Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veleposlanici

Ministar Jandroković prvi put sam birao diplomate

\'unu...zagreb...15.09.2004  kandidat za ravnatelja obavjestajne agencije OA veselko grubisic dolazi na odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost  snimio: vanja moskaljov\'
Foto: Vanja Moskaljov/Večernji list
1/8
18.09.2010.
u 08:27

Iako Zlatku Kramariću mandat još nije istekao, iz Prištine je premješen u Skopje.

Predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor usuglasili su se oko rotacije 10-ak veleposlanika i pritom nisu imali ni jednu primjedbu na listu prijedloga karijernih diplomata koju je sastavilo Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Prvi je to put da predsjednik i premijer nemaju "svoje" političke kandidate te da imenovanja veleposlanika nisu predmet trgovine i nagodbe, kao što je bilo u prošlosti.

Strateški potez

Iako u MVPEI-u nisu željeli niti potvrditi niti demantirati rotacije dok kandidati ne prođu postupke, doznajemo kako Dražen Hrastić, drugi čovjek u misiji pri NATO-u u Bruxellesu, odlazi u Tursku, gdje će zamijeniti Gordana Bakotu, koji prelazi u Austriju. Drago Štambuk napušta Japan te će dužnost obavljati u Brazilu. Mira Martinec, nakon pet godina u Argentini, sjest će u veleposlanički stolac u Japanu. Filip Vučak, koji radi u MVPEI-u, a bio je veleposlanik u Španjolskoj, predstavljat će Hrvatsku pri Svetoj Stolici.

Dosadašnji veleposlanik u Irskoj Veselko Grubišić u Kanadi će zamijeniti Veselu Mrđen. Njoj je, pak, namijenjeno mjesto u Nizozemskoj, što se tumači kao strateški potez. Mrđen je u Kanadi odradila golem posao, što je potvrđeno i ukidanjem viza za hrvatske građane, te je procijenjeno da će njezina sposobnost koristiti u državi koja ima određene rezerve prema Hrvatskoj u EU. Zlatko Kramarić odlazi s Kosova prije isteka mandata, a karijeru će nastaviti u Makedoniji. Nakon negodovanja koje je izazvao kolumnom u kojoj je kritizirao tamošnju vlast, situacija s Prištinom je izglađena, no procijenjeno je da bi Kramarić, kao predavač makedonske književnosti, bio primjereniji za Skopje.

Novi zakon

Dogovor predsjednika i predsjednice Vlade te popis veleposlanika bez ugovornih političkih imena te prepuštanje odluke MVPEI-u velik je zaokret od dosadašnje političke prakse te potvrda Jandrokovića, koji je od početka zagovarao karijerne diplomate. U vrijeme predsjednika Stjepana Mesića te premijera Ive Sanadera takvo što Jandrokoviću nije prolazilo: obojica su imenovala "svoje" ljude po sistemu "ja tebi, ti meni", no odgovornost za njihov rad padala bi na leđa MVPEI-a. Tako je Mesić pristao na Sanaderova Nevena Juricu, a mjesto u Bugarskoj dobila je njegova glasnogovornica Danijela Barišić.

Doznajemo i da Jandroković, uz racionalizaciju broja djelatnika, ubrzano dovršava prijedlog novog Zakona o vanjskim poslovima na kojem su radili ugledni diplomati, poput Svjetlana Berkovića, Joška Pare... Inzistirao je da se iz novog zakona uklone prijeporne stavke, posebice članci o zapošljavanju mimo natječaja i znanja javnosti.

Komentara 13

AS
as55
10:54 18.09.2010.

Eto tako da grabe novac još ovo malo što je narodu ostalo.Kakva je ovo država kada više nemožemo ni kredite otplačivati a pričali su kako če nam biti dobro u slobodnoj Hrvatskoj da nekome oče tko je bliži u lopovluku sa vladajučima.

DU
Deleted user
11:24 18.09.2010.

ko njega pusti da sam odlučuje? to je patka! itekako je on slušao riječi sa visine isto ko i polančec nesmije on ni prdnit samostalno a kamoli donosit takve odluke a u ostalom nije ni kompetentan pa on da muu nije vozača nebi znao ni gdje stanuje

KR
kreont
09:20 18.09.2010.

Zar nije žalosno koliko imamo ministarstava čak i pri svetoj stolici. Ovaj kreten napravi glupost i opet ostaje samo u drugom gradu. Jako me zanima čemu tamo ambasada služi ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije