Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Izravni prijenos samoubojstva najbolje opisuje karakter Haaškog suda'

Ponudio je i "originalno" viđenje uzroka optužnice i presude koja je izrečena Jadranku Prliću i ostaloj petorici
30. studenoga 2017. u 15:38 16 komentara 3257 prikaza
Pogledajte galeriju 1/6

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pridružio se u četvrtak komentarima o ishodu suđenja šestorici Hrvata iz Bosne i Hercegovine konstatirajući kako je to dokaz da Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nije doprinio utvrđivanju istine i pravdi i kako će nakon njegova zatvaranja ostati četiri istine o ratnim zbivanjima - srpska, hrvatska, bošnjačka i "haaška".

Slobodan Praljak potvrđene sve kazne Slobodan Praljak je preminuo. Pokrenuta istraga nizozemskih vlasti!

"Izravni prijenos samoubojstva (Slobodana Praljka) jučer u sudnici Haaškog suda najbolje opisuje karakter, ozbiljnost i namjere tog suda. Možda je to i najstrašnija ilustracija funkcioniranja te pravosudne institucije koja je posijala novo sjeme razdora u BiH i sve nas zajedno dodatno udaljila od pomirenja", kazao je Dodik za novinsku agenciju RS.

Ponudio je i "originalno" viđenje uzroka optužnice i presude koja je izrečena Jadranku Prliću i ostaloj petorici. Sve je to, smatra Dodik, rezultat činjenice da je političko vodstvo Hrvata u BiH od 1991. godine "previše kombiniralo" pa je propuštena prilika za održanje Herceg-Bosne, a da je ona opstala ne bi bilo ni suđenja.

"Mislim da su se oni u političkim kalkulacijama od raspada nekadašnje Jugoslavije do danas 'prekombinirali'. Prvo su jasno podržali referendum o samostalnosti BiH, onda su nakon par godina ratovali protiv muslimana, a epilog tog ratovanja vidite u jučerašnjim presudama", rekao je Dodik.

1 / 16
Presuda šestorci

Čelnik Republike Srpske nezadovoljan je ipak jer su u komentarima presude s hrvatske strane stizala podsjećanja o tome tko je zapravo odgovoran za rat u BiH i agresiju na tu državu te tvrdi kako nema nikakve odgovornosti Srba za ratna stradanja.

"Nema tu nigdje Srba i apsolutno je nekorektno da bilo tko s tim povezuje Srbe, Republiku Srpsku ili Srbiju", zaključio je Dodik.

Pogledajte i kako su presudu Mladiću dočekale žene u Srebrenici:

1 / 15
Bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić danas je u Haagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora
Slobodan Praljak SUSRET 1993. U BIH Britanski novinar: 'Zatvorenici su izgledali kao kosturi i pili su urin' praljak Ivan Hrstić Dvostruko samoubojstvo u Haagu Slobodan Praljak Mišljenje stručnjaka 'Bočica je očito bila iz same prostorije u zatvoru gdje se nalazi'
Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • genex:

    milorade, često se ne slažem s tobom ali prvi dio tvoje izjave mogu podržati. ovdje u hrvatskoj nikada nitko nije odgovorio na pitanje zašto se odustalo od herceg bosne kao posebne hrvatske teritorijalne jedinice.evo moje teorije što su bjelosvjetski hohštapleri ... prikaži još! odlučili.hrvati dobivaju istočnu slavoniju bez ispaljenog metka ali moraju žrtvovati hrvate u hercegovini tako da se bih dijeli na srpski i bosanski dio.vi srbi dobivate pola bosne ali nemate se pravo odcijepiti a ujedno to vam je kompenzacija za izgubljeno kosovo.bosanci dobivaju svoj dio bosne i privid cijelovitosti države iako nemaju nikakvu vlast i ingerencije u republici srpskoj. ova zadnja presuda gdje nije otpao udruženi zločinački poduhavat je poruka hrvatskoj: bosna je podijeljena na srpski i bosanski dio.odhebite s vašim zahtjevima u vezi trećeg entiteta. to je naravno duboko nepravedno i mi nikada nećemo odustati od naše teritorijalne jedinice.to naravno srbe stavlja u jednu ugodnu poziciju da samo trebaju čekati da dođe do sranja čemu ovo muslimansko vodstvo svojom politikom značajno doprinosi. i na kraju kad podvučemo crtu tko je profitirao raspadom šugoslavije pored slovenaca? mi smo obranili državu i ono što smo imali uz velike žrtve ali nismo dobro prošli u bih. srbi su dobili pola bosne za već izgubljeno kosovo pa bar imaju neku kompenzaciju. ostaje pitanje je li utakmica završena ili ide uskoro treće poluvrijeme?

  • vodopad:

    tako govore ljudi koji smiju i znaju nažalost plenki nije takav

  • KaraMarko:

    Realno Dodik je jedini studirao politiku...a ostali priuceni... ali dovoljno da vidimo svi sramotu Haske budalastine!