Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik Ukrajine:

Pokrećemo antiterorističku akciju protiv proruskih separatista!

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/15
13.04.2014.
u 19:30

Russia Today izvještava da je u sukobima poginulo troje ljudi, od kojih je dvoje pripadnika "Desnog sektora".

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov izvijestio je da u sukobima u gradu Sloviansku poginuo jedan ukrajinski vojnik dok ih je petero ranjeno, piše Reuters.

- Ima mrtvih i ozlijeđenih na obje strane - napisao je na Facebooku Avakov. S druge strane, Russia Today izvještava, pozivajući se na izvore 'prosvjednika', da je u sukobima poginulo troje ljudi, od kojih je dvoje pripadnika "Desnog sektora".

Ukrajinski prijelazni predsjednik Oleksandr Turčinov potvrdio je da su ukrajinske vlasti pokrenule "opsežnu antiterorističku operaciju" protiv proruskih prosvjednika. U televizijskom obraćanju naciji optužio je Rusiju da vodi rat protiv Ukrajine te poručio kako ''neće dopustiti ponavljanje krimskog scenarija u gradovima na istoku''.

Turčinov je obećao amnestiju onima koji napuste zauzete zgrade gradske uprave Mariupolja i Jenakijeva do ponedeljka.

Ronald Oliphant je na svom Twitter profilu stavio fotografiju na kojoj se vidi da se rušenjem stabala na ceste pokušalo spriječiti ukrajinsku vojsku u dolasku u grad Slaviansk. Mnoge će ove fotografije podsjetiti na početak 90-ih godina kada je, rušenjem stabala na ceste, počela "balvan revolucija" u Hrvatskoj.

Pokrenuta antiteroristička akcija

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov ranije je objavio da je pokrenuta antiteroristička operacija u gradu Slaviansku na istoku države gdje su proruski aktivisti jučer zauzeli nekoliko državnih zgrada. Već ranije je Avakov izvijestio da će imati "nultu toleranciju prema naoružanim teroristima" u Slaviansku. Ukrajinska vlada je objavila da priprema vojne snage za borbu protiv, kako su nazvali, "agresivnog čina od strane Rusije", što sukob između dviju država dovodi u vrlo opasnu fazu, piše Guardian.

- Recite svim civilima da napuste centar grada i ne napuštajte svoje stanove te ne stojite na prozorima - napisao je Avakov u statusu na Facebooku te dodao kako akciju koordinira Antiteroristički centar Tajne službe Ukrajine.

Pucnjava u Slaviansku, tri osobe ozlijeđene

RT piše da se, nakon što je vlada obavila pokretanje akcije, u gradu čuju pucnjevi. Helikopteri lete iznad grada, a oko njega su primijećena i oklopna vozila. Stanovnici tvrde da je nekoliko helikoptera sletjelo na pistu udaljenu oko 5 kilometara od centra grada. Pucnjava je navodno počela na "kontrolnoj točci" koju su sinoć postavili naoružani prosvjednici u predgrađu grada.

U borbama je ozlijeđeno troje ljudi, uključujući i jednog civila te su prebačeni u lokalnu bolnicu, tvrdi se u nekim izvještajima. Prema izvještaju RIA Novosti pristup gradu su blokirali ukrajinski vojnici, a zaustavljen je i javni autobusni promet. Ukrajinske snage još ne kontroliraju centar grada.

Proruski aktivisti naoružani automatskim oružjem jučer su zauzeli Vladine zgrade u Slaviansku, gradu udaljenom oko 150 kilometara od granice sa Rusijom, te su postavili barikade na prilazu gradu. U telefonskom razgovoru američki državni tajnik John Kerry izrazio je svoju zabrinutost ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu da su napadi na istoku Ukrajine sinkronizirani slično kao i raniji napadi na istoku Ukrajine i poluotoku Krimu koji je pripojila Rusija.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

"Militanti su opremljeni specijaliziranim ruskim naoružanjem"

- Militanti su opremljeni specijaliziranim ruskim naoružanjem i imaju iste uniformne koje su nosile ruske snage koje su izvršile invaziju na Krim - rekao je Kerry Lavrovu i pozvao ga da Rusija poduzme korake za smirivanje situacije i povuče vojsku sa granice s tom državom.

U gradu Kramatorsku naoružane osobe zauzele su policijsku postaju nakon pucnjave s policijom. U grad je 20-ak naoružanih muškaraca stiglo u dva autobusa. Na prikazanim snimkama je vidljivo da od zapovjednika dobivaju zapovjedi te pucaju iz automatskog oružja prilikom dolaska do zgrade.

Ponavlja se Krim

Zauzete su Vladine zgrade u još nekoliko gradova oko Donjecka i Luganska, a SAD je to nazvao ponavljanjem situacije koja je prethodila ruskoj aneksiji ukrajinskog poluotoka Krima. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je kako ukrajinska akcija na istoku države može ugroziti razgovore koji se u četvrtak trebaju održati u Ženevi, a u kojima bi o krizi trebale raspravljati Ukrajina, Rusija, SAD i EU. Lavrov smatra kako je ukrajinska vlada "demonstrirala nesposobnost u preuzimanju odgovornosti za sudbinu svoje države".

>>Prijeti novi 'plinski rat': Ukrajina prekinula plaćanje Rusiji!

>>Proruske snage zauzele još dvije zgrade vlade. Drže taoce!

Komentara 174

GE
gemist
09:30 13.04.2014.

Znači de je Rus,tu je i Rusija,odnekud mi to poznato,čini mi se da je i kod nas bilo nekaj sličnog,zašto ne mogu u miru živjeti,prokleti rat i ko ima većeg.Mogu Rusi napasti i zauzeti pol Ukrajine i kaj bu onda?Nek pitaju Amere kakav je osjećaj kad zauzmeš državu i onda nikad ne znaš de bu kakva bomba eksplodirala

MA
maneken
11:55 13.04.2014.

sad bi trebalo....onu budaletinu Klička...poslati u prve redove ..pa nek on ratuje....kad je znao tako zatrovati narod....

KI
Kissinger
10:33 13.04.2014.

kako su se zvali oni na zapadu ukrajine kad su isto kao i ovi na iostoku upadali u policijske postaje-razoružavali polciju,osvajali državne institucije i glumili jajare isti kao i ovi na istoku.sve mi se čini da tako nebu išlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije