Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELI DA IZNOSI 20 EURA

Minimalna satnica u Njemačkoj povećana je za 15%, ugledni poduzetnik traži još veće povećanje

Equal Pay Day
Foto: Annette Riedl/DPA
1/4
05.10.2022.
u 19:21

Minimalna satnica u Njemačkoj se primjenjuje od 2015. kada je iznosila 8,50 eura bruto po satu. Sljedećih je godina postupno rasla, do 12 eura koliko iznosi sada.

Minimalna satnica u Njemačkoj od prvog listopada iznosi 12 eura. Povećanje je to od čak 15 posto, no njemački mediji pišu kako jedan ugledni poduzetnik traži da se minimalna satnica podigne na 20 eura. Svoj zahtjev opravdava visokom stopom inflacije.

I razni sindikati u Njemačkoj ističu kako je satnica od 12 eura preniska s obzirom na sadašnje uvjete života, naročito skupom energijom i visokom inflacijom. Neki bi se zadovoljili već s 13 eura, dok drugi traže najmanje 15, prenosi Fenix magazin.

Stručnjaci tvrde kako bi podizanje minimalne satnice moglo rezultirati većim cijenama krajnjih proizvoda. Poduzetnici nemaju puno prostora za podizanje plaća pošto je cijena energenata znatno porasla i za njih, pa je poskupljenje na račun kupaca neizbježno. 

Minimalna satnica u Njemačkoj se primjenjuje od 2015. kada je iznosila 8,50 eura bruto po satu. Sljedećih je godina postupno rasla, do 12 eura koliko iznosi sada. Mnogi su zaposlenici, naravno, zadovoljni, no za neke je tih 12 eura i dalje premalo. Neke brine budućnost poslovanja jer će im povećanje minimalne satnice povećati troškove.

“Povećanje minimalne satnice je jako dobro, iako je to još uvijek premalo. Nisu uzalud velike tvrtke migrirale u inozemstvo" rekla je jedna Njemica, dok je njen sunarodnjak komentirao kako je sve ispod 16 eura po satu dovoljno samo za puko preživljavanje.

VIDEO: Očistite masnoću iz pećnice: Trebaju vam samo dva proizvoda koja sigurno imate kod kuće

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije