Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREIRANJE IMIDŽA

Brkić solo akcijama jača poziciju u HDZ-u

Milijan Brkić
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/6
06.02.2018.
u 18:53

Svjestan je toga da mu budućnost u stranci ne može ovisiti samo o Plenkoviću

Što se događa s Milijanom Brkićem, zamjenikom predsjednika HDZ-a? Dok premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković šuti već sedam dana zbog afere sa savjetnicima Agrokora, Brkić je u javni prostor lansirao tri snažne, intrigantne ili pak za njega začuđujuće poruke.

Dojam da je marginaliziran

Prvo je Brkić pozdravio predsjedničin poziv srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću premda su upamćene njegove poruke Miloradu Pupovcu, predstavniku Srba u Hrvatskoj, neka ode ako se u Hrvatskoj osjeća ugroženo. Zatim je Brkić za posjeta Frankfurtu izjavio da “nema nama naprijed dok HDZ i SDP ne sjednu za stol i dogovore što je najbolje za Hrvatsku” iako je on poznati kritičar SDP-a, a HDZ je pod vodstvom Karamarka i odbio zajedničku Vladu HDZ-a, SDP-a i Mosta. Naposljetku, Brkić je u Frankfurtu rekao i da će se u Hrvatskoj provesti lustracija kada je HDZ prvo provede u svojim redovima.

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Iako je Brkić dobrim dijelom Plenkoviću omogućio preuzimanje HDZ-a, njegova pozicija kod aktualnog šefa HDZ-a nije, zapravo, ničim zajamčena. Brkić se ni po čemu ne uklapa u Plenkovićev tip političara niti će, oviseći samo o Plenkovićevoj volji, imati veliku budućnost u HDZ-u. Toga je očito svjestan i Brkić, koji na HDZ-ovu terenu i dalje uživa ugled, pa samostalnim političkim akcijama želi afirmirati svoju poziciju. Vrlo brzo nakon što je Plenković preuzeo HDZ stekao se dojam da je Brkić marginaliziran i dobrim dijelom pasiviziran te da je njegova pozicija zamjenika predsjednika samo protokolarna. S druge strane, preko sebi odanih medija Plenković ili njemu bliski ljudi povremeno plasiraju teze kako Brkić huška desnicu na premijera. I kad Brkić ništa ne radi, komentirali su tada izvori bliski Brkiću, on je prvoosumnjičeni da rovari protiv Plenkovića. Iako su se u pojedinim situacijama razilazili, Brkić je Plenkoviću, primjerice, dao podršku kada je morao ugušiti pobunu u Ličko-senjskom HDZ-u. I pojedini sugovornici u HDZ-u primijetili su da Brkić sustavno radi na jačanju svoje pozicije i da dozirano istupa u medijima plasirajući stavove koji često imaju medijski odjek.

Poznaje stranački teren

– Brkić je sada jači u HDZ-u nego što je bio prije godinu dana. Zauzeo je prostor i radi na jačanju svoje pozicije. Što se iza toga valja, teško mi je predvidjeti – komentirao je izvor iz HDZ-a upućen u stranačka zbivanja. Brkiću ide u prilog i to što je kao glavni tajnik HDZ-a dobro upoznao HDZ-ov teren i stekao autoritet. Plenković ne vlada terenom, a Gordan Jandroković i dalje je glavni tajnik premda je i predsjednik Sabora, a te dvije funkcije fizički je gotovo nemoguće uskladiti. Koliko god se razlikovali, Brkić je Plenkoviću ipak potreban kada je riječ o unutarstranačkoj i izvanstranačkoj desnici, premda premijer od ministara Damira Krstičevića i Tome Medveda želi stvoriti nove ikone desnice. Da je Brkić u solo akciji, svjedoče i ostali izvori iz HDZ-a koji kažu da su sve što je rekao njegovi osobni stavovi. Vlada nije blagonaklona prema dolasku Vučića, u HDZ-u se ne razmišlja o osobitoj suradnji HDZ-a i SDP, kamoli velikoj koaliciji, a u Plenkovićevu krugu lustraciju nitko i ne spominje. Posebno onu u HDZ-u...

Komentara 43

PI
pinkec
20:07 06.02.2018.

Autor Iva Šega, ima informacije iz 'pouzdanih izvora' ("Fake news") i tako stvara pomutnju i nepovjerenje, medju onima koji bi mogli smetati!

NO
nogogaz
18:59 06.02.2018.

Borba za vlast je bolest.

DU
Deleted user
19:29 06.02.2018.

Brkicu,buducnost HDZ-a pripada covjeku s cvrstim desnim svjetonazorom,vuces krive poteze. Bio si ikona desnice,a sad si obicna dodvorica.Pokazujes da si spreman trgovati i onim najsvetijim!Ti nisi za vodju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije