandatu te iste SDP-ove Vlade neto plaća porasla za oko 230 kuna, a u prošle tri godine za više od 700 kuna.

Komentirajući zahtjev sindikata učitelja za 600 kuna bruto većim plaćama uz prijetnju štrajkom, ministar je rekao da, uz dužno poštovanje prema učiteljima i profesorima ne može zanemariti ostale državne i javne službenike, od carinika do kulturnjaka. Založio se pritom za horizontalni pristup i osnovicu jednaku za sve pri čemu će koeficijent definirati složenost poslova.

Za porez na nekretnine rekao je da neće biti uveden iduće godine . "Svi dobro znamo kako je prošao prošli pokušaj. Sukladno tome mogu odgovoriti - ne", kazao je ministar.

La chaîne CBS va diffuser l’entretien intitulé "Meghan & Harry" entre le prince Harry, Meghan Markle et la présentatrice américaine Oprah Winfrey, qui sera diffusé le 7 mars. Un échange qui promet son lot de révélations explosive.
ŽRTVA ILI NE?
Meghan je lagala tijekom intervjua kod Oprah, razotkrila je najbolja prijateljica
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
 • Avatar lip_ko_nadan
  lip_ko_nadan:

  Kad se sjetim da je jedan Rohatynski koji je prodao u bescijenje hrvatsko zlato, pumpao vrijednost kune i uništio hrvatske izvoznike, dozvoljavao bankarima da rade što hoće sa jadnim stanovništvom dobio nagradu za najboljeg guvernera ?? Za njega je Marić nobelovac !

 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Hura! Slijedi povećanje prosječne plaće za za 17,49 kuna. Kamo ćemo s tolikim nocem?

 • Avatar VrliNoviSvijet
  VrliNoviSvijet:

  Rade i smišljaju sve nešto drugo od obećanog smanjenja PDV-a sa 25 na 24%. Tek toliko da nam pokažu koliko drže do naroda i svojih obećanja.