Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'neprihvatljiva obrana'

Miloradu Momiću 15 godina zatvora za ubojstva civila iz Srebrenice

momić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
10.07.2015.
u 13:01

Zapovijed je izdao Slobodan Medić koji je bio i zapovjednik Škorpiona

Gotovo točno na datum kada je zločin i počinjen danas je na Županijskom sudu u Osijeku izrečena presuda Miloradu Momiću (50) za počinjeni ratni zločin ubojstva šest civila bošnjačke nacionalnosti s područja Srebrenice. Njih su pripadnici srpske paravojne postrojbe Škorpioni likvidirali 17. srpnja 1995. godine na području Godinske Bare (BiH) u blizini Trnova. Momić je kao supočinitelj zločina osuđen na 15 godina zatvora što je, kako je pojašnjeno, i maksimalna kazna zatvora za kazneno djelo kada ga počini više osoba. Predsjednik sudskog vijeća Zvonko Vrban istaknuo je kako je nedvojbeno dokazano da je Momić počinio ratni zločin te da niti jedna kazna nije primjerena niti dostatna za ovakvo kazneno djelo. Obrazlažući presudu Vrban je rekao i kako je neprihvatljiva i neistinita obrana optuženika da je bio samo pasivni promatrač.

- Obrana je pokušala reći da se ne vidi da je optuženik pucao. Zakonski smisao odredbe o supočiniteljstvu govori o zajedničkoj volji i odluci, a ona je bila odvesti civile i usmrtiti ih. Nitko od njih nije se usprotivio toj nakani - rekao je Vrban dodajući kako su  civili zlostavljani, vrijeđani i mučeni i fizički i psihički pri čemu nitko od počinitelja nije pokazao ni trunku sućuti prema tim osobama. Vrban je rekao kako je sudsko vijeće kao otegotnu okolnost Momiću uzelo i činjenici da su na bešćutan način i bez trunke kajanja ubijena djeca i mladi ljudi. Optužnica Momića tereti da je zajedno s Branislavom Medićem, Aleksandrom Medićem, Perom Petraševićem i Slobodanom Davidovićem, te još nekoliko nepoznatih pripadnika postrojbe Škorpioni, sudjelovao u ubojstvu u ubojstvu maloljetnih Dine Salihovića (16), Safeta Fejzića (17), Azemira Alispahića (17), Juse Delića (25), Smaila Ibrahimovća (35) i Sadika Salkića (36).

Zapovijed je izdao Slobodan Medić koji je bio i zapovjednik Škorpiona. On im je i naredio uhićenje civila poslije čega su odvedeni u blizinu borbenog položaja i ondje strijeljani. Željelo se na taj način lažno prikazati da su poginuli u borbenim djelovanjima. Prema navodima optužnice, Škorpioni su uhićene civile, koji su bili vezani, odvezli do spaljenog vikend-naselja i ondje im pucali u leđa usmrtivši četvoricu. Preostaloj dvojici naredili su da njihova tijela odnesu u spaljenu vikendicu, a onda i njima dvojici naredili da legnu na pod te i njih usmrtili pucajući im u leđa i glave, nakon čega su ih spalili. Sve se to može vidjeti i na videosnimci prikazanoj i tijekom suđenja, a koju su snimili sami počinitelji ovoga ratnog zločina. - Presuda nije valjana i nije utemeljena na zakonu. Optužnica ga tereti da je s ostalim osobama, pucajući u glavu i leđa, usmrtio šest osoba, a čuli smo iz obrazloženja da se nijednom riječju ne navodi da je on pucao, već se izvlači njegovo sudioništvo na temelju činjenice da je bio pripadnik jedinice i da je bio na mjestu događaja - rekao je Momićev odvjetnik Tomislav Filaković koji je najavio žalbu na presudu. Inače, njegovu branjeniku sudi se i za ratne zločine u Berku, kod Vukovara, odakle je i rodom i gdje je živio do rata. Prvostupanjskom presudom za ratne zločine u Berku Momić je osuđen na tri godine zatvora koju je Vrhovni sud ukinuo. Momić je do 2011. godine živio u Francuskoj pod imenom Guy Monier.

Tada je na zahtjev Hrvatske zbog ratnih zločina i izručen. Većina ostalih pripadnika Škorpiona i danas se nalazi u Srbiji. Oni su bili plaćenička postrojba koja je osiguravala naftna polja u Đeletovcima, gdje su i imali svoju bazu. Bili su angažirani i u vojnim akcijama na području BiH, a poslije i Kosova.

>> Minuta šutnje u Saboru za žrtve iz Srebrenic

Komentara 7

VN
vratite nam posavinu
13:41 10.07.2015.

Pogledajte nevino lice ovog srpskog heroja,neka vam bog sudi prokleta pasmino. Neka su vam na cast i savjest ovakvi heroji.Ali cast i karakter nemoze da se vjezba,to mora majka da rodi.Ko je ovakvu zivinu izbacio iz sebe,to ne pripada ljudskom rodu.

DU
Deleted user
13:17 10.07.2015.

Milorad je navodno samo gulio krumpire...tako su govorili svi izlazeći iz šume s uzdignutim rukama. Ah, nezaboravno iskustvo...

DU
Deleted user
14:49 10.07.2015.

Gdje su sada komšije da nam svojim komentarima objasne kako je sve to "belosvetska urota" protiv nevinog serbskog naroda i kako su se se dječica sama upucala, to snimila i poslije plasirala na internet kako bi se borba serbskog naroda za oslobođenje jugoslavije od ustaško-balijskih jasenovačkih koljača... naravno, nakon svega će oni ponavljati kako je riječ o "građanskom ratu" u kojem svi moraju jednako podijeliti krivnju, a najmanje su krivi oni što su vidno jače naoružani morali braniti zemlju od vlastitih stanovnika... užas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije